Waarom twijfel in relaties vaak verkeerd begrepen wordt

with Geen reacties

'Als je twijfelt, zit het niet goed.' Dat is de heersende opvatting van de samenleving. Maar wat als twijfels in relaties niet altijd een teken zijn dat er iets mis is? Ik ben Paulien en ik leerde dat er een ander beeld van liefde is. Dat twijfel in relaties vaak een verkeerd begrepen emotie is. In dit blog vertel ik je er graag alles over. Ik ben zo blij dat je er bent!

Twijfel en relaties: een verkeerd begrepen combi

 

Twijfel in je relatie, dat is geen goed teken. Dat heb je vast wel eens gehoord, toch? Het is de algemene opvatting in de maatschappij. Ik leerde dat het ook heel goed anders kan zitten. Dat twijfel NIET betekent dat je het uit moet maken. 

 

Zoveel onrust in mijn hoofd

"Als je twijfelt, zit het niet goed." Zo zei iemand dat eens tegen me, super clear en duidelijk. Het raakte een gevoelige snaar die de afgelopen weken te strak gespannen had gestaan. Natuurlijk hoorde ik dit niet voor het eerst. Ik wist dat dit het algemene standpunt was van de maatschappij. 

Wat ik toen nog niet wist, was dat er ook een ander beeld van liefde bestond.

Ik zat vol twijfels. Ik twijfelde over mijn gevoelens, over mijn relatie en of deze wel paste bij het perfecte plaatje dat ik in mijn hoofd had gecreëerd. ‘Is dit alles? Moet ik niet meer voelen? Wat nou als ik iets mis? Hoe weet ik nou helemaal zeker dat dit het is?’ Een eindeloze discussie in mijn hoofd over wat ik voelde, hoeveel ik voelde en wat ik zou moeten voelen.

 

Geloof niet alles wat je hoort

Volgens… wie eigenlijk? Een stem in mijn hoofd waarvan ik dacht dat het mijn stem was. Maar het was eigenlijk een collectieve weergave van wat meisjes van mijn leeftijd voorgespiegeld kregen. Als je iets maar vaak genoeg hoort, ga je het vanzelf geloven. 

Ik dacht dat ik slim en opgeleid genoeg was om film van realiteit te onderscheiden. En toch wilde ik wat de meisjes in de film leken te hebben.

 

Het negatieve beeld van twijfel

Al dit analyseren en debatteren in m’n hoofd werd bestempeld als twijfelen. En twijfelen, dat wordt gezien als iets negatiefs in de maatschappij. Daardoor voelde ik me nog slechter. 

‘Als je twijfelt, zit het niet goed en moet je verder zoeken’. 

Ik kan me voorstellen dat het voor veel mensen zo werkt. Maar vanaf het begin voelde ik dat dit niet klopte. Deze twijfel ging niet over mijn relatie. Het ging over mij. Deze twijfel had me iets te vertellen en ik zou uitzoeken wat dat was.

Wil je weten waar ik achter ben gekomen? In dit blog leg ik het je allemaal uit.

 

Liefs,

Paulien

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *