5 manieren om uit elkaar groeien te voorkomen

with Geen reacties

We leven echt in een lastige tijd, wat verbondenheid betreft. Nog nooit eerder hadden we zo veel verschillende dingen te doen, en zo weinig tijd voor elkaar. Ik heb ergens gelezen (en kan het onderzoek niet terugvinden) dat we, in een gezin van tweeverdieners met kinderen, nog maar 7 minuten per dag echt voor elkaar hebben. 7 minuten! Geen wonder dat het lastig is om verbonden te blijven, en geen wonder dat uit elkaar groeien zo veel voorkomt.

In dit blog vind je 5 manieren om uit elkaar groeien te voorkomen. Je leest hoe je in een paar minuten per dag er voor zorgt dat je dicht bij elkaar blijft, en hoe je je huwelijk uit-elkaar-groei-proof kunt maken.

Voordat we daar in duiken, is het belangrijk om te weten: het is vrijwel nooit te laat. Wanneer jullie uit elkaar gegroeid zijn, zijn er ontzettend veel manieren om weer dichtbij elkaar te komen en elkaar weer net zo leuk, of zelfs leuker te gaan vinden dan toen jullie elkaar voor het eerst leerden kennen. Uit elkaar groeien is geen teken dat je relatie niet goed zit, dat jullie niet genoeg van elkaar houden. Het is niet zo dat alles maar ‘vanzelf’ moet gaan. Wanneer jullie allebei mensen zijn die voor anderen klaar staan bijvoorbeeld, kan het zijn dat je dat een tijdje prioriteit hebt gegeven boven jullie relatie. Het heeft echt meer met prioriteiten te maken dan met hoeveel jullie van elkaar houden.

Dat is misschien moeilijk voor te stellen wanneer jullie veel kibbelen en ruzie maken, niet meer zoveel voor elkaar voelen en je voor elkaar afsluit. Maar dat zijn allemaal gevolgen van uit elkaar groeien, niet de oorzaak er van. Dat is het lastige: het eerste moment van uit elkaar groeien heb je vaak niet door. Pas als het zover is dat jullie je echt aan elkaar irriteren, zijn jullie al een eindje verder en is het lastig om dat zomaar aan de kant te schuiven en je weer verbonden te voelen.

Het helpt al als je dit weet: heel veel problemen komen voort uit een gebrek aan verbondenheid! En te vaak pakken we de symptomen aan (de problemen), in plaats van de oorzaak (verbonden willen voelen).

Als je al hebt gemerkt dat jullie uit elkaar zijn gegroeid, kan het zijn dat je geen idee hebt wat je er aan moet doen. Zoals Lydia (niet haar echte naam), die me laatst een mail stuurde. Ze vertelde dat ze al een hele tijd het gevoel had dat zij en haar man uit elkaar waren gegroeid, en dat ze zich graag weer verbonden wilde voelen, maar gewoon geen tijd er voor had. Ze vertelde dat ze vaak probeerden een weekendje weg te plannen, of zelfs een avondje uit, maar dat er telkens weer iets tussen kwam.

Toen jullie elkaar net leerden kennen waren avondjes uit, en luie zondagmiddagen misschien de momenten dat jullie je het meest verbonden voelden. En wanneer dat niet meer mogelijk is (door kinderen bijvoorbeeld), is het heel logisch dat je denkt dat de verbondenheid dus ook weg blijft. Gelukkig komt er uit onderzoek dat de meest gelukkige koppels niet elke week drie keer uitgebreid uit eten gaan samen, maar elke dag kleine dingen doen om verbonden te blijven. Het hoeft niet meer dan een paar minuten per dag te kosten!

1 minuut gefocuste aandacht is 10 keer waardevoller dan een uur lang afgeleid bij elkaar zijn.

1. De 5 minuten powertalk

Het eerste moment van uit elkaar groeien heeft er vaak mee te maken dat jullie niet meer weten wat er speelt in de wereld van de ander. Wanneer kinderen, werk en andere dingen heel druk zijn, praat je minder over wat je echt bezig houdt. Je moet praten over praktische zaken, maar je praat niet gauw over je diepere angsten, wensen of dromen. Soms zelfs niet over de dingen die diezelfde dag gebeurd zijn!

Met de 5 minuten powertalk zorg je ervoor dat jullie altijd op de hoogte zijn van wat er speelt in de wereld van je partner.

Wat is het?

Spreek met elkaar een moment op de dag af dat jullie 5 minuutjes hebben om te praten. Meteen als jullie thuis komen (als jullie daar dan fris genoeg voor zijn), tijdens het koken, na het eten, of nadat de kinderen naar bed zijn. Vervolgens vertellen jullie elkaar 3 dingen die die dag gebeurd zijn, of waar je mee zit, die je partner moet weten om deel te blijven van jouw wereld. Je gaat er niet op in op dit moment, maar zegt alleen dank je, of geeft een korte reactie. Wanneer er dan later op de avond tijd en energie is om er iets verder over te praten, kun je doorvragen (“je zei dat die vergadering zo leuk was, wil je me daar iets meer over vertellen?”)

Dit werkt omdat we vaak één van de volgende dingen doen: of we beginnen niet te praten omdat we denken dat we geen tijd hebben voor een uitgebreid gesprek, of we beginnen te praten zonder echt een doel te hebben. Dan kan het een hele tijd duren voordat het duidelijk wordt voor je partner wat écht belangrijk is voor je, en het kost een heleboel verwerkings-energie die jullie waarschijnlijk allebei niet hebben.

2. Snuggelen als je wakker wordt

De dag verbonden beginnen, zet de toon voor de hele dag. Wanneer je je ’s ochtends verbonden voelt, ga je vaker aan je partner denken, meer contact zoeken en heb je meer zin om je partner ’s avonds te zien.

Deze is heel simpel: wanneer jullie wakker worden, ga even tegen elkaar aanliggen. Hou elkaar vast en voel de ander echt. Jullie hoeven niet te praten, niets te doen. Wanneer jullie normaal meteen op moeten staan, kunnen jullie ook de wekker vijf minuten eerder zetten. Vijf minuten is genoeg!

Terwijl jullie rustig wakker worden, zorgt het bindingshormoon oxytocine er voor dat jullie je meer verbonden met elkaar gaan voelen. En dat merk je de hele dag door!

3. Ingaan op pogingen tot verbondenheid

John Gottman, de wetenschapper die al meer dan 44 jaar onderzoek doet naar wat wél werkt in relaties, kwam tot de ontdekking dat gelukkige stellen één ding duidelijk anders doen dan minder gelukkige stellen: ze gingen in op de pogingen tot verbondenheid van hun partner. Deze pogingen konden van alles zijn: een aanraking, een opmerking over het weer, een vraag, een blik. Het leken hele onbenullige dingen, en het duurde ook even voordat Gottman de link had gelegd, maar hij is er nu zeker van: het zijn de kleine dingen die het ‘m doen.

Er zijn drie manieren om te reageren op pogingen tot verbondenheid:

1 Niet, of maar heel kort reageren. Een ‘hmm hmm’, of een ‘ja’, en verder niets.
2 Geïrriteerd. ‘Zie je niet dat ik druk bezig ben?’
3. Inhaken. ‘Oh dat zijn inderdaad zwaluwen! Weet je nog dat we op onze eerste date ook zwaluwen zagen?’

De laatste manier leidt tot meer verbondenheid, een gelukkigere relatie, maar ook tot meer intimiteit en betere seks (mocht je nog meer motivatie nodig hebben om dit toe te passen 😉 ).

4. Stel elkaar ’s ochtends drie vragen

Wanneer jullie ’s ochtends tegen elkaar aan liggen, wakker genoeg zijn en het ok vinden om te praten, kun je elkaar deze drie vragen stellen:

Wat is iets waar je naar uitkijkt vandaag?

Wat is iets waar je tegenop ziet vandaag?

Wat zou vandaag echt heel leuk maken?

Wanneer je de antwoorden op deze vragen weet, is het heel makkelijk om mee te leven met je partner, en zullen de gesprekken die jullie ’s avonds voeren ook meteen tot meer verbondenheid leiden.

5. Maak deze zin elke dag af:

Ik hou van jou omdat…

Wanneer je weet dat je speciaal bent voor je partner, voel je je meer verbonden met elkaar. Als je deze zin elke dag afmaakt, en elke dag iets nieuws probeert te vinden, zal het niet lang duren voordat jullie weer dichterbij elkaar zijn.

Je kunt ervoor zorgen dat je dit niet vergeet, door het elke dag op hetzelfde moment te doen. Bijvoorbeeld tijdens het ontbijt, of, wanneer het thuis vaak chaos is, in een appje of berichtje vanaf je werk.

Eén van deze 5 manieren toepassen zal waarschijnlijk al een verschil maken in je relatie, maar met alle 5 wordt het effect nog groter! Kijk wat bij jullie past 🙂 En: check hier 5 voorbeelden van rituelen van gelukkige stellen en 5 geheime wapens van gelukkige stellen die je relatie kunnen redden.

Veel liefs,

Paulien

p.s. [Lees ALLES over twijfel: de oorzaken, oplossingen en succesverhalen]

Gratis E-book: 5 verhalen van mensen die ook twijfelden

Je bent NIET de enige! Hoe erg je ook twijfelt, hoe echt het ook voelt: je bent niet de enige en je kan hier uit komen. Download hier het e-book '5 verhalen van mensen die ook twijfelden' en voel je een stuk minder alleen. Kijk hoe zij uit de twijfel kwamen en hoe ze zich daarna voelden en weet dat dat ook mogelijk is voor jou!

Daarna krijg je elke week een mailtje met waardevolle info, om je niet meer tegen te laten houden in de liefde! Als je je af wil melden kan dat op elk moment, door onderaan de e-mail op 'unsubscribe' te klikken.

Geen spam. Promise. Powered by ConvertKit