Hoe het kan dat je je eigen gevoelens niet vertrouwt

with Geen reacties

Vertrouw jij jezelf? Vertrouw je erop dat de positieve gevoelens die je hebt juist zijn en je naar datgene leiden wat je wilt? Heb je vertrouwen in het idee dat wat jij wilt mogelijk is, dat je mag kiezen voor je eigen geluk?

Vaak toetsen we wat we voelen en willen aan de mening van anderen of de standaard van wat 'normaal' wordt gevonden. Dit komt omdat we in veel gevallen niet hebben geleerd om onze gevoelens te vertrouwen. Ik ben Paulien en ik ben zo blij dat je er bent! In dit blog vertel ik er graag meer over.

Hoe het kan dat je je eigen gevoelens niet vertrouwt

 

Vaak toetsen we wat we voelen en willen aan de mening van anderen of de standaard van wat 'normaal' wordt gevonden. We hebben niet geleerd om onze eigen gevoelens te vertrouwen. 

 

Je gevoelens vertrouwen

‘Daar hoef je toch niet om te huilen?’ Of: ‘Wat ben je gevoelig’. Of: ‘Niet bang zijn’. Als je dit soort alledaagse uitspraken hebt gehoord in je opvoeding, leerde je onbewust je gevoelens niet te vertrouwen. 

Denk er eens over na. Waarom zouden degenen van wie je houdt je vertellen dat je aan het huilen bent om iets waar 'je niet om zou hoeven huilen'? Blijkbaar klopte je verdriet niet.

Waarom zeiden ze dat je zo gevoelig bent? Blijkbaar was je reactie 'te veel' of overdreven, en laat dat zien dat je (te) gevoelig bent en is dat niet normaal. Je kon de intensiteit van je emoties niet meer vertrouwen, want jouw reacties zijn blijkbaar te heftig omdat je gevoelig bent.

 

De machteloosheid van je gevoelens wantrouwen

Als je leerde je gevoel te wantrouwen is het onmogelijk om je 'gevoel te volgen'. Je denkt dat anderen beter weten wat jij zou moeten voelen. Je gelooft ook dat je jouw fijne gevoelens niet zomaar kunt vertrouwen, want je mist vast iets of doet het niet goed. 

Deze onzekerheid leidt tot constant twijfelen: ‘Moet ik niet meer voelen?’ ‘Voel ik wel genoeg?’

Maar aan wiens standaard probeer je te voldoen? Wat probeer je te voelen voordat je ‘toestemming’ hebt om hiervoor te gaan?

 

Vertrouwen opbouwen

Je voelt je machteloos omdat je hebt geleerd je gevoelens te wantrouwen. Gelukkig is het nooit te laat om je fijne gevoelens weer te leren vertrouwen. Ook als dit nog heel ver weg voelt. Neem je kracht terug. Je bent absoluut niet machteloos en wat jij wilt is absoluut mogelijk.

Jouw gevoelens zijn super waardevol en legitiem. Ook in een relatie. Als jij weet wat je voelt, verwacht je dat niet van je partner. Dat is namelijk een super onrealistische verwachting. In dit blog leg ik meer uit over emotionele behoeftes

 

Liefs,

Paulien

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *