Samenwonen zonder twijfel

with Geen reacties

Samenwonen is zoveel meer dan het delen van het huis, en juist om die reden is het logisch dat je twijfelt! En dat hoeft niets met je relatie te maken te hebben.

Als je gaat samenwonen, gaat het ook over het samenvoegen van persoonlijke gewoonten, verwachtingen en emoties. Jullie hebben allebei verschillende verwachtingen, beelden en ideeën over hoe het zou moeten gaan, en het kan even wat tijd kosten om een weg te vinden met elkaar. Dat is helemaal niet erg, heeft eigenlijk bijna iedereen die gaat samenwonen!

Samenwonen zonder twijfel

Van intense twijfel naar supergelukkig

met dezelfde jongen!

Hi, ik ben Paulien, en 10 jaar geleden twijfelde ik superintens. Zo ongeveer 24 uur per dag, 8 dagen in de week. (It never stopped)

Ik was ZO bang om de verkeerde keuze te maken, en hem aan het lijntje te houden en het dan uiteindelijk toch uit te moeten maken.

Over 5 jaar, als we samen gingen wonen. Of nadat we getrouwd waren, of een huis hadden gekocht. Ik voelde me bij voorbaat al schuldig.

En dat zorgde ervoor dat ik alleen maar harder ging nadenken en meer mijn best ging doen.

Het hielp niet dat ik zo veel hoorde dat als je twijfelt je het uit moet maken.

Als jij nu in die twijfel zit, en dat soort dingen hoort: dat is NIET waar. Het is een goedbedoeld advies van mensen die twijfel niet begrijpen.

Je hoeft het nooit uit te maken, als je dat niet wil. Echt niet. 🙂

Ik ben gebleven, tegen al die adviezen in, en ben nu echt superhappy en voel helemaal dat deze relatie de bedoeling is. Ik twijfel al 5 jaar niet meer en weet dat dit de allerbeste keuze is die ik had kunnen maken. Want mijn twijfel had zo veel minder te maken met hem, en zo veel meer met mij.

5 kenmerken gedesorganiseerde hechtingsstijl

DE TWIJFEL QUIZ

4 minuten

Ligt je twijfel wel echt aan je relatie? Het kan namelijk heel goed zijn dat je twijfel een andere oorzaak heeft. Doe de quiz en kom erachter of je twijfel niet stiekem ergens anders vandaan komt!

Doe de quiz

Waarom samenwonen complexer is dan we vaak denken

Volgens een studie van het Journal of Marriage and Family (2020) blijkt dat stellen die voor het eerst gaan samenwonen vaak te maken krijgen met verhoogde stressniveaus, met name in het eerste jaar. Deze stress komt voort uit de aanpassing aan elkaars dagelijkse routines, financiële verwachtingen en de taakverdeling in huis. Veel van deze spanningen ontstaan door onuitgesproken verwachtingen en verschillen in hoe je omgaat met je eigen behoeften en grenzen.

De zogenaamde 'honeymoonfase' van samenwonen kan snel omslaan in teleurstelling als blijkt dat de realiteit niet overeenkomt met de fantasie. Uit een onderzoek van het Pew Research Center bleek dat 44% van de samenwonende stellen worstelt met verwachtingen rondom taken in huis en het verdelen van verantwoordelijkheden (Pew Research center). Deze spanningen kunnen na verloop van tijd hun tol eisen en zelfs leiden tot emotionele afstand.

 

Het perfecte plaatje van samenwonen

Toen ik ging samenwonen, dacht ik dat het er op een bepaalde manier uit moest zien. Als dat niet zo was, dan zou het betekenen dat mijn relatie niet goed zat.

Ik dacht:

  • Dat ik hem altijd leuk moest vinden, en altijd bij hem in de buurt moest willen zijn
  • Dat we nooit ècht een vervelend meningsverschil of ruzie zouden hebben
  • Dat ik me nooit aan hem zou irriteren of afgesloten voelen
  • Dat ik altijd zin moest hebben in seks
  • Dat ik altijd gelukkig, happy en gezellig zou moeten zijn.

Ennn.. het bleek dat al die dingen gewoon heel normaal waren in een lange, gezonde, gelukkige relatie en ik mezelf onnodig veel druk oplegde, waardoor ik ging twijfelen.

Herkenbaar? 🙂

Veel mensen gaan samenwonen met het beeld van een perfect plaatje: romantische avonden, gedeelde routines en altijd in harmonie leven. Dit ideale beeld, vaak gevoed door media en sociale verwachtingen, kan zorgen voor teleurstelling zodra de realiteit van het samenwonen inzet. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat samenwonen gepaard gaat met uitdagingen zoals het verdelen van huishoudelijke taken, financiële verantwoordelijkheden en het aanpassen aan elkaars gewoonten (Calm Blog)(Brit + Co). Wanneer stellen vastklampen aan een onrealistisch ideaal, kan zelfs een klein conflict voelen als een grote mislukking. Dit komt omdat de verwachtingen niet overeenkomen met de dagelijkse realiteit, wat kan leiden tot frustratie en twijfel over de relatie(Brit + Co). Het is belangrijk om samenwonen te benaderen met realistische verwachtingen en een bereidheid om samen te groeien door middel van communicatie en compromis.

 

Verwachtingen versus realiteit

Een ander belangrijk punt bij samenwonen is de discrepantie tussen verwachtingen en realiteit. In de literatuur wordt dit vaak omschreven als de "expectation-reality gap." Deze kloof ontstaat wanneer de verwachtingen die we hebben over het delen van een huis niet overeenkomen met de realiteit. De University of Denver publiceerde in 2019 een onderzoek waarin ze stellen ondervroegen over hun ervaring met samenwonen. Een van de opvallende conclusies was dat hoe hoger de verwachtingen, hoe groter de kans op teleurstelling en conflict.

Veel stellen hebben een beeld van samenwonen waarin alles vanzelf gaat en ze altijd gelukkig zijn, maar de realiteit is vaak anders. Dit betekent niet dat je relatie faalt, maar dat het belangrijk is om realistische verwachtingen te hebben en te leren hoe je effectief kunt communiceren over behoeften en grenzen.

 

Hoe samenwonen jullie relatie kan versterken

Ondanks de uitdagingen kan samenwonen een prachtige manier zijn om je relatie te verdiepen en elkaar op een nieuw niveau te leren kennen. Het delen van je leven met iemand, inclusief de dagelijkse beslommeringen, kan zorgen voor een gevoel van intimiteit en verbondenheid. Het vereist echter wel dat jullie beiden bereid zijn om aan de relatie te werken en te investeren in communicatie en begrip.

Een cruciale vaardigheid hierbij is het goed kunnen bespreken van lastige onderwerpen. Uit een studie gepubliceerd in The Journal of Social and Personal Relationships blijkt dat stellen die open en eerlijk kunnen praten over hun gevoelens, verlangens en angsten, een hogere tevredenheid ervaren in hun relatie. Dit soort gesprekken helpt om misverstanden te voorkomen en vergroot de kans op een langdurige, gezonde relatie.

 

Herken je deze twijfels?

Het is volkomen normaal om twijfels te hebben over samenwonen, je bent absoluut niet de enige! (Dat voelt soms wel zo hè?) Misschien herken je enkele van de volgende gedachten:

  • "Wat als het niet goed gaat? Wat als we steeds ruzie krijgen?" Het samenbrengen van verschillende persoonlijkheden onder één dak kan frictie veroorzaken, vooral als je niet dezelfde communicatiestijl hebt of als je moeite hebt met conflicten aangaan.
  • "Is dit wel de juiste stap?" Veel mensen vragen zich af of samenwonen het juiste pad is, vooral als er nog veel onzekerheid in de relatie speelt.
  • "Wat als ik na het samenwonen nog steeds twijfel?” Een veelvoorkomende angst, vooral als je al een tijdje twijfelt. Je denkt dat dat je twijfel iets betekent over e relatie, terwijl twijfel eigenlijk vaak een teken is van angsten of overtuigingen die niets met je relatie te maken hebben.

Als je jezelf in deze twijfels herkent, weet dan dat dit geen teken is dat je relatie gedoemd is. Het kan juist een uitnodiging zijn om je relatie op een dieper niveau te onderzoeken en samen te groeien. Vaak zit de sleutel tot het overwinnen van deze twijfels in het begrijpen van je eigen hechtingsstijl en hoe deze je gedrag in relaties beïnvloedt.

 

Waarom bewustwording essentieel is voor succesvol samenwonen

Bewustwording van je eigen patronen en die van je partner is essentieel om samenwonen succesvol te laten verlopen. Veel van de conflicten die ontstaan tijdens het samenwonen, zijn het gevolg van onbewuste gedragspatronen die hun wortels hebben in vroegere relaties of zelfs in de kindertijd.

Het is daarom belangrijk om stil te staan bij vragen zoals: Wat triggert mij in deze relatie wat ik herken van vroeger? Waarom voel ik me soms zo onzeker of gestrest? Door deze vragen te onderzoeken, kun je niet alleen je relatie verbeteren, maar ook je eigen groei stimuleren.

Als je je echt zeker en rustig wil voelen over samenwonen, is dat mogelijk met Samenwonen in Rust en Liefde. Dit online programma biedt praktische handvatten om de overgang naar samenwonen soepel te laten verlopen, gebaseerd op wetenschappelijke inzichten en héél veel ervaring met twijfel in relaties, en specifiek rondom grote stappen (samenwonen, trouwen, kinderen krijgen). Het programma helpt je om je eigen patronen en die van je partner beter te begrijpen, en geeft je tools om de angst en spanning die je hebt om te zetten in vertrouwen, rust en toe te werken naar een liefde die alleen maar verdiept en verrijkt door het samenwonen.

 

Samenwonen in rust en liefde programma

Samenwonen kan een geweldige ervaring zijn, maar het brengt ook zijn eigen uitdagingen met zich mee. Door je bewust te worden van je eigen angsten en overtuigingen die je in de weg zitten, realistische verwachtingen te ontwikkelen en tools te krijgen om samenwonen niet alleen rustig maar zelfs magisch te maken, kun je samenwonen met vertrouwen. Ook als je de stap al hebt gezet en nu al samenwoont!

Het Samenwonen in Rust en Liefde-programma biedt je alle tools die je nodig hebt om het samenwonen beter te maken dan je vantevoren had gedacht. Wacht niet tot de spanningen oplopen en de twijfels steeds groter worden.

 

Liefs,

Paulien

 

DE TWIJFEL QUIZ

4 minuten

Ligt je twijfel wel echt aan je relatie? Het kan namelijk heel goed zijn dat je twijfel een andere oorzaak heeft. Doe de quiz en kom erachter of je twijfel niet stiekem ergens anders vandaan komt!

Doe de quiz

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *