with Geen reacties

Er zijn wel 400 lessen die we van gelukkige stellen kunnen leren, maar laten we rustig beginnen.

 1. Sorry is niet altijd genoeg. Soms moet je veranderen.

Sorry kan snel leeg gaan voelen wanneer het een vrijbrief wordt om te blijven doen wat de ander pijn doet. Het duurde bij de koppels soms jaren, maar uiteindelijk hebben ze datgene veranderd en er veel meer liefde voor terug gekregen.

 1. Luister naar wat er niet wordt gezegd

Het is soms moeilijk om precies te zeggen waar we mee zitten, omdat we het zelf ook nog niet helemaal weten. Gelukkige stellen luisteren heel goed, en gaan er altijd vanuit dat er nog iets onder kan zitten waar ze mee kunnen helpen.

 1. Communiceer vanuit een open hart

Alleen dan groeit liefde, alleen dan kan de ander zich geliefd, begrepen en gezien voelen.

 1. Creëer een visie voor jullie relatie. Een stuurloos schip loopt sneller vast.

Als je niet weet waar je heen gaat, is het heel makkelijk om vast te lopen. Een huwelijk staat niet stil, het is altijd in beweging. En als het niet vooruitgaat, groeit en ontwikkelt, gaat het achteruit. Dat kun je niet tegenhouden of forceren. Je kunt er beter mee werken en zorgen dat je een gezamenlijke visie hebt van waar jullie heen willen.

 1. Geef de ander het voordeel van de twijfel

Ga uit van het goede in de ander. Iedereen doet zijn of haar best, en iemand het voordeel van de twijfel geven is één van de meest liefdevolle dingen die je kunt doen.

 1. Laat je partner zichzelf zijn

Jouw partner is er niet om perfect te voldoen aan het beeld dat jij van hem of haar hebt. Hij is een eigen persoon, hij zal zich ontwikkelen, hij maakt soms fouten en is soms onhandig. Dat maakt hem niet minder loveable, en zorgt er ook niet voor dat jij minder van hem zou kunnen houden.

 1. Als je je irriteert, zorg dat je de ander gaat begrijpen.

‘Als je je irriteert aan je partner, begrijp je haar nog niet genoeg’, zei Henk. Hij irriteerde zich altijd kapot aan hoe aanwezig zijn vrouw was op feestjes, totdat hij er achter kwam dat zij in het grote gezin waar ze uit kwam het gevoel had dat ze totaal niet opviel. Op feestjes nu had ze eindelijk het gevoel dat ze gezien werd. Henk zei: ‘Daarna heb ik me er nooit meer aan geïrriteerd. Ik zag dat kleine meisje in haar.’

 1. Blijf letten op hoe het met jullie relatie gaat

Een relatie op de automatische piloot gaat maar even goed. Het is niet zo dat je voortdurend bezig moet zijn met je relatie, maar check regelmatig hoe het gaat. Wat je nog beter kunt doen, is regelmatig energie steken in het versterken van je relatie. Als je namelijk alleen maar checkt hoe het gaat, kun je de neiging hebben om te kijken naar wat je mist, en hoe het anders is dan daarvoor.

 1. Een huwelijk red je niet op de momenten dat het slecht gaat, je redt het op de momenten dat het goed gaat door het zo sterk te maken dat het niet meer kan breken.

Wanneer je aan je huwelijk gaat werken op het moment dat jullie problemen hebben, gaat het veel moeilijker zijn om er uit te komen. Juist op de momenten dat het goed gaat is het goed om jullie band te versterken en verdiepen, en elkaar nog beter te leren kennen en begrijpen. Dat is allemaal namelijk veel makkelijker als jullie happy met elkaar zijn.

 1. Zorg dat je zelf compleet bent

Je partner kan jou niet compleet maken. Het is (jammer genoeg) onmogelijk. Jij bent de enige die verantwoordelijk is voor hoe gelukkig je bent.

 1. Het is geen liefde als je liefde eist

Liefde is het mooiste cadeau wat je kan geven. Maar als je het gaat eisen, is het geen liefde meer.

 1. Wees lief en geduldig, ook naar jezelf toe

Een huwelijk of levenslange relatie is één van de moeilijkste dingen die je doet. Het hoeft niet allemaal goed te gaan, en jullie mogen allebei fouten maken.

 1. Sta open voor zijn of haar perspectief

Het is altijd interessant om te horen wat de ander er van denkt, en ook al ben je 40 jaar getrouwd, kunnen er nog steeds verrassende dingen komen.

 1. Kies voor geliefd zijn in plaats van gelijk hebben

Ze gaan niet samen.

 1. Een relatie is de grootste arena voor spirituele groei

Geen andere relatie geeft je zo’n diep inzicht in wie jij bent. Het is een enorme spiegel waar je ontzettend veel van kunt leren.

 1. Als iemand serieus een onderdeel van je leven wil zijn, doet diegene serieus moeite om bij elk moment aanwezig te zijn.

Zorg dat je betrokken blijft bij elkaars leven, zoveel mogelijk. En wees zo aanwezig mogelijk in de momenten dat je bij elkaar bent.

 1. Liefde is niet liefde krijgen. Liefde is zelf liefde zijn, en die liefde delen

Liefde krijgen is een frustrerend, teleurstellend proces. Wanneer je je eigen liefde deelt, en je partner doet dat ook, verveelvoudigd liefde.

 1. Jij bent de enige die verantwoordelijk is voor hoe je je voelt.

Je kunt niet verwachten dat je partner precies weet wat jou pijn doet en wat niet, om daar vervolgens jullie hele leven samen omheen te werken. Ga er vanuit dat hij zijn best doet, en weet dat jij verantwoordelijk bent voor jouw gevoelens, omdat alleen jij weet wat er achter zit.

 1. Probeer niet de oude verliefdheid opnieuw te voelen. Groei naar een nieuwe verliefdheid.

Een relatie verandert, en hoort ook te veranderen. Het kan alleen maar beter worden, als je daar aandacht aan besteedt.

 1. Echte liefde gaat om groeien als persoon, en samen groeien

Alle stellen die ik heb geïnterviewd hadden één ding gemeen: ze waren gegroeid als persoon, door hun huwelijk. Samen groeien is misschien wel het onderliggende geheim van gelukkige huwelijken.

[Lees ALLES over twijfel: de oorzaken, oplossingen en succesverhalen]

 1. Als jij zelf groeit, ontwikkelt en verbetert, en die new en improved jij inbrengt in je relatie, zal de relatie naar een hoger niveau worden getild.

Wacht niet tot de ander verandert. Jij kunt een relatie transformeren in je eentje.

 1. Als je spanning achterna gaat mis je de afslag naar liefde.

Als je het spannend probeert te houden, houd je elkaar op afstand. Je mist dan een diepere liefde, die komt uit verbondenheid.

 1. Liefde komt als je kiest voor liefde.

Het is heel makkelijk om geen liefde meer te voelen: geen aandacht meer besteden aan de ander, niet meer bezig zijn met zijn of haar wereld en je niet richten op wat je partner nodig heeft. Maar kies voor liefde, kies er voor om aandacht te besteden en er mee bezig te zijn, en dan komt liefde.

 1. Een gelukkig huwelijk is als twee mensen die goed kunnen vergeven samen komen.

Vergeven is een belangrijk onderdeel van een gelukkig huwelijk, maar vaak iets wat geleerd wordt door de jaren heen.

 1. Liefde is nooit op. Je kunt alleen de deur naar liefde sluiten zodat je haar niet meer voelt.

‘Het gevoel is weg, de liefde is op.’ De stellen zeiden dat dat niet kan. Liefde is nooit op, maar je kunt je er heel goed voor afsluiten.

 1. Het is geen tekort aan liefde, het is een tekort aan vriendschap dat zorgt voor ongelukkige huwelijken

Met vriendschap komt respect, begrip en vergeving. Haal dat weg uit een huwelijk, en je zal een stuk minder gelukkig zijn.

 1. De moeilijkste momenten zijn wanneer je boos bent, afgesloten, en weet dat je gelijk hebt. Kies dan voor liefde.

Dat zijn de momenten waar het om gaat. Kies je voor liefde? Of kies je voor gelijk hebben en houden en boos willen zijn?

 1. Zolang je iets probeert te krijgen uit je huwelijk blijf je ongelukkig

Je kunt alleen echt gelukkig worden door te geven.

 1. Geen enkele partner gaat jou gelukkig maken als jij jezelf niet gelukkig kan maken.

En die verwachting zorgt voor hele ongelukkige relaties.

 1. Om in een relatie te zijn, moet je interacteren met de ander.

Te vaak trekken we weg en observeren we de ander van een afstandje, om te analyseren en soms te veroordelen. Wees in het moment, wees daar.

 1. Trek je niets aan van wat er gezegd wordt over liefde. Creëer jullie eigen liefde.

Werkt iets niet? Vind een manier waarop het wel werkt.

 1. Het is makkelijk om iemand anders zijn fouten te zien. Het is moeilijk om die van jezelf te herkennen.

Ga er vanuit dat jij ook niet perfect bent, en het is veel makkelijker om de ander te vergeven.

 1. Zet je partner nooit voor het blok.

Overleg voordat je een antwoord geeft waar hij of zij mee te maken heeft.

 1. Omdat de oplossing er nu nog niet is, betekent niet dat hij nooit gaat komen.

Laat het even los, en vertrouw er op dat het komt. Dat kan soms weken of maanden duren.

 1. Verwachtingen zijn een enorme valkuil.

Wanneer je iets verwacht van je relatie, ben je meer bezig met hoe het zou moeten voelen dan wat er aanwezig is. Je leeft volgens een bepaald script, en dat is geen echte liefde.

 1. Liefde kan groeien, zelfs verliefdheid kan dat.

Soms zijn de relaties die rustig beginnen degene die het heftigste eindigen, met de meeste verliefdheid, liefde én passie.

 1. Je ontvangt de hoeveelheid liefde die je jezelf waard vindt.

Als je diep in jezelf kijkt, weet je dan met je hele wezen dat je alle liefde waard bent? Dat je een liefdevolle, warme, diepe, gepassioneerde liefde waard bent?

 1. Als jij wil dat je relatie verandert, verander jij de relatie in wat jij wil.

Claim de kracht die je hebt, maak jezelf niet afhankelijk van de ander.

 1. Seks wordt alleen maar beter.

Seks wordt echt alleen maar beter. Je gaat elkaar beter leren kennen, je meer op je gemak voelen bij elkaar en je steeds meer over kunnen geven.

 1. Je kunt nooit settelen voor een persoon. Je kunt alleen settelen voor het beeld dat je van die persoon hebt.

Je partner is veel meer dan hij of zij jou laat zien. Wat voor beeld je van hem of haar hebt heeft een grote invloed op hoe hij of zij zich gedraagt. Ken je deze 7 vragen ook al die je je partner best vaker kunt stellen?

[Lees ALLES over twijfel: de oorzaken, oplossingen en succesverhalen]

Gratis E-book: 5 verhalen van mensen die ook twijfelden

Je bent NIET de enige! Hoe erg je ook twijfelt, hoe echt het ook voelt: je bent niet de enige en je kan hier uit komen. Download hier het e-book '5 verhalen van mensen die ook twijfelden' en voel je een stuk minder alleen. Kijk hoe zij uit de twijfel kwamen en hoe ze zich daarna voelden en weet dat dat ook mogelijk is voor jou!

Daarna krijg je elke week een mailtje met waardevolle info, om je niet meer tegen te laten houden in de liefde! Als je je af wil melden kan dat op elk moment, door onderaan de e-mail op 'unsubscribe' te klikken.

Geen spam. Promise. Powered by ConvertKit