Wanneer moet ik het uitmaken?

with Geen reacties

Wanneer moet ik het uitmaken?
(het MOET nooit)

Er is misschien één reden om het uit te maken, maar ik wil dat je nu al weet dat bang zijn dat je niet genoeg voelt nooit betekent dat je het uit MOET maken.

 

Wanneer moet je het uitmaken?

Je HOEFT het nooit uit te maken. Dat is het korte antwoord. En ik wil dat je dat weet omdat ik me voor kan stellen dat je hierop hebt geklikt en spanning voelt omdat je denkt: straks hoor ik iets waardoor ik het uit moet maken. Nope, je hoeft het nooit uit te maken. Ik ga je vertellen waarom dat zo is en waarom je ook dat gevoel hebt dat je het misschien wel uit moet maken.

Ongezonde relaties

Er zijn wel bepaalde situaties waarin je jezelf eigenlijk alleen maar pijn doet door te blijven, maar dat heeft veel meer te maken met ongezonde relaties. Echt ongezonde relaties en het feit dat je deze vraag stelt, geeft eigenlijk al aan dat dat niet aan de hand is. Want degenen die in ongezonde relaties zitten stellen deze vraag vaak niet omdat ze zo bezig zijn met zichzelf aanpassen.

En toch hopen dat de relatie werkt en denken: maar als ik dit doe, dan komt het goed. Als je deze vraag afvraagt wanneer moet ik het uitmaken? Dan is de kans groot dat je denkt dat dat is omdat je te weinig voelt of omdat je twijfelt of omdat je verliefder zou moeten zijn. En daar is het antwoord absoluut op: je hoeft het niet uit te maken, je hoeft het nooit uit te maken en ik ga straks uitleggen waarom.

Maar ik wil eerst even terug naar de ongezonde relaties, want dat is wel belangrijk. Dus op het moment dat hij jou echt opzettelijk stelselmatig pijn doet, is het niet een hele gezonde situatie. Dan nog steeds hoef je het niet uit te maken. Er is niemand en niks wat gaat zeggen: je moet het uitmaken Jij hebt keuzes. Jij hebt absoluut keuzes. Je hebt altijd een keuze. Maar het kan zijn dat je in een relatie zit waarin hij je mishandelt, waarin hij stelselmatig vreemdgaat, waarin hij super denigrerend is en je altijd minder laat voelen over jezelf.

Niet respectvol is, niet begripvol is. Dat zijn niet per se gezonde situaties en je bent veel meer waard dan dat. Dus dat zou de situatie kunnen zijn waarin je kunt zeggen: je mag het uitmaken. Je mag het absoluut uitmaken omdat je gewoon meer waard bent dan dit en je hoeft niet iemand anders te veranderen of te hopen dat het beter gaat of jezelf te bewijzen of je waarde te bewijzen. Dus dat zijn ongezonde relaties. Ik zal hieronder ook nog even in de omschrijving een link naar een blog zetten met zes waarschuwingssignalen om niet harder te werken aan je relatie.

[Lees meer over ongezonde relaties HIER]

Dus lees die als je een vermoeden hebt dat je in een ongezonde relatie zit. Dat is wel echt heel erg belangrijk. Maar als we uitgaan van een gezonde relatie. Dus hij is liefdevol. Hij is begripvol. Hij is er voor je. (En dat hoeft allemaal niet perfect. Dat hoeft absoluut niet perfect.) Niemand is perfect, maar je weet wel of het een gezonde relatie of een ongezonde relatie is, of zijn intenties echt goed zijn of hij moeite voor je doet. Hij hoeft niet perfect te zijn, maar als hij in de basis gewoon liefdevol, begripvol en respectvol is, dan is de relatie in de basis gezond.

[Vraag je je af of je wel genoeg voelt? Lees ALLES over twijfel: de oorzaken, oplossingen en succesverhalen]

Moet ik het uitmaken

Als ik niet genoeg voel?

Dus wat dan overblijft is: wanneer moet je het uitmaken in de zin van: ik voel niks. Moet ik niet meer voelen? Hoe weet ik nu of het echt goed zit? Mis ik niet iets? Is er niet iemand die beter bij me past? Herken je deze vragen? Misschien denk je ze echt heel erg veel.

Dat betekent dat je twijfelt aan de relatie. Maar dat betekent niet dat de twijfel aan je relatie ligt. Absoluut niet. Dus het belangrijkste wat ik echt wil dat je meeneemt hiervan is: je hoeft het nooit uit te maken. Het kan zo goed zijn dat je daar bang voor bent. Het kan zo goed zijn dat je bang bent dat je intuïtie je gaat vertellen dat dit 'm niet is, dat je erachter gaat komen dat dit hem niet is nadat jullie een huis hebben gekocht of samen zijn, gewoon of getrouwd zijn of kindjes hebben. En dat zijn typische twijfel gedachten die gek genoeg juist erop wijzen dat de twijfel misschien niet aan je relatie ligt. Want er is niks in jou wat jou gaat opdragen om het uit te maken. Dus er is niet iets nog diepers waar je misschien wel bang voor bent, of je intuïtie die ineens gaat zeggen met 100 procent zekerheid: Je moet het nu uitmaken en dat is waar je bang voor bent.

Ben je bang dat je intuïtie je iets gaat vertellen dat je niet wil horen?

En dat is wat je misschien niet wil horen, waar je niet naar waar je niet naar op zoek wil gaan, wat je heel veel angst geeft dat dat misschien nog zou kunnen. En dat gaat niet gebeuren, dus je hoeft het niet uit te maken. Niks in jou gaat jou dwingen om het uit te maken. Het grappige is dat op het moment dat je daar bang voor bent, heb je waarschijnlijk al wel heel veel gedachten die zeggen:

  • 'Je moet het uitmaken'
  • 'Je bent jezelf voor de gek aan het houden'
  • 'Je houdt hem alleen maar aan het lijntje'
  • 'Je maakt het niet uit omdat je alleen maar bang bent om alleen te zijn'

Dat is je angstbrein. Dat is absoluut niet je intuïtie. En je hoort die gedachten dus al de hele tijd. En toch blijf je. En dat heeft een hele goeie reden, dus dat is oké. Je bent jezelf niet voor de gek aan het houden. Je bent hem niet aan het lijntje aan het houden, maar dit is je angst brein.

En tegelijkertijd ben je dus bang dat er nog iets diepers is, wat eigenlijk hetzelfde zegt wat 100 procent waarheid is waar je niet omheen kan. En dat is niet zo. Dat is er niet. Je vraagt je misschien soms af waarom je nog steeds in deze relatie zit. Het zou heel goed je intuïtie kunnen zijn, omdat je intuïtie voelt dat dit een bijzondere relatie is waar heel veel liefde en potentie voor liefde in zit. Het is namelijk niet zo zwart-wit en je angstbrein maakt het wel zwart-wit.

 

Je angstbrein

Ik heb het een paar keer genoemd. Ik zal je even uitleggen wat dat is. Het is dat deel van je wat eigenlijk alleen maar functioneert op angst. En het enige doel heeft om jou te beschermen. En dat is beschermen tegen verlating, tegen afwijzing, tegen pijn. Pijn die je misschien al eerder hebt meegemaakt in een vorige relatie of vroeger in je jeugd, maar die niet als doel heeft om jou gelukkig te maken. Je angstbrein denkt heel erg zwart -wit: uitmaken of niet uitmaken.

  • 'Als je het niet uitmaakt, dan word je ongelukkig'.
  • 'Als je het wel uitmaakt, dan word je wel gelukkig'.
  • 'Dit is de enige manier'.

Super zwart-wit. Dat is je angstbrein. Maar die heeft dus niet als doel om jou gelukkiger te maken. Je intuïtie wel. En je intuïtie is nooit, nooit, nooit zwart-wit. Die ziet duizend verschillende oplossingen. Die ziet altijd een opening naar liefde, dus die zal nooit zeggen: Je moet het uitmaken, die is niet dwingend.

Het is een veel zachtere stem. Die voelt geruststellend en die voelt liefdevol. En het is zo belangrijk om het verschil daartussen te weten omdat: anders dan neem je je angstbrein super serieus. En dan blijf je dus bang voor iets wat nog dieper zit, wat jou gaat vertellen dat je het uit moet maken. Maar er is geen moeten, je bent niet machteloos, je bent geen slaaf van je gevoel, je bent geen slaaf van je gedachten.

Je bent zoveel krachtiger dan je denkt en misschien vind je dat tegelijkertijd ook heel eng.

Je hoeft het nooit uit te maken

En kunt toch heel erg gelukkig zijn in deze relatie

Maar je hoeft het nooit uit te maken. Je hebt altijd een keuze en dat betekent niet dat je in deze relatie blijft en ongelukkig bent of blijft. Je mag kiezen voor deze relatie en dan kan je ook nog eens echt heel, heel, heel erg gelukkig worden. Tien jaar geleden twijfelde ik echt extreem en was ik alleen maar bezig met wanneer moet ik het uitmaken? Moet ik het niet uitmaken? Ik twijfel zoveel, ben ik mezelf niet voor de gek houden, hou ik hem niet aan het lijntje.

Al die typische twijfel gedachte. En dat was obsessief, 24 uur per dag, ik heb die gedachten denk ik wel duizenden keren gehad en ze waren allemaal niet waar. Nee, ik was mezelf niet voor de gek aan het houden. Nee, ik hield hem niet aan het lijntje nemen. Nee, mijn intuïtie ging niet vertellen dat dit hem toch niet was, want hij was het wel. Ondertussen zijn we getrouwd. Vijfenhalf jaar geleden. We zijn nu al twaalf jaar bij elkaar en ik ben acht maanden zwanger, dus we krijgen een baby en ik ben zo ontzettend gelukkig met hem, in mijn leven, met mezelf.

[Lees ALLES over twijfel: de oorzaken, oplossingen en succesverhalen]

En dat is dus zo ontzettend mogelijk, zelfs als je echt heel erg bang bent dat je het uit moet maken. Dat er iets in jou is wat gaat zeggen dat je het uit moet maken. En dat is hoe je ook weet dat dat je angst brein is. Als het jou machteloos maakt, als het jou in de angst houdt, dan weet je dat het je angstbrein is. En dan weet je dat je het dus eigenlijk niet serieus hoeft te nemen, want je angstbrein is niet bezig met jou gelukkig maken, alleen maar bezig met jou beschermen ergens tegen.

Blijven twijfelen werkt niet

En die twijfel is vreselijk. Die constante gedachten zijn echt vreselijk, maar de manier om die op te lossen is niet om harder na te denken. Over wanneer moet ik het uitmaken? Moet ik het niet uitmaken? Ben ik mezelf niet voor de gek houden? Dat is de twijfeltrein waar je dan opstapt, en wat echt een soort spiraal is, die herken je waarschijnlijk wel. Hoe je het oplost is door het te doorbreken, door die oude wonden die oude pijnen allemaal los te laten, die angsten los te laten.

En er zijn zo ontzettend veel manieren voor. Ik heb een online programma Rust in de Liefde, helemaal gericht op twijfel waarin je dat leert, waarin je tools en technieken leert om die angsten los te laten. Daar hoef je helemaal niks mee, maar dan weet je dat het bestaat. Als jij benieuwd bent, als je wil weten of jouw twijfel misschien aan jezelf ligt, meer bij jezelf ligt en niet aan je relatie ligt, waardoor je dus niet uit hoeft te maken, dan kun je de twijfelquiz doen. De kans is echt heel erg groot als je je hierin herkent dat de twijfel niet aan je relatie ligt en dat je het dus echt niet uit hoeft te maken. Je hebt een keuze. Als jij het niet uit wil maken, dan hoef je het nooit, nooit, nooit, nooit, nooit, nooit, nooit, nooit uit te maken.

Dat is echt een trucje van je angstbrein. Er is altijd een mogelijkheid om weer gelukkig te worden als jij het niet uit wil maken en in deze relatie te blijven. En dat kan je echt nog zo veel meer geven dan je nu je kunt voorstellen. De relatie die ik nu heb met Arjen, dat had ik me toen helemaal niet voor kunnen stellen. Hoe warm, hoe fijn die zou voelen. Het vergde wel wat werk, maar het was het zo ontzettend waard.

Dus de twijfelquiz staat hieronder. Maar weet echt als jij het niet uit wil maken dan hoef je het nooit uit te maken. En dan kun je supergelukkig worden, want alles is mogelijk. Zeker in de liefde.

Heel veel liefs,

Paulien