5 voorbeelden van rituelen van gelukkige stellen

with Geen reacties

Ik vroeg de koppels die ik heb geïnterviewd wel eens of ze ook rituelen hadden. ‘Nee’, zeiden ze dan vaak, ‘niet echt’. Wanneer we dan verder in het interview kwamen, bleek dat ze toch wel rituelen hadden, maar ze niet zo zagen. Sterker nog, heel veel van de gelukkige koppels hadden rituelen. Ik begon toen al in te zien dat rituelen je huwelijk zo veel leuker, sterker en bijzonder maken. Na een tijdje leerde ik andere vragen te stellen, die leidden tot antwoorden die rituelen omschreven. ‘Wat doen jullie om verbonden te blijven als jullie het druk hebben?’ ‘Wat maakt jullie huwelijk bijzonder?’, ‘Waar kijken jullie samen naar uit?’ Het feit dat de antwoorden daarop rituelen omschreven, geeft aan dat rituelen je huwelijk helpen.

Ook al is het woord misschien wat onduidelijk, je gebruikt rituelen al je hele leven, en vaker dan je denkt. Je hebt bijvoorbeeld familie rituelen zoals Kerstmis en verjaardagen. Je hebt persoonlijke rituelen, zoals je ochtendkrantje en de manier waarop je elke dag je tanden poetst. En je hebt culturele rituelen, zoals Sinterklaas en Koningsdag.

In je relatie of huwelijk heb je ook vast en zeker rituelen, maar het zijn misschien dingen die je samen doet zonder dat je het woord rituelen er aan plakt. Er zijn zoveel verschillende definities en ideeën over wat een ritueel is, dat het niet gek is dat er verwarring over bestaat. Het heeft vaak een religieuze bijklank, of geeft een beeld van heksen en praktijken die niets te maken hebben met waar het woord voor deze guide voor wordt bedoeld.

De definitie die je vanaf nu aan kunt houden is dat een relatie of huwelijks ritueel een geplande, terugkerende interactie is tussen twee mensen die veel betekenis heeft voor allebei. Een ritueel is anders dan een routine. Hoewel dat ook een terugkerende interactie is, heeft een routine meer te maken met hoe je de dingen doet die nodig zijn. Een ritueel versterkt een band. Een familieband, een community band of de band tussen man en vrouw. Het bouwt op, het maakt leuker, het bekrachtigt. Ze creëren verbondenheid, en meer liefde. Een ritueel is ook iets anders dan een traditie. Een traditie is iets wat je doet omdat het zo hoort, omdat het ‘nou eenmaal altijd zo is gegaan’. Een ritueel doe je bewust, en doe je met hart en ziel, omdat je ervan geniet, omdat het betekenis voor je heeft en omdat je voelt dat het verbondenheid creëert. Ze maken je huwelijk bijzonder, want rituelen zijn van jullie samen. Niemand anders heeft precies hetzelfde ritueel, of voert het op precies dezelfde manier uit. Ze zijn een groot onderdeel van jullie romantische liefdesverhaal.

Recommitment

Er zijn stellen die hun ringen ’s avonds, voor het slapen gaan af doen. Zo ook Sam en Linda. Elke avond legden ze hun trouwringen op het nachtkastje, om die ’s ochtends bij het wakker worden weer om te doen. Toen Linda een keer bijna weg ging, en haar ring nog op het nachtkastje had liggen, wilde Sam die naar haar brengen. Terwijl hij de ring in zijn hand had, haar riep en naar haar toe liep, struikelde hij, terwijl Linda de kamer in kwam. Terwijl Sam omhoog kwam zat hij op één knie, en toen ze dat allebei doorhadden moesten ze lachen. Dat ging voor Linda al gauw over in huilen, want Sam omarmde de situatie volledig en begon een verhaal dat begon met ‘Ik ben zo ontzettend blij met je, en dankbaar voor alles wat we hebben meegemaakt…’ En het eindigde met ‘Zou je vandaag alsjeblieft nog een dag mijn vrouw willen zijn?’ Nadat Linda ja zei, en ze uitgebreid knuffelden gingen ze allebei intens gelukkig naar hun werk. Sinds die dag is dit een ochtendritueel geworden. Linda: “Het heeft gewoon wat, dat je elke dag zo bewust stil staat bij hoe bijzonder het is dat je getrouwd bent.” Sam: “Soms hou ik het heel simpel en schuif gewoon de ring om haar vinger terwijl ik zeg dat ik van haar houd. Maar soms vind ik het leuk om de hele dag te bedenken wat voor verhaal ik de volgende dag ga vertellen voordat ik haar vraag die dag mijn vrouw te zijn.”

[Lees ALLES over twijfel: de oorzaken, oplossingen en succesverhalen]
Voicemail liefde

Als John in zijn auto stapte en naar werk reed, zette hij altijd zijn telefoon aan en luisterde zijn voicemails af. Het was zijn manier om zich voor te bereiden op de dag. Het waren vaak saaie, zakelijke voicemails, van collega’s of opdrachtgevers. Hij had dus totaal niet verwacht Marsha’s stem te horen. Het was een lief berichtje. Maar dat was niet alles, aan het einde van het bericht begon Marsha hun liedje te zingen. Het liedje wat ze zo vaak samen luisterden, was ze nu luidkeels aan het zingen op zijn voicemail. John kon niet anders dan lachen, en terugdenken aan alle mooie momenten die ze samen hadden meegemaakt, terwijl ze naar dat liedje luisterden. Sindsdien laat Marsha vaker een voicemail achter, en John zegt dat het hem enorm helpt om zijn werk iets minder serieus te nemen, en zin te hebben ’s avonds weer terug te komen bij Marsha.

Handmassage

Als Trudy en Tom na het eten met de kinderen een film gaan kijken, zorgen ze dat ze naast elkaar zitten. Dat doen ze al heel lang, en vroeger hielden ze dan elkaars hand vast. Maar dat is gaandeweg ontwikkeld in handmassages. Heerlijk ontspannend, en een perfecte manier om je heel erg verbonden te voelen. Trudy en Tom nemen dit ritueel serieus, en hebben zelfs een handmassage cursus gevolgd.
Trudy: ”Het heeft gewoon wat, die extra aandacht. Handen vasthouden kun je vrij onbewust doen, maar een handmassage geven moet je aandacht aan besteden. Het voelt bijzonder dat hij die moeite en energie voor me doet.”

Dagelijkse liefdesbrieven

Helen en Joe schrijven elkaar élke dag een liefdesbrief. Ze hebben geen dag gemist, zelfs niet toen Joe een open-hart operatie had. Ze hebben nu 18.000-19.000 brieven in de kast liggen, en ze laten ze na aan de kinderen voor wanneer zij weg zijn. Helen: “We doen het niet elke dag op precies dezelfde tijd, maar we zorgen er voor dat we het doen. En we gaan niet slapen voordat we die liefdesbrief hebben geschreven en er over hebben gepraat.” Joe: “Iemand zei een keer: als je dit moeilijk vindt om te doen, moet je gewoon een briefje onder Helen’s kussen leggen waarop staat: Lieve Helen, ik had vandaag geen tien minuten om je een liefdesbriefje te schrijven. Ik zei dat ik dat niet kon doen, dus dat heb ik ook nooit gedaan.”

Verrassingen en date nights

Wat Jim en Susan hun hele huwelijk hebben gedaan, was een date night hebben elke week. Op zich is dat geen nieuw ritueel, maar wat zij deden was slim. Om en om bedachten Jim en Susan de dates, waardoor de ander werd verrast en niet elke week één persoon de ‘last’ van het bedenken van de date op zich hoefde te nemen. Maar ze merkten dat, zelfs al was het maar één keer in de twee weken, het toch een last werd om een date te bedenken. Dus gingen ze er een keer een avond voor zitten (tijdens een date night), en bedachten bijna honderd ideeën. Dingen waar ze zelf graag mee verrast zouden worden, die ze nog wel eens zouden willen doen, of die ze hadden gevonden op internet en allebei leuk vonden. Wanneer één van de twee dan geen inspiratie had (wat vaak was toen ze kleine kinderen hadden) pakten ze gewoon één van de ideeën uit de vissenkom waar ze de briefjes in hadden gedaan en wisten zo zeker dat de ander de date leuk zou vinden, zonder dat ze het zelf hoefden te bedenken. Het verrassingselement zat er nog steeds in, wat zorgde voor de romantiek, maar de druk was er vanaf.

Er zijn nog veel meer voorbeelden van rituelen, die een relatie kunnen helpen. Dit zijn er maar vijf. Laat ze je inspireren om je eigen rituelen te creëren!

[Lees ALLES over twijfel: de oorzaken, oplossingen en succesverhalen]

Liefs,

Paulien

Gratis E-book: 5 verhalen van mensen die ook twijfelden

Je bent NIET de enige! Hoe erg je ook twijfelt, hoe echt het ook voelt: je bent niet de enige en je kan hier uit komen. Download hier het e-book '5 verhalen van mensen die ook twijfelden' en voel je een stuk minder alleen. Kijk hoe zij uit de twijfel kwamen en hoe ze zich daarna voelden en weet dat dat ook mogelijk is voor jou!

Daarna krijg je elke week een mailtje met waardevolle info, om je niet meer tegen te laten houden in de liefde! Als je je af wil melden kan dat op elk moment, door onderaan de e-mail op 'unsubscribe' te klikken.

Geen spam. Promise. Powered by ConvertKit