Een ongezonde relatie? 6 waarschuwingssignalen om NIET harder aan je relatie te werken

with 1 reactie

De meeste van mijn lezers zijn vrouwen die weten dat een écht gelukkig huwelijk (of relatie) alleen gebeurt wanneer je er aan werkt, en daar alles aan willen doen. En als je me langer dan één dag volgt, weet je dat je dan hier goed zit. Maar harder werken is niet altijd goed.  En dat is waar ik jullie mooie, gevende, empathische, geweldige vrouwen een beetje in bescherming moet nemen tegen jezelf. Het is niet altijd goed om te blijven vechten, en om de tips die je op deze site kunt vinden toe te passen. Met deze 6 waarschuwingssignalen kun je kijken of jij wellicht in een ongezonde relatie zit.

 

De waarschuwingssignalen van een ongezonde relatie

  1. Je partner zorgt er voor dat je je slechter voelt over jezelf

En je weet dat het komt doordat hij zich niet fijn voelt/onzeker is/een moeilijke jeugd heeft gehad, dus denk je: als we hier maar doorheen komen, als ik nog iets aan mezelf verander, dan komt het goed. Je wil helen, helpen, beter maken, maar het wordt niet beter. Je voelt je energie wegvallen door de dingen die hij zegt of doet, en wordt zelf ook steeds meer onzeker.

In een gelukkige relatie, zelfs als die niet goed gaat, zal je partner je nooit herhaaldelijk, gericht proberen te kwetsen. Wat zijn of haar achtergrond/jeugd ook is.

 

  1. Er is heel weinig empathie

Als je ziek bent, te laat bent, het huis niet goed genoeg hebt opgeruimd, krijg je een naar gevoel omdat je weet dat je partner je niet het voordeel van de twijfel gaat geven. Je hebt het gevoel dat je je altijd verdedigd en het lijkt alsof je partner zich totaal niet kan inleven in jouw situatie. Wat er ook gebeurt, hij lijkt er het ergste van te denken en denkt dat jij er op uit bent om hem pijn te doen, te kwetsen. Het gaat ook eigenlijk altijd over hem/haar in gesprekken, en je moet vechten om je eigen verhaal te doen. Dan nog is er weinig aandacht voor. Hij hecht totaal geen waarde aan jouw gevoelens, gedachten, wensen en verlangens. Je moet eerst je gedragen zoals hij dat wil, en dan gaat hij aardig tegen je doen.

In een gelukkige relatie, ook als die niet goed gaat, staat je partner tot op zekere hoogte open voor jouw gevoelens. Dat gaat misschien op en neer, maar als dit al jaren speelt, is dit een belangrijk waarschuwingssignaal.

 

  1. Alles is jouw schuld

Wat het ook is. Als hij is vergeten de buren te bellen om te zeggen dat jullie niet komen eten, is dat omdat jij hem daar niet aan hebt helpen herinneren. Als jij je gekwetst voelt door iets wat hij heeft gezegd, is dat omdat jij het hebt uitgelokt.

In een gelukkige relatie nemen beide partners verantwoordelijkheid voor hun deel. Dat zal niet altijd lukken, in elke situatie, maar je partner staat er voor open. Als dit al jaren aan de gang is, is het geen goed teken.

[Lees ALLES over twijfel: de oorzaken, oplossingen en succesverhalen]

De 4 levels van ongezonde relaties

De 4 levels van ongezonde relaties

E-book

Hoe ongezond is je relatie? Of is je relatie misschien helemaal niet zo ongezond, maar kan je je onrustige gevoel gewoon niet thuisbrengen? In dit e-book vind je de 4 levels van ongezonde relaties. Absolute no-go's tot dingen die eigenlijk heel normaal zijn.

E-book sturen

  1. Je partner wil continue waardering en complimentjes

Over alles. Zelf is hij/zij heel erg kritisch op alles en iedereen, maar zelf kan je partner geen kritiek verdragen. Hij verwacht dat je hem de hele tijd complimenteert, en dat alles wat hij doet gezien en gewaardeerd wordt.

In een gelukkige relatie geven de partners elkaar complimentjes en waardering omdat ze vinden dat hun partner dat verdient, omdat ze over het algemeen blij zijn met hun partner. Niet omdat het van ze wordt verwacht of geeist, zoals bij een ongezonde relatie.

 

  1. Je partner zorgt er voor dat je gaat twijfelen aan jezelf

Je weet niet meer wat waar is. Ben jij nou gek of is zijn of haar gedrag echt niet ok? Soms heb je het gevoel dat je zeker weet dat je gelijk hebt, maar zorgt hij er toch weer voor dat je je haast schuldig gaat voelen voor wat je wil. Je krijgt het gevoel dat je alleen maar aan jezelf denkt, en er niet voor hem bent. Hij kan soms ook iets heel gemeens zeggen, maar zegt het dan met een glimlach, waardoor je niet meer weet of je dit nu goed inschat of niet. Hij reageert vaak heftig en vindt dat helemaal normaal, maar wanneer jij heftig reageert maak je je druk om niets, of maak je het groter dan het is.

In een gelukkige relatie zorgt je partner ervoor dat jij je sterker voelt, bewust of onbewust. Je hoeft niet over jezelf te twijfelen, want er is duidelijke communicatie (ook al is die soms kwetsend, hij is niet achterbaks) en je wordt over het algemeen serieus genomen door je partner.

 

  1. Ongewenste aanraking

Het lijkt voor de hand liggend, maar wanneer je partner je herhaaldelijk aanraakt op een manier die jij niet wil, is dat niet ok. Dat hoeft niet eens slaan te zijn, maar je arm vastpakken, je duwen of je in een soort houdgreep nemen zijn ook tekenen van fysieke mishandeling. Wanneer dit aan de hand is, en je wil blijven vechten voor de relatie, is de kans groot dat je denkt dat jij de enige bent die hem kan redden. Hij heeft je laten weten dat jij speciaal bent, de ware, en dat hij zich alleen bij jou veilig voelt. Dat jij de enige bent die hem kan helpen. Je kunt je helemaal niet identificeren met ‘slachtoffers van huiselijk geweld’, omdat je jezelf geen slachtoffer voelt. Je voelt je eigenlijk sterk, want je hebt het gevoel dat jij hem kan verlossen.

In een gelukkige relatie is er geen ongewenste aanraking, zeker niet herhaaldelijk. Wat er ook is gebeurd in hun jeugd, het is de verantwoordelijkheid van de partner om daar iets aan te doen, niet de jouwe. Een moeilijk verleden is nooit een excuus, want er zijn genoeg gelukkige stellen waarbij één van de partners een heftig verleden heeft en dat zelf heeft aangepakt. Dit is vaak een teken van een ongezonde relatie.

 

[Lees ALLES over twijfel: de oorzaken, oplossingen en succesverhalen]

Wat nu?

Misschien herken je één of meerdere van deze waarschuwingssignalen. Ik kan me voorstellen dat je je dan nerveus voelt, en niet zo goed weet wat je nu moet doen. Weet dat jij de enige bent die bepaalt wat er gaat gebeuren. Als je er iets in herkent is het goed om er iets meer over te lezen, gewoon om er meer over te weten. Dan kun je daarna altijd nog beslissen wat je er mee moet.

Wat moet ik lezen?

Wanneer je vooral de eerste 5 waarschuwingssignalen herkende, kan het zijn dat je te maken hebt met een partner met narcistische trekken. Dan is het interessant om deze website te bekijken en te lezen, om te kijken of je meer herkent: het.verdwenenzelf.nl . Daar staan verschillende blogs op.

Wanneer je je daar niet zo in herkent, kun je ook deze website eens bekijken: http://www.stichtingzijweg.nl/#!signalen/cvuu

Er is altijd hulp mogelijk, en je verdient zoveel meer dan blijven en vechten voor een ongezonde relatie.

Heel veel liefs, en sterkte,

Paulien

 

De 4 levels van ongezonde relaties

E-book

Hoe ongezond is je relatie? Of is je relatie misschien helemaal niet zo ongezond, maar kan je je onrustige gevoel gewoon niet thuisbrengen? In dit e-book vind je de 4 levels van ongezonde relaties. Absolute no-go's tot dingen die eigenlijk heel normaal zijn.

E-book sturen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *