Hoe ANGST de brandstof was voor mijn twijfel

with Geen reacties

Wanneer je intens twijfelt, zijn die gedachten bijna altijd gevoed door angst. Vraag jezelf maar eens af: voel je je goed als je twijfelt? Of voel je je juist gespannen en gestrest? Als je deze spanning en stress voelt, dan speelt angst een rol bij de twijfel.

Ik ben Paulien en ik ben zo ontzettend blij dat je er bent. Ik leerde altijd dat twijfel een slecht teken is in je relatie. Maar dat is niet waar. Twijfel is heel vaak een beschermingsmechanisme. Dat leg ik uit in dit blog.

Hoe ANGST de brandstof was in mijn twijfels

 

Intense twijfel komt vaak voort uit angst. Vraag jezelf maar eens af: voel je je goed als je twijfelt? Als je spanning en stress voelt, dan speelt angst een rol. Ik leg het uit. 

 

Twijfel als beschermingsmechanisme

Twijfel speelt een beschermende rol. We leren vaak dat twijfel altijd een slecht teken is. En dat het te maken heeft met de relatie waarin we zitten. Maar twijfel is heel vaak een beschermingsmechanisme. 

Twijfel helpt ons. Het beschermt ons tegen iets.

 

Kwetsbaarheid is supereng

Gekwetst worden bijvoorbeeld. Je partner verliezen. Genoeg reden om jezelf een beetje te beschermen. Het kan heel goed dat je op andere gebieden van je leven heel goed weet wat je wilt. Maar in deze relatie niet. 

En dat kan komen doordat er angsten of negatieve overtuigingen in de weg zitten. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je stiekem heel erg bang bent voor commitment, voor intimiteit. Jezelf helemaal laten zien en kwetsbaar opstellen is ook supereng.

Dus je gaat jezelf beschermen en twijfelen. Zolang je niet zeker weet of hij de ware is, hoef je jezelf niet volledig aan de relatie over te geven.

 

Angst in je systeem

Hoe meer je twijfelt, hoe meer angst er waarschijnlijk in je systeem zit. Dat heeft nog steeds niets met je relatie te maken maar meer met de mate waarin jouw angstbrein denkt dat jij bescherming nodig hebt.

En zo zit je in een patroon. Je wilt van de twijfel af maar het lukt gewoon niet. Je zit in een patroon en elke keer als je denkt dat je eruit bent, word je er weer in getrokken. Elke keer als je happy bent, gebeurt er iets waardoor je weer in de angst schiet.

Waarom gebeurt dat? En hoe gebeurt dat?

Jouw angst heeft een gijzelgedachte nodig om te blijven bestaan. Deze gedachte, die telkens weer terugkomt, komt vaak juist op de momenten dat je denkt: oh, ik ben eigenlijk best gelukkig nu.

En dan BAM, daar is die gedachte weer. 

Als je je beter gaat voelen, komt deze gedachte sterker terug, En ben je heel bang dat wat je denkt, uitkomt. Het is de angst der angsten.

Wil je meer lezen over de ‘gijzelgedachte’? Check dan dit blog!

 

Liefs,

Paulien

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *