Waarom zelfzorg zo belangrijk is bij twijfel

with Geen reacties


Ik snap ZO goed dat je afvraagt wat zelfzorg met twijfel te maken heeft en waarom goed voor jezelf zorgen relatietwijfel zelfs minder maakt. 

Ik ben Paulien en ik ben zo ontzettend blij dat je er bent, want ik ga je vertellen hoe dit in elkaar zit & yes it's totally worth it!

 

 

 

 

Waarom zelfzorg zo belangrijk is bij twijfel


Ik snap ZO goed dat je afvraagt wat dit met twijfel te maken heeft. En waarom goed voor jezelf zorgen relatietwijfel minder maakt. Maar… het is misschien wel één van de belangrijkste dingen waarmee je winst kunt behalen! Stel je voor dat je hiermee je twijfel 50% minder kan maken. Worth it? Hell yes!

­­­­­­­Ik weet nog zo goed dat ik in mijn twijfel periode het gevoel had, misschien zelfs meer onbewust dan bewust, dat ik deze zelfzorg niet waard was. Dat ik eerst nog dingen moest doen, voordat ik voor mezelf mocht zorgen. Ik zag er écht het nut niet echt van in. Ik zag dat andere mensen dat mochten doen en vond dat ook inspirerend, maar ik voelde me zo niet goed genoeg.

Als ik dacht aan voor mezelf zorgen, gingen mijn gedachten heel snel naar dingen die ik nog moest doen of mensen die ik nog moest contacten. Het voelde een beetje alsof de hele wereld ok moest zijn, ik alles af moest hebben wat ik KON doen en iedereen moest helpen die hulp nodig had voordat ik voor mezelf mocht gaan zorgen.

Nu weet ik zoveel beter!

 

Actieplan zelfzorg

Dit alles kantelde toen ik me realiseerde dat ik vooral ging twijfelen op de momenten dat ik me niet goed of kwetsbaar voelde. Dat ik moe was, of ziek, of geen zin had om iets te doen. Dat waren eigenlijk momenten dat mijn lichaam schreeuwde om zorg. Om míjn zorg. En als je daar niet naar luistert, is dat het moment dat twijfel je ‘komt helpen’ en komt beschermen. Want het is een bescherming- en een copingsmechanisme.

Dus eigenlijk: hoe beter jij voor jezelf zorgt, hoe minder je angstbrein het over hoeft te nemen 😉 Dus gun jezelf om dat te ontdekken!

 

You are worth it!

Mijn twijfel werd zoveel minder als ik voor mezelf zorgde en echt de aandacht gaf die ik nodig had. En daarin was de twijfel zelf ook een signaal. Als de twijfel opkwam, zeker als ik geen idee had waarom, had ik een zelfzorglijst die ik gebruikte om te checken. Dat had ik dan bij de hand als geheugensteuntje. Het lijkt heel simpel (en misschien is het dat ook wel!) maar vaak ben je je er niet bewust van op het moment dat het nodig is, of sta je er sowieso niet altijd voldoende bij stil. Daar stonden dingen op als: heb je genoeg gegeten of gedronken, wat mijn lichaam nodig heeft enzovoort. Heel handig én effectief..!

Sowieso: je BENT goed genoeg. Je mag voor jezelf zorgen. Je hoeft niet eerst nog van alles te doen. Je hoeft er niet in te geloven, je kunt er wel op vertrouwen. Jij bent jouw punt van stabiliteit.

Weet dat niemand recht heeft op jouw tijd, energie en aandacht. Elk moment dat jij voorbij je eigen grenzen gaat, blokkeer je op een bepaalde manier ook de échte verbinding en de échte liefde omdat er gevoelens kunnen ontwikkelen die de connectie verbreken, zoals wrok of spijt.

Jij bent jouw eerste prioriteit en het is vooral het belangrijkste dat je voor jezelf zorgt en ruimte neemt voor je heling. En dat zal je partner en jullie relatie uiteindelijk ook het meest helpen. Je partner is alleen maar een spiegel, een spiegel van dingen die geheeld mogen worden.

Je krijgt tijd en energie terug en dat is zó ontzettend belangrijk!

Vergeet niet: je mag voor jezelf zorgen en grenzen aangeven, dan wordt er nog steeds van jou gehouden.

 

Veel liefs!

Paulien

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *