3 overtuigingen die voor twijfel in je relatie zorgen

with Geen reacties

Wat zijn onze overtuigingen over liefde en relaties? Je mindset over liefde is één van de belangrijkste voorspellers van hoe gelukkig je wordt of bent in je relatie. 

Ik ben Paulien en ik ben zo ontzettend blij dat je er bent. Deze 3 overtuigingen over ‘hoe het zou moeten zijn’ zorgden bij mij voor twijfel in mijn relatie. Terwijl mijn relatie helemaal niet verkeerd was.

3 overtuigingen die voor twijfel in je relatie zorgen

 

Hoe gelukkig je wordt of bent in je relatie, dat is goed te voorspellen aan de hand van je mindset over de liefde. Ik had 3 overtuigingen over 'hoe een relatie zou moeten zijn' en die zorgen bij mij voor twijfel. Terwijl ze helemaal niet te maken hadden met mijn relatie. 

 

1. ‘Ik moet heel erg verliefd zijn’

‘Ik ben niet meteen heel erg verliefd. Zit het dan wel goed?’ Ja. Hoe verliefd je bent in het begin van je relatie, zegt weinig over hoe verliefd je bent over een paar weken, maanden of jaren. Want… verliefdheid kan groeien!

Als je toch gelooft dat je extreem verliefd moet zijn aan het begin, kan dit leiden tot vragen als 'moet ik niet meer voelen?' of 'moet ik niet meer verliefd zijn?'. Je let continue op je gevoel en checkt of je wel genoeg voelt. Als dat dan volgens jou niet genoeg is, gaat je angstbrein aan en zoekt een reden waarom je niet genoeg voelt. En dit veroorzaakt twijfel.

 

2. ‘Mijn relatie moet op een bepaalde manier beginnen’

Hoe je relatie begint, heeft geen directe invloed op hoe deze zich zal ontwikkelen. De stellen die ik interviewde hadden allerlei verschillende ontmoetingen en gevoelens aan het begin van de relatie. Geen enkele was een duidelijke voorspeller voor een leven lang geluk. 

Maar wanneer je een bepaald idee hebt van hoe een relatie zou moeten beginnen, dan ga je de hele tijd je relatie vergelijken met dat ideaalbeeld. Hierdoor mis je de mooie dingen die je relatie wel heeft en dat het nog wel mooier kan worden dan het plaatje in je hoofd.

 

3. 'Mijn partner moet precies weten wat hij moet doen om me gelukkig te maken’

Als het echte liefde is, weet mijn partner precies wat hij of zij moet doen om mij gelukkig te maken. Ook als ik dat niet uitleg. Of zelf nog niet weet. Ben jij hiervan overtuigd?

Onderzoek toont aan dat mensen met deze overtuiging vaak ongelukkiger zijn in hun relatie, ongeacht hoe goed die relatie objectief gezien is. Door deze overtuiging ontwikkel je (onrealistische) verwachtingen. Als deze niet worden waargemaakt, leg je de schuld al gauw bij de ander en ga je twijfelen aan de relatie en aan jullie liefde. Maar: je partner KAN jou niet aanvoelen

Goed, deze overtuigingen zorgen voor de meeste twijfels. En je kunt een stuk gelukkiger worden door je er bewust van te worden als je deze overtuigingen hebt en ze uit te dagen. Meer overtuigingen die tot twijfel kunnen leiden? Lees de blog '33 overtuigingen die voor twijfel kunnen zorgen'

 

Liefs,

Paulien

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *