Waarom het NIET aan je relatie hoeft te liggen als je niet kunt stoppen met twijfelen

with Geen reacties

Ik kon niet stoppen met twijfelen. Ik wilde dat zo graag, maar de gedachten bleven maar komen. ‘Moet ik niet meer voelen? Zit het wel goed? Als ik zoveel twijfel, moet ik het dan niet uitmaken?’

Ik ben Paulien en ik ben zo ontzettend blij dat je er bent! Ik kwam uit die twijfel. Hoe? Dat lees je in dit blog.

Waarom het NIET aan je relatie hoeft te liggen als je niet kunt stoppen met twijfelen

 

Jarenlang zat ik vast in een patroon van twijfel. De gedachten bleven maar komen: ‘Moet ik niet meer voelen? Zit het wel goed? Als ik zoveel twijfel, moet ik het dan niet uitmaken?’ Ik dacht dat het aan mijn relatie lag, maar dat was helemaal niet zo. 

 

Gevangen in twijfel

Jarenlang zat ik gevangen in twijfels. Zoveel vragen spookten door mijn hoofd, waardoor ik mezelf helemaal gek maakte. 

Ik WILDE het niet uitmaken maar had het idee dat dit misschien wel moest. Omdat deze relatie te veilig was. Of te makkelijk. Dus ik testte mijn relatie.

 

Ik ging mijn relatie testen

Als hij weg was, testte ik of ik hem wel genoeg miste. Als ik andere jongens zag, testte ik of ik me meer aangetrokken voelde. Nooit was er een duidelijk antwoord. 

Altijd was ik bang dat iets in mij zou zeggen dat ik bij hem weg moest gaan. Dat was het laatste wat ik wilde. Ik was ZO bang dat ik over twintig jaar naast hem wakker zou worden en het gevoel weg zou zijn (terwijl ik nu weet dat het ok is om niet altijd iets te voelen). Dat leek me het allerergste: een heleboel jaren investeren in een relatie, misschien wel kinderen hebben samen, en dan is het gevoel weg.

 

Analyseren en vergelijken

Ik kreeg het niet onder controle. Dus toen de twijfel begon, nam ik die heel serieus. Ik analyseerde, dacht na, vergeleek en dacht dat dat zou leiden tot een oplossing. Dat gevoel had ik. 

Maar in mijn zoektocht naar antwoorden, focuste ik me enkel op de negatieve aspecten van de relatie. En wat je aandacht geeft, groeit; dus ontdekte ik alleen maar meer dingen die me irriteerden.

 

Moest ik het dan toch uitmaken?

Het waren months from hell waar ik gewoon geen uitweg uit zag. Behalve het uitmaken, maar dat wilde ik niet. 

So I did the work. 

Ik zocht uit waar die twijfel vandaan kwam, wat liefde eigenlijk was en hoe gelukkige relaties er uit zagen. Ik leerde meer van mezelf te houden. 

Ik ging veel meer van mezelf houden, interviewde 100 stellen die langer dan 40 jaar gelukkig getrouwd waren om hun geheim te ontdekken. En ik bleef aan mezelf werken tot ik gelukkig was.

 

Het wordt beter

Het werkte. Ik ben nu getrouwd met diezelfde superlieve jongen. 

Als ik terugkijk zie ik zó duidelijk dat hij mij onvoorwaardelijke liefde gaf die ik niet kon aannemen. Omdat ik het mezelf niet waard vond. 

Je bent niet de enige die twijfelt, onthoudt dat. Twijfel hoeft helemaal niets te zeggen over je relatie. Als jij bij je partner wilt blijven, dan is er iets anders aan de hand. Je kunt ook twijfelen door deze 6 oorzaken bijvoorbeeld.

 

Liefs,

Paulien

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *