Waarom communicatie niet altijd het antwoord is bij twijfels

with Geen reacties

‘Communicatie is de sleutel in relaties’. Ik ben het daar absoluut mee eens, maar niet per se bij twijfels. Dan is het niet altijd de beste oplossing. 

Ik ben Paulien en ik ben zo ontzettend blij dat je er bent! Als je vol in de twijfels zit kun je het beste communiceren met jezelf, in plaats van met je partner. 

Dit is wanneer communicatie niet het beste antwoord is

 

Vaak horen we dat 'communicatie de sleutel is' in relaties. Ik ben het daar bijna 100% mee eens, maar soms is het niet de beste oplossing. Vooral wanneer je worstelt met twijfels. Dan kan je het beste communiceren met jezelf, in plaats van met je partner.

 

Mijn eigen ervaring met twijfel en communicatie

Ik besprak mijn twijfel in het begin vrijwel elke keer met Arjen. Dat ging ongeveer zo:⁠ hij kwam na een week weer naar de stad waar ik studeerde. In die week kwamen de twijfels vol opzetten en was ik volledig in de war. Hij vond het leuk om mij weer te zien, ik was helemaal afgesloten.

We deden dingen die leuk zouden moeten zijn, maar ik was alleen maar bezig met het idee dat ik meer moest voelen. Later, alleen in mijn kamer, sloeg de paniek toe omdat ik weinig of niks voelde. Dan zei ik dat ik twijfelde en niet zeker wist of ik nog wel door wilde gaan. Hij reageerde vaak kalm, wijs en liefdevol, waardoor mijn paniek alleen maar toenam. Want ik wilde hem niet kwijt maar wist ook niet wat ik wel moest doen.

Na een paar maanden realiseerde ik me dat dit patroon niet werkte. Het maakte mij niet gelukkiger, Arjen werd er ook niet happy van en het loste niets op. Ik besloot om dieper te graven en te zoeken naar andere mogelijke oorzaken van mijn twijfel.

 

Twijfel lag NIET in de relatie

Het bleek dat de oorzaken van mijn twijfel eigenlijk niets met Arjen te maken hadden. In die hele tijd besprak ik mijn twijfels niet met hem. Hij wist het misschien wel, maar ik wilde er niet over praten.

Pas toen ik wist waar mijn twijfel mee te maken had, begon ik er weer met hem over te praten. En omdat het niets met onze relatie te maken had, was het zo anders om over te praten.

Ineens stond de twijfel niet meer tussen ons in, maar werkten we er samen aan. En dat hielp enorm. Langzaam ging het beter, Arjen begon me beter te begrijpen en kon me daardoor beter helpen.

 

Het is ok om je twijfels voor jezelf te houden

Als je worstelt met twijfel in je relatie, dan is het volkomen ok om deze niet met je partner te delen totdat je begrijpt waar die twijfel vandaan komt. Dit is niet gemeen, dit is niet iets achterhouden of iemand aan het lijntje houden. Het is simpelweg een proces van zelfontdekking met de bedoeling om de relatie voor jullie beiden te verbeteren.

Met de twijfelquiz kun je beginnen te ontdekken waar de twijfels vandaan komen. En weet: het komt echt goed. ECHT waar.

 

Liefs,

Paulien

 

PS: alles wat ik leerde in mijn zoektocht naar de échte reden van mijn twijfel, bundelde ik in mijn online programma Rust in de Liefde. Dit programma heeft al meer dan duizend mensen geholpen om uit de twijfel te komen en kan ook jou helpen. Hier lees je er meer over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *