Veelgestelde vragen

Hieronder vind je antwoord op vragen die wij heel vaak krijgen

Je bent dus niet alleen, en deze vragen zijn niet gek 🙂

 

Wat als het programma niet voor mij werkt? 

Weet je dat dit een van de meest gestelde vragen is: 'wat nou als dit programma niet voor mij werkt?' Je angstbrein wil je heel graag doen geloven dat jij de enige bent voor wie dit niet werkt, omdat het heel bang is om uit de situatie te komen waar je nu in zit. Dat klinkt heel gek, want het is helemaal niet fijn waar je in zit. Maar voor je angstbrein voelt dit veilig. Onbekend=onveilig. Je zal door dit programma heen veel beter begrijpen waarom dit zo is. En het mooie is: je hoeft niet te geloven dat het voor jou ook gaat werken, alleen maar er voor open te staan. That's it. Je hoeft het niet te geloven en het werkt nog steeds.

 

Wat als het bij mij WÉL aan de relatie ligt?

Er kan iets van je twijfel aan je relatie liggen. Dat betekent nog steeds niet dat je de relatie moet verbreken: geen relatie is perfect en het gaat erom hoe je daar mee omgaat en hoe jullie daar samen in groeien. En er ligt waarschijnlijk heel wat van je twijfel, angst en spanning niet aan je relatie. De dingen die je in dit programma leert zijn skills for life. Je hebt er altijd wat aan. Het is dus niet zo dat de energie en tijd die je in dit programma stopt ooit weggegooid is. Dat is wat je angstbrein je graag vertelt, om te zorgen dat je niet uit die comfortabele situatie van nu weg gaat.

 

Waarom je jezelf juist NIET voor de gek aan bet houden bent

Kijk hoeveel tijd je besteedt aan alle dingen van je relatie, van hem of haar, onder een vergrootglas leggen. Hoe je steeds weer alle mogelijke dingen die niet goed zijn langsgaat om ze te checken. Hoe ben je jezelf dan nog voor de gek aan het houden? Je angstbrein zegt waarschijnlijk 'dat je het eigenlijk allang weet', maar wat als dat niet zo is? Wat als deze hele zoektocht een oprechte zoektocht is naar wat er met je aan de hand is, waar dit vandaan komt en hoe je naar meer liefde komt? Je bent jezelf niet voor de gek aan het houden, je doet meer om dit uit te zoeken dan 99% van de mensen om je heen.

 

Waarom je nooit iets hoeft te doen dat je niet wil. Er is niet/niemand die je gaat dwingen de relatie te verbreken

Je hoeft never nooit niet iets te doen wat je niet wil. Als jij de relatie niet wil verbreken, hoeft dat nooit. Alles en iedereen die je daar toe 'dwingt' (inclusief de stem in je hoofd) komt vanuit angst. JIJ bepaalt. Jij mag bepalen wat jij wil. Als jij de relatie niet wil verbreken, hoeft dat nooit.

 

De gedachte dat je alleen blijft omdat je niet alleen wil zijn

Het is niet gek dat je een relatie fijn vindt. Er zijn een heleboel gelukkige stellen die ook niet alleen willen zijn. Dat is normaal! Dat is een onderdeel van een gelukkige relatie. Dat betekent niet dat dan de relatie niet goed is, of dat dat de enige reden is! Het is helemaal ok om niet alleen te willen zijn. Het is alleen niet zo dat dat de enige reden is, anders zou je niet mailen.

 

Wat als ik de relatie wil verbreken als ik me beter voel?

Dit is zo'n geniepig trucje van je angstbrein! Want wat doet deze gedachte? Die houdt je in de angst! Die zorgt ervoor dat je je niet beter wil voelen. Al dit soort gedachten die je in de angst houden, zijn manieren van het angstbrein om je veilig te houden. Wat zou een andere  reden zijn? Waarom zou je je niet beter mogen voelen? Want als je nu wil blijven, terwijl je zo twijfelt en je zo rot voelt, waarom in hemelsnaam zou je dan niet willen blijven als je je beter voelt? We hebben deze vraag al zo vaak gehad en niemand van degenen die deze vraag stelden, wilde de relatie verbreken toen het beter ging. Ze waren juist ZO blij dat ze gebleven waren EN zich nu beter voelden.

 

Hoe weet je of de twijfel aan je relatie ligt of niet?

Als je veel angst en spanning voelt (of verdoving), vaak je gevoel checkt en bang bent dat je de relatie moet verbreken, maar het niet wil, is er meer aan de hand. Het gaat erom dat je naar meer rust  gaat zodat je meer liefde toe kunt staan in je relatie. En dat kan ook dingen oplossen als geloven dat jullie niet bij elkaar passen!

 

Waarom je er niet bang voor hoeft te zijn dat je erachter gaat komen dat dit het niet is

Volg je het programma? Het is er niet op gericht om erachter te komen of je partner wel/niet de juiste is. Je gaat zorgen dat je meer rust voelt, zodat je komt op een punt dat je weet dat het niet zoveel uitmaakt wat je kiest. Jij zal ok zijn, hij/zij zal ok zijn, de wereld zal ok zijn. Het is niet zo'n big deal. Dat is waar je naartoe gaat: jij houdt juist de keuze (in plaats van je angstbrein dat tegen je schreeuwt dat je de relatie moet verbreken). Je gaat nergens 'achter komen', want je weet dezelfde dingen als je in de spanning en angst leeft als wanneer je rust voelt.