Een ongezonde relatie? 6 waarschuwingssignalen om NIET harder aan je relatie te werken

with 2 reacties

De meeste van mijn lezers zijn mensen die weten dat een écht gelukkig huwelijk (of relatie) alleen gebeurt wanneer je er aan werkt, en daar alles aan willen doen. En als je me langer dan één dag volgt, weet je dat je hier dan goed zit. Maar harder werken is niet altijd goed. En dat is waar ik jullie mooie, gevende, empathische, geweldige vrouwen en mannen een beetje in bescherming moet nemen tegen jezelf. Het is niet altijd goed om te blijven vechten en om de tips die je op deze site kunt vinden, toe te passen. Met deze 6 waarschuwingssignalen kun je kijken of jij wellicht in een ongezonde relatie zit.

 

De waarschuwingssignalen van een ongezonde relatie

 

 1. Je partner zorgt ervoor dat je je slechter voelt over jezelf

En je weet dat het komt doordat hij/zij zich niet fijn voelt/onzeker is/een moeilijke jeugd heeft gehad, dus denk je: als we hier maar doorheen komen, als ik nog iets aan mezelf verander, dan komt het goed. Je wil helen, helpen, beter maken, maar het wordt niet beter. Je voelt je energie wegvallen door de dingen die je partner zegt of doet en wordt zelf ook steeds onzekerder.

In een gelukkige relatie, zelfs als die niet goed gaat, zal je partner je nooit herhaaldelijk, gericht proberen te kwetsen. Wat zijn of haar achtergrond/jeugd ook is.

 

 1. Er is heel weinig empathie

Als je ziek bent, te laat bent, het huis niet goed genoeg hebt opgeruimd, krijg je een naar gevoel omdat je weet dat je partner je niet het voordeel van de twijfel gaat geven. Je hebt het gevoel dat je je altijd verdedigt en het lijkt alsof je partner zich totaal niet kan inleven in jouw situatie. Wat er ook gebeurt, hij/zij lijkt er het ergste van te denken en denkt dat jij erop uit bent om hem/haar pijn te doen, te kwetsen. Het gaat ook eigenlijk altijd over hem/haar in gesprekken en je moet vechten om je eigen verhaal te doen. Dan nog is er weinig aandacht voor. Je partner hecht totaal geen waarde aan jouw gevoelens, gedachten, wensen en verlangens. Je moet eerst je gedragen zoals hij/zij dat wil en dan gaat hij/zij aardig tegen je doen.

In een gelukkige relatie, ook als die niet goed gaat, staat je partner tot op zekere hoogte open voor jouw gevoelens. Dat gaat misschien op en neer, maar als dit al jaren speelt, is dit een belangrijk waarschuwingssignaal.

 

 1. Alles is jouw schuld

Wat het ook is. Enkele voorbeelden: als je partner is vergeten de buren te bellen om te zeggen dat jullie niet komen eten, is dat omdat jij hem/haar daar niet aan hebt helpen herinneren. Als jij je gekwetst voelt door iets wat hij/zij heeft gezegd, is dat omdat jij het hebt uitgelokt.

In een gelukkige relatie nemen beide partners verantwoordelijkheid voor hun deel. Dat zal niet altijd lukken, in elke situatie, maar je partner staat ervoor open. Als dit al jaren aan de gang is, is het geen goed teken.

 

5 kenmerken gedesorganiseerde hechtingsstijl

DE TWIJFEL QUIZ

4 minuten

Ligt je twijfel wel echt aan je relatie? Het kan namelijk heel goed zijn dat je twijfel een andere oorzaak heeft. Doe de quiz en kom erachter of je twijfel niet stiekem ergens anders vandaan komt!

Doe de quiz

 1. Je partner wil continue waardering en complimentjes

Over alles. Je partner heel erg kritisch op alles en iedereen, maar kan zelf geen kritiek verdragen. Je partner verwacht dat je hem/haar de hele tijd complimenteert en dat alles wat hij/zij doet, gezien en gewaardeerd wordt. In een gelukkige relatie geven de partners elkaar complimentjes en waardering omdat ze vinden dat hun partner dat verdient, omdat ze over het algemeen blij zijn met hun partner. Niet omdat het van ze wordt verwacht of geëist.

 

 1. Je partner zorgt er voor dat je gaat twijfelen aan jezelf

Je weet niet meer wat waar is. Ben jij nou gek of is zijn/haar gedrag echt niet OK? Soms heb je het gevoel dat je zeker weet dat je gelijk hebt, maar zorgt je partner er toch voor dat je je haast schuldig gaat voelen voor wat je wil. Je krijgt het gevoel dat je alleen maar aan jezelf denkt en er niet voor hem/haar bent. Je partner kan soms ook iets heel gemeens zeggen, maar zegt het dan met een glimlach, waardoor je niet meer weet of je dit goed inschat of niet. Hij/zij reageert vaak heftig en vindt dat  normaal, maar wanneer jij heftig reageert maak je je druk om niets, of maak je het groter dan het is.

In een gelukkige relatie zorgt je partner ervoor dat jij je sterker voelt, bewust of onbewust. Je hoeft niet aan jezelf te twijfelen, want er is duidelijke communicatie (ook al is die soms kwetsend, je partner is niet achterbaks) en je wordt over het algemeen serieus genomen door je partner.

 

 1. Ongewenste aanraking

Het lijkt voor de hand liggend, maar wanneer je partner je herhaaldelijk aanraakt op een manier die jij niet wil, is dat niet OK. Dat hoeft niet eens slaan te zijn, maar je arm vastpakken, je duwen of je in een soort houdgreep nemen zijn ook tekenen van fysieke mishandeling. Wanneer dit aan de hand is en je wil blijven vechten voor de relatie, is de kans groot dat je denkt dat jij de enige bent die hem/haar kan redden. Je partner heeft je laten weten dat jij speciaal bent, de ware, en dat hij/zij zich alleen bij jou veilig voelt. Dat jij de enige bent die hem/haar kan helpen. Je kunt je helemaal niet identificeren met ‘slachtoffers van huiselijk geweld’, omdat je jezelf geen slachtoffer voelt. Je voelt je eigenlijk sterk, want je hebt het gevoel dat jij hem/haar kan verlossen.

In een gelukkige relatie is er geen ongewenste aanraking, zeker niet herhaaldelijk. Wat er ook is gebeurd in de jeugd van je partner, het is de verantwoordelijkheid van de partner zélf om daar iets aan te doen, niet de jouwe. Een moeilijk verleden is nooit een excuus, want er zijn genoeg gelukkige stellen waarbij een van de partners een heftig verleden heeft en dat zelf heeft aangepakt.

 

Wat nu?

Misschien herken je één of meerdere van deze waarschuwingssignalen. Ik kan me voorstellen dat je je dan nerveus voelt en niet zo goed weet wat je nu moet doen. Weet dat jij de enige bent die bepaalt wat er gaat gebeuren. Als je er iets in herkent is het goed om er iets meer over te lezen, gewoon om er meer over te weten. Dan kun je daarna altijd nog beslissen wat je er mee moet.

Wanneer je vooral de eerste 5 waarschuwingssignalen herkende, kan het zijn dat je te maken hebt met een partner met narcistische trekken. Dan is het interessant om deze website te lezen, om te kijken of je meer herkent: Het verdwenen zelf • Het Verdwenen Zelf Daar staan verschillende blogs op. Wanneer je je daar niet zo goed in herkent, kun je ook deze website eens bekijken: Blijf Groep

 

Heel veel liefs en sterkte,

Paulien

 

5 kenmerken gedesorganiseerde hechtingsstijl

DE TWIJFEL QUIZ

4 minuten

Ligt je twijfel wel echt aan je relatie? Het kan namelijk heel goed zijn dat je twijfel een andere oorzaak heeft. Doe de quiz en kom erachter of je twijfel niet stiekem ergens anders vandaan komt!

Doe de quiz

2 Responses

 1. Willeke
  | Beantwoorden

  Er is geen hulp!!! Of je moet naar Belgie of ver weg… Ik woon in een plaatsje op de Veluwe. Nou dan begrijp je, alles achter de voordeur. Hier bespreekt men niet wat er binnen de deuren allemaal gebeurd.

 2. Maec
  | Beantwoorden

  Beste,

  Ik lees dat er vooral veel over hij wordt gesproken.
  Maar mijn vrouwelijke partner is zoals hij..
  Het, ijn niet alleen ma me. Die terroriseren.

  Voor de rest mooi en Duidelijk geschreven.
  Erg herkenbaar

  Dank u

  Mvg marco

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *