4 stappen om weer echt contact te maken met je man als hij niet wil praten

with Geen reacties

Wat de reden ook is, soms realiseer je je ineens dat je te weinig contact hebt met je man of dat hij niet openlijk wil praten. Dat het heel veel praktische zaken is, maar weinig verbondenheid.

Zoals Sara (niet haar echte naam), die me mailde dat ze altijd heel veel tijd aan haar werk en kinderen had besteed, en haar man daar ver achteraan kwam. Ze schreef dat ze het heel lastig vindt om contact te maken met haar man die geen prater is, dat hij over gevoelens praten al helemaal moeilijk vindt, maar dat ze er van overtuigd is dat dat wel nodig is.

Maar het is niet nodig. Het is niet nodig om te praten, over gevoelens, om weer verbondenheid te creëren met je man. Sterker nog, waarschijnlijk werkt dat niet. Wat er vaak gebeurt is dat vrouwen dat gevoel van verbondenheid weer willen krijgen door te praten, en mannen vaak pas weer gaan praten wanneer ze zich verbonden voelen. Wanneer je met hem wil praten wanneer hij zich niet verbonden voelt is het voor hem heel moeilijk om zich open te stellen en echt contact te maken.

Als het klinkt als een stereotypering van mannen, heb je gelijk, maar ik heb het vaak genoeg zo zien werken: mannen hebben het vaak nodig zich succesvol te voelen als man en vader, gewaardeerd en gerespecteerd, om zich te openen en verbonden te voelen. Ze zijn heel bang om te falen, en wanneer ze al jaren niet vaak hebben gehoord dat ze gewaardeerd worden, zien ze praten als iets bedreigends. Hij moet zich veilig voelen.

Zoals mannen bang zijn om te falen, zijn vrouwen bang om alleen te komen te staan. Dus als je moeite hebt het te begrijpen, vergelijk het dan met je man die zich telkens emotioneel afsluit en wegtrekt, en jij hebt geen idee waar je staat, of hij nog van je houdt en wil heel graag horen dat het ok gaat tussen jullie en dat hij je nog steeds speciaal vindt. Dan voel je je veilig, heb je het gevoel dat je hem kunt vertrouwen en zal je je meer openstellen. Mannen hebben geen bevestiging van liefde nodig, maar waardering en bevestiging dat hij het goed doet als man en vader.

Als hij het gevoel heeft dat jij hem waardeert en bewondert als man, is de kans groot dat hij zich weer gaat openstellen. Dat komt eerst, dan komen de gesprekken weer op gang, en daarna de gesprekken over gevoelens.

Wil je voor jezelf kijken of het zo werkt, probeer dan de volgende 4 stappen eens uit.

(is je man echt gemeen of vraag je je af of jullie relatie wel gezond is, lees eerst dit artikel: 4 waarschuwingssignalen om NIET harder te werken aan je relatie).

  1. Stop alle negativiteit

Wanneer ik dit voorstel, is vaak het eerste antwoord: ‘Mag ik dan helemaal niks meer zeggen?’ Als je niks meer kunt zeggen wanneer je stopt met negativiteit, is deze oefening misschien wel nog belangrijker. Het is een heel normale menselijke neiging om vooral te zien wat er niet goed gaat, wat er niet gebeurt. En dan lijkt het niet meer dan logisch om te noemen. Maar gelukkige stellen doen het anders: ze kiezen er voor om zich te focussen op het positieve en negativiteit zoveel mogelijk achterwege te laten. Complimentjes versus kritiek, niet alleen je kinderen, maar ook je man is er gevoelig voor. Wanneer je man veel positiviteit ontvangt, zal hij alleen maar meer willen doen. Dus stop negativiteit, volledig, en ervaar dat de wereld niet eindigt.

  1. Bedank hem

Voor alles wat hij voor je doet en betekent. Bedank hem voor alles wat hij doet (bouw het langzaam op, anders kan het nogal uit het niets komen). Als je het lastig vindt, kun je eerst een lijst maken van alle dingen waar je dankbaar voor bent, een soort brainstorm. Van het feit dat hij het vuilnis naar buiten brengt tot aan het feit dat hij altijd eerlijk is, of altijd voor je klaarstaat (dus van kleine dingen tot grotere karaktereigenschappen die je waardeert). Nadat je de lijst hebt gemaakt zal je merken dat je steeds meer dingen gaat vinden om dankbaar voor te zijn. Neem er niet te veel tijd voor als je dat niet hebt, het hoeft geen uren te duren.

  1. Complimenteer hem voor de dingen die hij kan en doet

Richt je vervolgens op wat je knap vindt aan wat hij doet en kan, en zeg dat tegen hem. Bijvoorbeeld: ‘Weet je hoe jij altijd de wasmachine fixt als die kapot is? Het klinkt misschien raar, maar ik realiseerde me dat ik geen idee heb hoe dat zou moeten, en ik vind het echt knap dat je dat kan.’ Er is altijd iets te vinden waarvoor je hem bewondert, of dat nou thuis is, in jullie relatie, of in zijn werk. Het gaat er niet om dat je hem op een voetstuk zet. Je zet hem niet boven je, maar in gelukkige huwelijken zijn beide partners sterk genoeg om elkaar te bewonderen.

  1. Raak hem meer aan

Mannen hebben over het algemeen 2 tot 3 keer meer aanraking nodig dan vrouwen om zich verbonden te voelen (dat komt onder andere uit deze studie). Liefdevolle aanraking, knuffels en sensuele aanraking zorgen er allemaal voor dat hij zich veiliger voelt bij je, en maken het makkelijker voor hem om zich open te stellen. Dus verhoog je dosis aanraking per dag, en kijk hoe hij daarop reageert!

Wanneer je deze 4 stappen volgt, is de kans heel groot dat je een verandering gaat zien in je man.

Goede, diepgaande gesprekken over gevoelens komen voort uit verbondenheid, niet andersom. Hij moet zich eerst veilig voelen om die gesprekken aan te durven gaan. Ben je een stap verder? Ken je dan deze 7 vragen ook al die je je partner vaker kunt stellen?

Laat me weten hoe het gaat!

Liefs,

Paulien

Gratis E-book: 5 verhalen van mensen die ook twijfelden

Je bent NIET de enige! Hoe erg je ook twijfelt, hoe echt het ook voelt: je bent niet de enige en je kan hier uit komen. Download hier het e-book '5 verhalen van mensen die ook twijfelden' en voel je een stuk minder alleen. Kijk hoe zij uit de twijfel kwamen en hoe ze zich daarna voelden en weet dat dat ook mogelijk is voor jou!

Daarna krijg je elke week een mailtje met waardevolle info, om je niet meer tegen te laten houden in de liefde! Als je je af wil melden kan dat op elk moment, door onderaan de e-mail op 'unsubscribe' te klikken.

Geen spam. Promise. Powered by ConvertKit