Samenwonen is voor veel stellen een natuurlijke volgende stap in hun relatie. Toch kan het ook een grote bron van stress en onzekerheid zijn. De gedachte dat je plotseling je eigenruimte en routines moet delen, kan onverwacht twijfels oproepen, zelfs als je relatie sterk is. Deze twijfel kan zich op allerlei manieren uiten: van vragen of je de juiste keuze maakt, tot een vaag gevoel van ongemak dat moeilijk te plaatsen is. Vaak is de verleiding groot om deze twijfels toe te schrijven aan de relatie zelf. Maar in veel gevallen hebben de twijfels rondom samenwonen helemaal niets met je partner te maken.
Van intense twijfel naar supergelukkig
met dezelfde jongen!
Hi, ik ben Paulien, en 10 jaar geleden twijfelde ik superintens. Zo ongeveer 24 uur per dag, 8 dagen in de week. (It never stopped)
Ik was ZO bang om de verkeerde keuze te maken, en hem aan het lijntje te houden en het dan uiteindelijk toch uit te moeten maken.
Over 5 jaar, als we samen gingen wonen. Of nadat we getrouwd waren, of een huis hadden gekocht. Ik voelde me bij voorbaat al schuldig.
En dat zorgde ervoor dat ik alleen maar harder ging nadenken en meer mijn best ging doen.
Het hielp niet dat ik zo veel hoorde dat als je twijfelt je het uit moet maken.
Als jij nu in die twijfel zit, en dat soort dingen hoort: dat is NIET waar. Het is een goedbedoeld advies van mensen die twijfel niet begrijpen.
Je hoeft het nooit uit te maken, als je dat niet wil. Echt niet. 🙂
Ik ben gebleven, tegen al die adviezen in, en ben nu echt superhappy en voel helemaal dat deze relatie de bedoeling is. Ik twijfel al 5 jaar niet meer en weet dat dit de allerbeste keuze is die ik had kunnen maken. Want mijn twijfel had zo veel minder te maken met hem, en zo veel meer met mij.
DE TWIJFEL QUIZ
4 minuten
Ligt je twijfel wel echt aan je relatie? Het kan namelijk heel goed zijn dat je twijfel een andere oorzaak heeft. Doe de quiz en kom erachter of je twijfel niet stiekem ergens anders vandaan komt!
5 redenen waarom samenwonen twijfel oproept, die niets met je relatie te maken hebben
In dit blog bespreken we vijf redenen waarom samenwonen twijfel oproept, die niets te maken hebben met de staat van je relatie. Deze inzichten kunnen je helpen om de situatie met een frisse blik te bekijken en jezelf wat ademruimte te geven.
1. Angst voor commitment
Een van de meest voorkomende redenen waarom samenwonen twijfels kan oproepen, is angst voor commitment. En dit hoeft helemaal niet te betekenen dat je twijfelt over je partner of je relatie. Het kan juist een interne reactie zijn op het idee van "voor altijd". Samenwonen voelt vaak als een onomkeerbare stap, een punt waarop je je vrijheid opgeeft of een grotere verantwoordelijkheid op je neemt. Dit idee kan bij veel mensen spanning en twijfel veroorzaken, simpelweg omdat het vooruitzicht van een grote verandering altijd onzekerheid met zich meebrengt.
Uit onderzoek blijkt dat mensen vaak angstig worden bij het idee van lange termijn commitments, vooral wanneer ze in eerdere relaties of hun opvoeding te maken hebben gehad met instabiliteit of onveiligheid (Baker & McNulty, 2011). Deze angst hoeft echter niets te maken te hebben met de kwaliteit van je huidige relatie. Het is een reactie op de grootheid van de stap, niet op de persoon met wie je deze stap zet.
Wanneer je je bewust wordt van deze angst voor commitment, kun je leren om ermee om te gaan, zonder dat het je relatie overschaduwt. Het programma 'Samenwonen in rust en liefde' helpt je om deze angsten te doorgronden en te leren hoe je met deze gevoelens kunt omgaan..
2. Twijfel is een manier om met spanning en angst om te gaan
Laten we eerlijk zijn: samenwonen is spannend. Het betekent dat je een nieuw hoofdstuk ingaat, en zoals met elke grote verandering, brengt dit spanning met zich mee. Onze hersenen zijn vaak geneigd om deze spanning te willen oplossen, en een manier waarop dat gebeurt, is door te gaan twijfelen.
Twijfel is eigenlijk een mechanisme dat je angstbrein gebruikt om je ergens van weg te houden wat als "eng" of "onveilig" wordt ervaren. Samenwonen betekent dat je je meer blootstelt aan de ander, dat je meer van jezelf moet laten zien. Het voelt misschien als een risico en dat kan heel eng zijn. Die onzekerheid zorgt ervoor dat je brein op zoek gaat naar manieren om controle te krijgen over de situatie. En een makkelijke manier om dat te doen, is door je twijfels over de relatie te versterken. Op die manier blijf je in een staat van ‘wachten’, zonder dat je echt in actie hoeft te komen.
Een wetenschappelijk onderzoek van Slovic et al. (2005) toont aan dat twijfel vaak voortkomt uit de menselijke neiging om onzekerheid te vermijden. Dit verklaart waarom samenwonen, een stap vol onzekerheden, zoveel vragen en twijfels kan oproepen. Het is een manier om met de angst voor verandering om te gaan, en niet per se een reflectie van je relatie.
3. Moeite met grenzen aangeven
Veel mensen die twijfels ervaren rond samenwonen, hebben moeite met het aangeven van grenzen. Als je het gevoel hebt dat je geen grenzen kunt stellen, kan samenwonen overweldigend aanvoelen. Je huis is een veilige plek waar je je kunt terugtrekken. Als je je partner te dichtbij laat komen, zonder duidelijke grenzen, kan het voelen alsof je die ruimte kwijtraakt. Daardoor kan de twijfel ontstaan als een manier om afstand te bewaren. Het zorgt ervoor dat je jezelf niet helemaal bloot hoeft te geven, en dat kan een gevoel van controle geven.
Het stellen van grenzen is cruciaal in elke relatie, maar voor veel mensen voelt het eng, vooral als je bang bent om de ander teleur te stellen of af te wijzen. Als je grenzen niet aangeeft, kan dit je het gevoel geven dat je volledig opgeslokt wordt door de relatie, wat angst en twijfel in de hand werkt.
In een studie van Prentice (2020) over interpersoonlijke grenzen bleek dat het niet aangeven van grenzen vaak leidt tot gevoelens van overweldiging en een verlies van autonomie. Deze gevoelens kunnen twijfel voeden, niet omdat er iets mis is met de relatie, maar omdat je bang bent jezelf te verliezen.
In het programma 'Samenwonen in rust en liefde' besteden we veel aandacht aan het leren stellen van liefdevolle, gezonde grenzen. Dit helpt je om je veilig en op je gemak te voelen in je relatie, zonder dat je je identiteit of ruimte kwijtraakt.
4. Angst voor falen
Een andere reden waarom samenwonen twijfel kan oproepen, is angst voor falen. Samenwonen wordt vaak gezien als een grote stap, en dat kan druk met zich meebrengen. Wat als het niet lukt? Wat als je gaat samenwonen en erachter komt dat het niet werkt? Wat als je het niet aan kunt? Deze gedachten kunnen ervoor zorgen dat je twijfelt, niet omdat je relatie niet goed is, maar omdat je bang bent voor het gevoel van falen als het misgaat.
De maatschappij legt vaak een enorme druk op relaties, vooral als het gaat om grote stappen zoals samenwonen. Er zijn veel verwachtingen van hoe het zou moeten zijn, en als je het gevoel hebt dat je daaraan moet voldoen, kan dat je verlammen. Dit is een vorm van perfectionisme, waarbij je denkt dat alles in je relatie eerst perfect moet zijn voordat je zo'n grote stap kunt zetten. Maar het is goed om te onthouden dat samenwonen niet perfect hoeft te zijn, en dat fouten maken een normaal onderdeel is van elke relatie.
Uit onderzoek blijkt dat de angst voor falen vaak leidt tot vermijdingsgedrag (Elliot & Church, 2003). Dit betekent dat je mogelijk gaat twijfelen of zelfs uitstellen, omdat je bang bent om te falen. In werkelijkheid is falen een normaal onderdeel van groeien, zowel in je persoonlijke ontwikkeling als in je relatie.
5. Je bent bang voor verandering
Samenwonen betekent dat je routines, gewoontes en misschien zelfs je identiteit moet aanpassen. Het kan voelen alsof je jezelf moet veranderen om te passen in het leven van een ander, en dat kan heel beangstigend zijn. Deze angst voor verandering is vaak een onderliggende oorzaak van twijfel, omdat het idee van het onbekende je uit je comfortzone haalt.
Mensen zijn van nature geneigd om vast te houden aan wat vertrouwd is, zelfs als dat niet per se het beste voor ze is (Kahneman, 2011). Samenwonen kan een grote verstoring van je bekende leven betekenen, en dat is voor veel mensen lastig. Je gaat misschien twijfelen of je wel klaar bent voor die verandering, of je wel je eigen persoon kunt blijven in deze nieuwe situatie.
Maar verandering hoeft niet eng te zijn. Het kan juist een kans zijn om samen te groeien en nieuwe manieren te vinden om met elkaar om te gaan. Het programma 'Samenwonen in rust en liefde' helpt je om deze verandering te omarmen en er met vertrouwen doorheen te gaan, zodat jullie relatie sterker wordt.
Conclusie
Twijfels rondom samenwonen zijn normaal, maar ze betekenen niet automatisch dat er iets mis is met je relatie. Vaak hebben deze twijfels meer te maken met interne angsten, zoals angst voor commitment, moeite met het stellen van grenzen, of de angst om te falen. Door deze angsten te onderzoeken en ermee aan de slag te gaan, kun je leren om samen te wonen vanuit rust en liefde, in plaats van spanning en twijfel.
Wil je hier dieper induiken en leren hoe je vol vertrouwen en vanuit liefde samen kunt wonen? Meld je aan voor het programma ‘Samenwonen in rust en liefde’ en ontdek hoe samenwonen de volgende prachtige stap in jullie relatie kan worden.
Liefs,
Paulien
DE TWIJFEL QUIZ
4 minuten
Ligt je twijfel wel echt aan je relatie? Het kan namelijk heel goed zijn dat je twijfel een andere oorzaak heeft. Doe de quiz en kom erachter of je twijfel niet stiekem ergens anders vandaan komt!
Geef een reactie