Waarom twijfelen in je relatie eigenlijk zoeken naar veiligheid is

with Geen reacties

Al die twijfels lijken over je relatie te gaan. Je lijkt rationeel te twijfelen. Maar je bent op zoek naar veiligheid, in de vorm van zekerheid en perfectie. Ik ben Paulien en ik ben zo ontzettend blij dat je er bent! Ik dacht dat ik twijfelde over mijn relatie maar verlangde naar veiligheid.

Waarom twijfelen in je relatie eigenlijk zoeken naar veiligheid is

 

Ik DACHT dat ik serieus twijfelde over mijn relatie. Dat dat hele rationele twijfels waren. Maar eigenlijk verlangde ik naar veiligheid. Het kan heel goed zijn dat jij eigenlijk ook veiligheid zoekt. 

 

De misvatting van veiligheid

Veiligheid is het zeker weten, denk je. En dat beschermt je tegen een toekomstige breuk, tegen de pijn en het schuldgevoel dat daarbij komt kijken. Als je een perfecte relatie hebt, denk je dat je veilig bent voor afwijzing en messy periodes. 

Maar lieverd, je bent zoveel meer dan dat. 

Je veiligheid ligt niet in het controleren van de externe factoren BUITEN jezelf, zoals je partner en je relatie. Het zit in de kracht die je hebt om de relatie te bouwen die je wenst EN om te gaan met alles wat er gebeurt.

 

De kracht van veiligheid

Dat verlangen naar veiligheid is niet dom of een teken dat je ‘nog niet ver genoeg’ bent. Je voelde je ooit heel onveilig, en misschien mocht je kracht er toen niet zijn. Maar nu mag het. Je bent niet afhankelijk van veiligheid door controle.

Je bent veilig door wie je bent. Je bent veilig omdat je ZOVEEL krachtiger bent dan je je nu realiseert.

 

Je angstbrein maakt het zwart-wit

Je angstbrein maakt keuzes zwart-wit: als je de verkeerde keuze maakt word je forever ongelukkig (want zo dramatisch is je angstbrein wel), als je de juiste keuze maakt ben je superhappy voor de rest van je leven.⁠

Maar het leven is niet zwart-wit. Het is meer zoals zo’n interactief computerspel: elke keuze die je maakt zorgt voor 10.000 nieuwe opties. Er zijn zoveel paden en manieren om te komen waar je wilt zijn. Je kunt dus nooit een foute keuze maken.

 

Ga voor een andere afspraak

Als er al iets 'fout' is, dan is het om steeds hetzelfde te proberen - denken, twijfelen, nog meer denken, nog meer twijfelen - omdat je gelooft dat de keuze zwart-wit is. Maar probeer eens een andere strategie. Kies voor andere gedachten. Bekijk het probleem vanuit een andere hoek. Ik help je graag - stap voor stap - in mijn online programma Rust in de Liefde. Want ik weet PRECIES wat je doormaakt en hoe echt de twijfels voelen. I've been there too, honey. 

Als je bij je partner blijft, betekent dat niet dat je je altijd zo blijft voelen. Het betekent niet dat je je partner altijd op dezelfde manier zult blijven zien. Als je besluit te blijven, betekent dit dat je weer 10.000 opties hebt om gelukkiger te worden, om deze relatie naar een hoger niveau te tillen, om meer liefde toe te staan.

Weet: het is nooit zwart-wit. Het is nooit het einde. Het is nooit fout. Je bent op een reis, en elke stap die je zet, elke keuze die je maakt, opent nieuwe mogelijkheden. Je BENT veilig, geliefd, en zoveel sterker dan je nu denkt.

 

Liefs,

Paulien

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *