7 vragen die je je partner vaker kunt stellen

with Geen reacties

Dieper gaan in je relatie kan zo simpel zijn als de juiste vragen stellen. Maar dieper gaan vraagt ook altijd om kwetsbaarheid. Want om dieper te gaan zal je iets moeten doen dat je tot nu toe nog niet hebt gedaan, anders zou jullie relatie nu wel dieper zijn. Je gaat nieuwe dieptes exploreren en je kunt niet de magische, diepere lagen van een relatie ervaren als je er niet klaar voor bent om te vragen wat je beter kunt doen.

En het is logisch om dat eng te vinden, want als je vraagt wat je beter kunt doen, wil ons ego het antwoord heel graag vertalen naar dat we het dus tot nu toe nog niet goed hebben gedaan. Gelukkig weet je dat dat niet waar is, toch? Een relatie, zeker een bewuste, diepgaande relatie is altijd aan het ontwikkelen en groeien. En soms is de beste manier om te groeien en verdiepen het stellen van vragen. Deze zeven vragen helpen je om dieper te gaan.

  1. Welke drie dingen kan ik elke dag doen om je geliefd te laten voelen?

Een gelukkige relatie zit hem niet in grootse gebaren of lange weekenden weg. Het zijn de kleine, dagelijkse dingen die je doet die een relatie écht gelukkig maken. Maar dat weten is niet per se genoeg, want iedereen heeft iets anders nodig om zich geliefd te voelen. Voor de één is het dat er een kop thee klaar staat als ze wakker wordt, voor de ander is het een lange knuffel als hij thuis komt. En denk niet dat, door het te vragen, het effect minder is en dat je partner, als hij echt van je zou houden, dit wel zou weten. Uit onderzoek komt dat dat niets met elkaar te maken heeft. Het kan zijn dat je partner zegt: ‘oh, wilde je dat ik dat doe? Ik heb allerlei andere dingen geprobeerd!’.

  1. Hoe voel je je de laatste tijd over de hoeveelheid tijd die we samen doorbrengen?

Het kan zijn dat jullie daar niet zo bij stil staan, maar het stellen van deze vraag zorgt er voor dat je er even bij stil staat. ‘Ja, hoe voel ik me daar eigenlijk over?’ Het brengt je in contact met een behoefte waarvan je je misschien helemaal niet bewust was. Misschien voel je nu dat je elkaar eigenlijk meer wil zien, dat je meer tijd met elkaar wil doorbrengen. Als dat zo is, kun je nog een stapje verder gaan. Hoe zou je deze tijd, in een ideale situatie, willen vullen? Wat geeft jou het gevoel dat jullie echt samen tijd hebben doorgebracht? Voor sommigen is dat gewoon in dezelfde ruimte zijn, voor anderen is dat een goed gesprek. Zorg dat je precies weet wat jij, en je partner, nodig hebben om voldoening te krijgen uit de tijd die jullie samen doorbrengen.

  1. Heb ik de afgelopen weken iets gedaan waarmee ik je onbewust heb gekwetst? Wat voor gevoel geeft dat je precies?

Zeker als jullie het allebei druk hebben, moe zijn en stress voelen kan het gebeuren dat je iets zegt dat in het verkeerde keelgat schiet. En het kan zijn dat je dat helemaal niet door hebt, omdat je het niet zo bedoelde! Soms kom je er dan niet aan toe om zoiets te noemen, of denk je: ‘ach, laat maar, zo belangrijk is het ook niet’, terwijl je er ondertussen toch mee zit. Deze vraag zorgt er voor dat er niet onbewust wrok op gaat bouwen. En dat is belangrijk, want wrok is één van de sluipmoordenaars van een goede relatie. Je hebt het niet door, maar je sluit je een klein beetje af, en voordat je het weet ben je uit elkaar aan het groeien. Deze vraag houdt jullie relatie gezond!

  1. Hoe wil jij je het liefste voelen in onze relatie in deze fase? Wat kan ik daaraan bijdragen?

Relaties gaan door allerlei verschillende fases. In mijn boek, Lang+Gelukkig, leg ik de fases waar elk stel doorheen gaat verder uit, maar je hebt waarschijnlijk zelf ook wel een idee van de verschillende fases die er zijn. Elke fase heeft ook andere dingen nodig van jullie beiden. Wat een paar maanden geleden nog werkte, kan nu alweer een averechts effect hebben. Het klinkt misschien vermoeiend om daar de hele tijd rekening mee te houden, maar het is nog veel lastiger om elkaar weer terug te vinden als jullie uit elkaar zijn gegroeid, of veel irritaties of ruzie hebben gehad!

  1. Hoe kan ik je beter ondersteunen in je leven in het algemeen?

Je partner ondersteunen heeft verschillende goede gevolgen: jullie zijn closer, omdat je beter weet wat er speelt in het leven van je partner, en je partner voelt zich minder overwhelmed, waardoor er minder stress is en daardoor minder ruzie en irritaties. Het is dus heel goed om te weten hoe je elkaar beter kun ondersteunen. Praat hier vooral ook verder over, en beloof geen dingen die je niet waar kunt maken. Het betekent ook niet dat jij alles zelf op moet lossen, soms kun je samen tot een heel andere praktische oplossing komen. Vergeet alleen niet dat ondersteuning vaak ook mentaal is. Dus wanneer je partner aangeeft dat ze meer hulp wil in het huishouden, kan jij denken dat een afwasmachine en een schoonmaakster alles oplossen, maar wil ze eigenlijk het gevoel hebben dat jij ook geeft om het huishouden. Zorg er voor dat je weet wat er onder een hulpvraag zit, wat voor gevoel het je partner zou geven, en waar ze voldoening uit krijgt.

  1. Waar ben je op dit moment vooral gestressed over in je leven en wat kan ik doen om je daarbij te helpen?

Wanneer we kinderen krijgen, komen onze eigen zorgen en stress vaak meteen op een tweede plek. Tenzij er echt naar wordt gevraagd, kan het zijn dat je partner heel veel stress voelt, maar het goed weet te verhullen. Het kan ook zijn dat hij wel eens iets noemt waar hij stress over heeft, maar wanneer je deze vraag stelt er iets heel anders uitkomt. Iets dat dieper zit en hij nog niet heeft uitgesproken. Het is belangrijk om elkaar te helpen met stress, want stress kan heel veel schade aanrichten in je relatie, en je gezondheid. Als je partner veel stress heeft, is hij minder happy, en dat ga je zeker ook merken in je relatie. Als er dus iets is dat je kunt doen om te helpen, is dat het zeker waard!

  1. Wanneer vind je het moeilijk om te praten en wat kan ik op zulke momenten het beste doen?

Vrijwel iedereen heeft momenten dat ze het moeilijk vinden om te praten. Dat kan zijn midden in een ruzie, of na een snauw, of als ze heel erg moe zijn. Er kunnen allerlei redenen voor zijn, en het is heel goed om te weten wat de redenen en momenten van je partner zijn. We denken er vaak niet aan om deze vraag te stellen op de momenten dat het goed gaat, maar dat is juist het moment waarop je een waardevol antwoord hierop kunt krijgen. Het vergt wat kwetsbaarheid, maar wanneer jullie daar allebei voor open staan, kan deze vraag er voor zorgen dat je patronen doorbreekt en dichterbij elkaar komt. Hier lees je meer stappen die je kunt ondernemen om weer echt contact te krijgen met je man als hij niet wil praten.

Liefs, Paulien

Gratis E-book: 5 verhalen van mensen die ook twijfelden

Je bent NIET de enige! Hoe erg je ook twijfelt, hoe echt het ook voelt: je bent niet de enige en je kan hier uit komen. Download hier het e-book '5 verhalen van mensen die ook twijfelden' en voel je een stuk minder alleen. Kijk hoe zij uit de twijfel kwamen en hoe ze zich daarna voelden en weet dat dat ook mogelijk is voor jou!

Daarna krijg je elke week een mailtje met waardevolle info, om je niet meer tegen te laten houden in de liefde! Als je je af wil melden kan dat op elk moment, door onderaan de e-mail op 'unsubscribe' te klikken.

Geen spam. Promise. Powered by ConvertKit