5 dates om weer dichterbij elkaar te komen

with Geen reacties

Wanneer je merkt dat je uit elkaar gegroeid bent, is een date een goede manier om weer wat dichterbij elkaar te komen. Maar wat is de beste manier om dat te doen? Gewoon uit eten en kijken waar het gesprek ons heen leidt? Dat kan soms voor teleurstellingen zorgen. Als jullie elkaar al een tijd niet echt meer hebben gesproken, moeten jullie elkaar weer even vinden. Helemaal niet erg, maar heel goed om bewust mee om te gaan. Gebruik de volgende vijf dates om de weg makkelijker te vinden.

 1. Verdiepende vragen

Laten we eerlijk zijn, het kost soms al moeite genoeg om af te stemmen wie welke boodschappen haalt, of wie de kinderen oppikt. En wanneer we dan even klaar zijn met al dat geregel, en het stil is in huis omdat de kinderen op bed liggen, hebben we niet gelijk de inspiratie om eens lekker uitgebreid te praten. Laat staan dat je de puf hebt om nieuwe vragen te bedenken naast: ‘Hoe was je dag, schat?’

Maar af en toe heb je wel die behoefte, om weer even te connecten op een dieper niveau. Daar zijn deze 4 vragen voor.

 1. Wanneer je thuis komt van je werk, wat kan ik dan zeggen of doen om je geliefd te voelen?
  Hoe je thuis komt, is heel belangrijk voor hoe verbonden jullie je voelen. Wanneer het thuiskomen leuk is, wanneer je thuiskomt in een warm bad, heb je zin om naar huis te gaan.
 2. Waar heb je op dit moment het meeste stress over in je leven? Waarom bezorgt dat het meeste stress, en is er iets dat ik kan doen om je daarbij te helpen?
  Dit betekent niet dat jij nog meer op je schouders moet nemen, maar het kan zijn dat er iets simpels is dat je kunt doen, waarvoor je partner je heel dankbaar zou zijn. Zonder deze vraag te stellen, kom je daar waarschijnlijk niet achter.
 3. Wanneer voel jij het sterkst dat we ver van elkaar afstaan, en wat zou ik daar aan kunnen doen?
  Het kan iets heel anders zijn dan je verwacht! Wat het ook is, probeer je niet persoonlijk aangevallen te voelen. Jullie proberen te zorgen voor jullie gezamenlijke doel: een fijne relatie, en zoeken met dit soort vragen uit hoe je dat het beste kunt doen.
 4. Is er iets dat ik in de afgelopen week gedaan heb, waarmee ik je onbewust pijn heb gedaan?
  Deze is absoluut niet makkelijk, maar wel heel belangrijk. En hoe vaker je hem doet, hoe minder kans dat er wrok op gaat bouwen. Zeker als we moe en druk zijn, kunnen we dingen zeggen of doen die anders overkomen dan we bedoelen. Als er geen tijd is om er op dat moment op in te gaan, laat je partner het waarschijnlijk gaan. Maar het kan heel goed zijn dat het nog wel ergens in zijn of haar achterhoofd zit.
 1. Samen wandelen in natuur

In de natuur zijn brengt je bloeddruk en je stress levels omlaag, wat het een perfecte plek maakt om te praten. Wanneer we proberen te verbinden tijdens een drukke dag, en we hebben ondertussen stress, dan leidt een gesprek veel sneller tot ruzie of irritatie. Het gaat niet om waar je over praat, het gaat er om hoe je je voelt terwijl je praat. Wanneer jullie je allebei rustig, en open voelen, zal het gesprek dat jullie samen hebben jullie dichterbij elkaar brengen. Wanneer jullie allebei in je hoofd met andere dingen bezig zijn, en je bent moe en uitgeblust, zal het gesprek dat jullie hebben jullie niet dichterbij elkaar brengen, welk gesprek dat ook is.

Dus ga samen de natuur in en voel jezelf rustig worden. Je hoeft niet meteen te praten. Hou elkaars hand vast, als dat ok voelt voor jullie. Wanneer je op deze manier huid op huid contact hebt, maakt je lichaam het hormoon oxytocine aan, een bindingshormoon. Zo raken jullie al meer verbonden terwijl jullie nog niet praten. Oxytocine wordt al na een paar minuten aangemaakt, dus na een paar minuten zijn jullie waarschijnlijk al in een meer liefdevolle, ontspannen mindset.

 1. Lang+Gelukkig kaartspel

De stellen die zich heel verbonden met elkaar voelen, weten heel goed wat ze betekenen voor hun partner. Ze weten dat ze speciaal zijn, maar ook waarom ze speciaal zijn. Ze weten dat hun partner respect voor ze heeft, maar ook waarom ze respect hebben. Het is een heel belangrijk onderdeel van verbondenheid, het zorgt ervoor dat je voelt dat jullie een sterke band hebben.

Elkaar die specifieke complimenten geven is heel waardevol. Je kunt elkaar bijvoorbeeld deze vragen stellen:

Wat zijn 3 manieren waarop ik je heb geïnspireerd?”

Wat zijn 3 dingen aan mijn lichaam die je het mooist vindt?”

Wat zijn 3 dingen die je leuk vindt aan mij?”

Omdat het lastig is om deze vragen zomaar te stellen, of deze dingen zomaar uit het niets te noemen, kun je in de shop het Lang+Gelukkig kaartspel vinden. Daarin zitten 38 kaartjes met dit soort vragen, waardoor jullie op een luchtige manier de hele avond kunnen aanhoren hoe geweldig je bent.

 1. Verwensessies

Wil je weer dichterbij komen op een fysiek en seksueel level? Dan zijn verwensessies your best bet!

Een verwensessie is een blok tijd van 30-45 minuten waarin jij, of je partner, alles mogen vragen wat jullie willen ontvangen. Het kan zijn dat dat betekent dat je een 45 minuten durende massage krijgt met de lekkerste massage olie, of dat jullie verschillende soorten manieren van knuffelen afgaan, een specifiek seks standje, een bepaalde aanraking, of dat je je partner bepaalde vragen laat stellen of dingen laat zeggen die je graag wil horen. Wat het ook is, die 45 minuten zijn helemaal aan jou om te vullen zoals je wil.

Wanneer de ene partner is geweest, is de andere partner aan de beurt. Dat hoeft niet dezelfde dag of avond te zijn, dat kan ook een paar dagen later zijn. Spreek dat van tevoren af.

Verwensessies hebben een heel aantal fantastische voordelen:

 1. We zijn meestal niet zo goed in precies vragen wat we willen ontvangen. Het is goed om daar af en toe over na te denken, en ook de drempel te nemen om er naar te vragen. We worden aangeleerd dat we niet ‘egoïstisch’ mogen zijn. Maar deze oefening doen zal je helpen groeien als persoon en als stel, en jullie nieuwe manieren, en diepere lagen van genieten laten meemaken.
 2. Je partner leert veel beter wat je fijn vindt. En dat maakt het veel makkelijker om ook op andere momenten toe te passen.
 3. Het is een ontzettend goede oefening in geven, en niets terugverwachten. En de koppels die dat kunnen, zijn over het algemeen gelukkiger.

Natuurlijk mogen jullie allebei een verzoek afslaan als dat echt te ver gaat voor je, of heel ongemakkelijk voelt. Forceer het niet. Zorg er wel voor dat als je het afslaat, je dat liefdevol doet: ‘Dit kan ik nu even niet, dat ligt niet aan jou.’

 1. De fantaseerdate

Een fantaseerdate. Wat? Wat hebben we daar aan?

Oh, heel veel! Toen jullie net begonnen te daten, hadden jullie het waarschijnlijk heel vaak over toekomstplannen. Jullie waren samen jullie leven aan het vormgeven en bespraken allerlei mogelijkheden, ook al waren die soms moeilijk uit te voeren. Wanneer je ouder wordt, een vaste baan hebt, en kinderen krijgt lijkt jullie leven vast te liggen. En dat zorgt er voor dat jullie niet meer zoveel praten over wat er allemaal mogelijk is. Er is altijd meer mogelijk dan je denkt om je leven, en je relatie, leuker te maken.

Dit fantaseren gaat over dingen die jullie samen kunnen doen, manieren waarop jullie je leven samen kunnen indelen zodat jullie meer van elkaar kunnen genieten.

Wat je gaat doen is deze zin afmaken: ‘Zou het niet leuk/geweldig zijn als…’

Zorg dat het een veilige, realiteit-vrije zone is. Ga niet meteen in de ‘maar-hoe-zouden-we-dat-moeten-doen’ stand, maar geniet gewoon van de ideeën.

Het is ook niet het moment om je frustratie over je partner te uiten.

Dus in plaats van: ‘Zou het niet leuk zijn als jij minder zou werken’, zeg je: ‘zou het niet leuk zijn als we meer tijd samen zouden kunnen doorbrengen?’

Zou het niet leuk zijn om weer eens samen op vakantie te gaan?’

Zou het niet leuk zijn om weer eens te eten in het restaurant waar we onze eerste date hadden?’

Het is fantaseren, het hoeft niet direct te gebeuren. Maar zodra je dit soort dingen noemt, gaat je brein op zoek naar mogelijkheden. En die zijn best wel vaak veel makkelijker dan je denkt, dus sta toe dat dat gebeurt.

Daarnaast is de oefening op zich ook al nuttig. Je haalt herinneringen op, of denkt met fijne gevoelens aan de toekomst. En die beide dingen zorgen ervoor dat je hersenen het gevoel hebben dat je die ervaringen op dit moment beleeft. Je hersenen zien het verschil niet, en wanneer je dus uitgebreid denkt en praat over een wereldreis met z’n tweeën die jullie zoveel dichterbij elkaar zou brengen, maakt je lichaam gevoelens en stofjes aan die jullie ook zouden voelen als het daadwerkelijk gebeurt. Gevolg: meer verbondenheid! Dus fantaseer lekker, het is goed voor je relatie.

Je kunt deze dates allemaal achter elkaar doen, of er één of twee uitzoeken die jullie aanspreekt. Veel plezier ermee! Check ook deze 4 krachtige vertrouwensoefeningen voor meer verbinding.

Liefs,

Paulien

[Lees ALLES over twijfel: de oorzaken, oplossingen en succesverhalen]

Gratis E-book: 5 verhalen van mensen die ook twijfelden

Je bent NIET de enige! Hoe erg je ook twijfelt, hoe echt het ook voelt: je bent niet de enige en je kan hier uit komen. Download hier het e-book '5 verhalen van mensen die ook twijfelden' en voel je een stuk minder alleen. Kijk hoe zij uit de twijfel kwamen en hoe ze zich daarna voelden en weet dat dat ook mogelijk is voor jou!

Daarna krijg je elke week een mailtje met waardevolle info, om je niet meer tegen te laten houden in de liefde! Als je je af wil melden kan dat op elk moment, door onderaan de e-mail op 'unsubscribe' te klikken.

Geen spam. Promise. Powered by ConvertKit