4 krachtige vertrouwens-oefeningen voor meer liefde

with Geen reacties

Vertrouwen klinkt niet heel sexy. Het is niet het meest spannende onderdeel van een relatie, niet datgene waar je geen genoeg van krijgt. Toch, als je er niet genoeg van hebt, kan het hele grote gevolgen hebben, waardoor je helemaal niet meer toekomt aan de sexy stuff. Vertrouwen zit in de basis van een goede relatie, maar ik hoor heel vaak dat mensen zich er niet van bewust zijn hoe direct vertrouwen invloed heeft op bijvoorbeeld verbondenheid en intimiteit.

Wanneer je, bewust of onbewust, hem niet helemaal vertrouwt, zal je je nooit helemaal open stellen. Soms zoeken we zelfs onbetrouwbare mensen op, zodat we ons nooit helemaal open hoeven te stellen. Maar dat is een ander verhaal voor een andere keer. Echte verbondenheid, die dieper blijft gaan naarmate je relatie langer duurt, kan alleen met iemand die je volledig vertrouwt.

Wat is vertrouwen eigenlijk?

Als het aankomt op relaties, kun je vertrouwen omschrijven als een onderliggend geloof hebben in de betrouwbaarheid en oprechtheid van een persoon.

Het maakt niet uit op welk niveau van vertrouwen jullie nu zitten. Deze vertrouwensoefeningen zullen je relatie een boost geven waarna je je nog veel meer op je gemak voelt, waarna verbondenheid en intimiteit kan verdiepen.

7 Vertrouwens oefeningen
  1. 20 minuten liefdevol contact maken

Ik geloof in eerst contact maken, en dan communiceren. Het is zo belangrijk om je af te stemmen op je partner, zeker als je oefeningen gaat doen (of gesprekken gaat hebben) die uitdagend of kwetsbaar voelen, zoals de oefeningen hierna.

Dus voordat je begint aan de oefeningen die kwetsbaarheid en moed vragen, is het altijd goed om eerst contact met elkaar te maken.

Je kunt elkaar vasthouden, je kunt tegen elkaar aanliggen en je ademhaling op elkaar afstemmen. Of misschien wil je elkaar niet aanraken, maar kun je elkaar een paar minuten aankijken.

Wees lief voor elkaar en voor jezelf, en voel je zacht en liefdevol worden. Voel de subtiele verbondenheid die er is als je bewust contact maakt. Eerst contact maken, dan communiceren.

  1. Doe wat je zegt dat je gaat doen

Weet je dat vertrouwen voor vrouwen het belangrijkste ding is in een lange liefdevolle relatie? John Gottman heeft laatst een nieuw boek uitgebracht: The men’s guide to women. Geweldig he? Hét boek om vrouwen eindelijk echt te begrijpen, gebaseerd op jaren en jaren onderzoek naar wat vrouwen wel of niet willen. Het is dus niet goede communicatie, of passie, of urenlange massages, maar vertrouwen. En wat ze daarmee bedoelden, was dat ze graag wilden dat hun partner deed wat hij zegt dat hij zou gaan doen.
Heel veel ruzies komen voort uit loze beloftes die niet worden nagekomen. Het interessante is, dat mannen vaak loze beloftes doen omdat ze niet willen dat hun vrouw boos wordt. Maar dat heeft precies het tegenovergestelde effect! Als de vrouw zegt: ‘Ga je deze afwas nog doen’, hebben ze geen zin in een conflict en zeggen ze: ‘Ja, doe ik vanavond’. Ook al weten ze dat ze nog werk af moeten maken, of er gewoon niet aan toe komen. En dat raakt vrouwen blijkbaar harder dan iedereen dacht. Wat vrouwen liever hebben is dat je zegt: ‘Ja, ik snap dat het vervelend is dat die er nog staat. Ik kom er vanavond niet aan toe, maar ik heb morgenochtend wel tijd, dus doe ik het dan.’ En het dan ook doen. Hoe vaker dit gebeurt, hoe meer de vrouw weet dat ze haar man kan vertrouwen, en hoe meer ze zal openen en loslaten.

Het werkt de andere kant op ook, trouwens, er kwam alleen uit dit specifieke onderzoek duidelijk dat het voor vrouwen vooral heel erg belangrijk is.

  1. Wees eerlijk

Het is vrijwel onvermijdelijk dat er ten minste een beetje wrok opbouwt in jullie relatie. Dat is nooit de bedoeling, en soms gebeurt het volledig ongemerkt. Soms komt dat omdat jullie gewoon niet de tijd hebben om er over te praten. Soms komt het omdat je er niet over wil of durft te praten. Toch is het lastig om je partner te vertrouwen als je weet dat hij of zij de neiging heeft om dingen achter te houden en op te kroppen. Een basis vertrouwen komt vanuit er op aan kunnen dat je partner altijd eerlijk tegen je is, ook als dat moeilijk is of tot ruzie kan leiden. Een goede oefening om dit op te lossen is deze zin afmaken:’wat ik de laatste tijd niet gezegd heb, en wel had moeten zeggen, is…’ Vervolgens is het de taak aan de andere partner om hier liefdevol op te reageren, en te begrijpen dat het achterhouden van dit soort info vaak komt uit angst. Jullie creëren samen die veilige ruimte, en jullie hebben er allebei een rol in.

  1. Zeg sorry en vraag vergeving voor dingen die je beter had kunnen doen volgens jou

Het is heel krachtig om te zeggen: ik heb je de afgelopen week veel te weinig tijd gegeven voor mijn gevoel. Dat spijt me enorm. Ik zal er volgende week beter op letten. Vergeef je me?

Je partner is veel eerder geneigd je te vergeven wanneer je zelf met zoiets komt, en dan oprecht je excuses aanbiedt. Oprechtheid is wel een sleutelwoord hier, natuurlijk. Als je het doet om een soort straf of preek te ontlopen werkt het niet.

Hoe meer je dit soort dingen bespreekbaar maakt, hoe minder je van jezelf wegstopt, in de hoop dat die ander er nooit over begint, en hoe dichter jullie bij elkaar komen.

Vertrouwen heeft dus niet alleen maar te maken met wel of niet vreemdgaan, het gaat veel dieper dan dat. Vertrouwen dat de ander er voor je is, dat hij doet wat hij zegt, dat je altijd je best doet voor de ander, dat je prioriteit bent in het leven van je partner. Er zijn een heleboel dingen in een goede relatie die gebaseerd zijn op vertrouwen, en hoe meer je daar aan werkt, hoe dieper en sterker jullie basis is. En het is die basis waaruit je huwelijk zo veel verder kan groeien.

Ik weet dat het een beetje cliché-ig klinkt, maar het is echt zo dat wanneer je een hoge toren probeert te bouwen (een hele goede relatie), je basis extra stevig moet zijn. De fundering voor een hutje is zo veel minder sterk dan die van een wolkenkrabber. En wanneer je die wolkenkrabber probeert te bouwen op de fundering van het hutje, valt hij de hele tijd om. Je bent enorm veel energie en tijd kwijt en hebt het gevoel dat het niet werkt.

De basis is liefde, vertrouwen, respect, commitment, acceptatie. Onderschat ze niet, en dan kun je fijn gaan bouwen aan die wolkenkrabber En bekijk daarbij ook eens deze 40 liefdeslessen van lang en gelukkig getrouwde stellen.

Veel liefs,

Paulien

Gratis E-book: 5 verhalen van mensen die ook twijfelden

Je bent NIET de enige! Hoe erg je ook twijfelt, hoe echt het ook voelt: je bent niet de enige en je kan hier uit komen. Download hier het e-book '5 verhalen van mensen die ook twijfelden' en voel je een stuk minder alleen. Kijk hoe zij uit de twijfel kwamen en hoe ze zich daarna voelden en weet dat dat ook mogelijk is voor jou!

Daarna krijg je elke week een mailtje met waardevolle info, om je niet meer tegen te laten houden in de liefde! Als je je af wil melden kan dat op elk moment, door onderaan de e-mail op 'unsubscribe' te klikken.

Geen spam. Promise. Powered by ConvertKit