Je gijzelgedachte als je twijfelt aan je relatie

with Geen reacties

Vaak heeft je twijfel helemaal niet zoveel met je relatie te maken, maar veel meer met jezelf. Raar hè?

Je associatie is waarschijnlijk helemaal dat als je twijfelt, het niet goed zit in je relatie. Je bent bang dat je intuïtie je iets gaat vertellen dat je niet wil horen.
Maar die gedachte, is juist de gedachte die je aan het twijfelen houdt.

Let me introduce to you: je Gijzelgedachte.

 

Wanneer je intens twijfelt, worden die gedachtes eigenlijk altijd gevoed door angst. Ga maar na: als je twijfelt, voel je je dan fijn? Of voel je je gespannen?

Wanneer je die spanning, en stress voelt, weet je dat er angst in het spel is.

De kans is groot dat je geleerd hebt dat twijfel altijd een slecht teken is en aan je relatie ligt, maar dat is niet waar.

Heel vaak is twijfel een beschermingsmechanisme. 

[Lees ALLES over twijfel: de oorzaken, oplossingen en succesverhalen]

De twijfel helpt je op een bepaalde manier. Het beschermt je tegen iets. We hebben namelijk allemaal onze intuïtie. En het kan zelfs zijn dat je in andere gebieden van je leven heel goed naar je intuïtie kan luisteren.

Maar in deze relatie niet. En dat kan heel goed komen omdat er angsten of negatieve overtuigingen in de weg zitten.

Het kan bijvoorbeeld zijn dat je stiekem heel erg bang bent voor commitment, voor intimiteit. Jezelf helemaal laten zien en kwetsbaar opstellen is ook supereng. Het risico om gekwetst te worden, om hem te verliezen, is genoeg reden om jezelf een beetje te gaan beschermen.

De perfecte manier om dat te doen is door te gaan twijfelen. Zolang je niet zeker weet of hij de ware is, hoef je jezelf niet helemaal over te geven aan de relatie.

Hoe meer je twijfelt, hoe meer angst er waarschijnlijk in je systeem zit.

Dat heeft nog steeds niets met je relatie te maken, maar meer met de mate waarin jouw angstbrein denkt dat jij bescherming nodig hebt.

Jij wil van je twijfel af, maar het lukt gewoon niet. Je zit elke keer in een patroon en als je denkt dat je er uit bent, word je er weer in teruggetrokken. Elke keer als je happy bent, gebeurt er iets waardoor je weer in de angst schiet.

Waarom gebeurt dat? En hoe gebeurt dat?

Jouw angst heeft een gijzelgedachte nodig om te kunnen blijven bestaan. Als het goed is, heb je één gedachte die telkens weer blijft terugkomen. Die vaak juist komt op de momenten dat je denkt: ‘Oh, ik ben eigenlijk best happy nu’. Bam, daar is die gedachte weer. Als je je beter gaat voelen, komt deze gedachte sterker terug, en ben je heel bang dat wat je denkt, uitkomt. Het is de angst der angsten.

 

Voorbeelden van gijzelgedachtes

Voorbeelden daarvan kunnen zijn:

  • 'Ik ga er achter komen dat hij niet de ware is'
  • 'Mijn intuïtie gaat me vertellen dat ik het uit moet maken'
  • 'Wat als ik mezelf voor de gek aan het houden ben?'
  • 'Als hij hier achterkomt (vul iets in), gaat hij me zeker verlaten'
  • 'Als het gevoel op is, is dat het einde van je relatie'

Het zijn de dingen waar je bang voor bent, waarvan je absoluut niet wil dat ze uitkomen. Vaak heeft je gijzelgedachte te maken met dat je het uit moet gaan maken, en dat je dat absoluut niet wil. Iedereen heeft een eigen gijzelgedachte, maar ze hebben allemaal hetzelfde doel: deze gedachte houdt je gevangen in je angst. Hij zorgt er voor dat je niet vooruitkomt.

Hij kan steeds terugkomen in andere vormen. Maar waar het telkens weer op neer komt, is dat als die gedachte waarheid wordt, dat je dat niet aan kan.

Dat is de diepere angst. Je gaat het niet aankunnen, of misschien heb je zelfs (onbewust) het gevoel dat je het niet zal overleven.

Als je bang bent dat je het uit moet gaan maken en je wil dat niet, doe je er alles aan om dat te voorkomen. Je denkt er over na, je zoekt oplossingen voor deze twijfel, manieren waarop je je gewoon weer gelukkig voelt, zonder dat je het uit hoeft te maken. Je probeert een oplossing te zoeken voor je probleem.

Het kan soms zijn dat je een oplossing vindt die je lucht geeft, en je hebt het gevoel dat je even kunt ontspannen. Maar de volgende dag, of misschien een paar uur later, ben je dat alweer vergeten en gaat je hoofd aan de slag met dezelfde angst. Omdat je ergens nog steeds gelooft dat je het uit zal moeten gaan maken, en dat alle oplossingen die je vindt alleen maar betekenen dat je jezelf voor de gek houdt. Dat je de realiteit niet onder ogen wil zien.

Dit gedachtenrondje hoort bij angst, en is een gijzelgedachte.

Want ga maar na: waarom denk je deze dingen? Waarom wil je dat probleem oplossen? Als je doordenkt, is de kans groot dat je uitkomt op iets in de trant van: omdat ik dan gelukkig ben.

Pas als het probleem is opgelost, zal je gelukkig zijn.

Dan is het niet gek dat je een oplossing blijft zoeken, je zorgen blijft maken.

Maar wat nou als het zo simpel zou zijn: je mag je nu gelukkig voelen, en juist omdat je gelukkig bent, komt alles gewoon goed. Hoef je het niet uit te maken en kun je gewoon genieten van je relatie.

Het kan zijn dat je hoofd (angstbrein) nu zegt: 'Neee! Dan verlies je tijd, want straks kom je er toch achter dat dit de ware niet is, en dan heb je al die tijd verloren! Je moet er mee bezig blijven!'

Die gedachten? Dat ben jij niet, dat is je angstbrein. En elke keer als jij happy bent, als jij het gevoel hebt dat je er doorheen bent, wordt het beschermingsmechanisme weer aangezet. Je gaat weer twijfelen.

Omdat je de oorzaak van je twijfel niet weet. Je weet niet welk doel je twijfel dient, waarom het je beschermt.

Zolang je dat niet weet, zal je angst een rol blijven spelen. En als je angstbrein het gevoel heeft dat je het allemaal te makkelijk neemt (lees: gewoon gelukkig bent), dan zal het alles in het werk stellen om je weer te laten twijfelen en angstig te laten voelen. Ook als dat betekent dat je angstbrein de gijzelgedachte in moet zetten. De gedachte die er 100% zeker voor zorgt dat jij weer flink aan het twijfelen slaat.

Als jij blijft twijfelen en je komt er niet uit, dan dient jouw twijfel een doel.

En de kans is ècht heel groot dat die twijfel helemaal niets te maken heeft met je relatie, maar alles met dat beschermingsmechanisme in jou. En zo kan het dus heel goed dat twijfelen in je relatie eigenlijk zoeken naar veiligheid is.

[Lees ALLES over twijfel: de oorzaken, oplossingen en succesverhalen]