Waarom je NIET verder komt door het checken van je gevoel

with Geen reacties

Checken, checken, checken! Het checken van gevoel, checken van wat anderen vinden van je relatie, checken of jullie wel compatible zijn, lijstjes zoeken op internet. Enzovoort. Herken je dat? Ik ben Paulien en ik ben zo blij dat je er bent, want dit checkgedrag is om gek van te worden…. En het kan echt anders!

 

 

 

Waarom je NIET verder komt door het checken van je gevoel

 

Checken, checken, checken! Het checken van gevoel, checken van wat anderen vinden van je relatie, checken of jullie wel compatible zijn, lijstjes zoeken op internet. Enzovoort. Herken je dat? Om gek van te worden…. En ja, ik ken het ook nog uit mijn twijfeltijd.

Checken doe je eigenlijk om een opluchting te krijgen bij een ongemakkelijk gevoel. Het bizarre is, dat dat ongemakkelijke gevoel vaak niets te maken heeft met je relatie. Het is namelijk een manier van je angstbrein om een soort houvast te hebben op iets waarover je het gevoel hebt geen controle te hebben.

 

Iets anders niet willen voelen

Als je de hele tijd bezig bent met het rondje van gevoel checken, negatieve gedachten hebben en weer je gevoel checken, dan is dat ook vaak een teken dat je iets anders niet wil voelen. Het gaat vaak om een dieper liggend angst die echt uit jouzelf komt (en dus inderdaad niet uit je relatie!): bijvoorbeeld angst om verlaten te worden, angst om afgewezen te worden, angst om pijn gedaan te worden, niet gezien worden, niet gehoord worden.

Het kan zelfs verslavend werken, want als je iets getackeld hebt voelt dat zo fijn en geeft het zo’n opluchting. Maar het werkt niet, want vlak daarna vind je weer wat anders om te checken, enzovoort. Je bent dus de hele tijd aan het scannen en zoeken naar wat er net klopt en naar wat er niet goed gaat (hallo, gijzelgedachte!). ­­Het is goed om je dit te beseffen als je uit die cyclus wil stappen!

 

Waar je al mee kunt starten

Je kunt al beginnen om dit check-gedrag om te leren buigen door te kijken wat er gebeurt op dat moment. Wat triggerde dit? Doe een stap terug en denk: Oh ik ben aan het checken of het gevoel er nog is (of iets anders), wat gebeurde er vlak voor dat moment? Welke gedachten had ik? Wat gebeurde er in mijn omgeving? Hoorde ik iets/las ik iets? Kwam je partner mogelijk te dichtbij?

En vervolgens: voel de angst. Ga niet checken of je nog iets voor je partner voelt, maar voel wat er gebeurt op zo’n moment. Wees aanwezig bij het gevoel en laat het er helemaal zijn. Zonder daar van alles aan te koppelen, zonder oordeel en zonder betekenis.

Wat het gevoel checken namelijk is: er gebeurt iets (dat kan een gedachte zijn, dat kan iets zijn wat daadwerkelijk gebeurt in je omgeving of in een interactie) en er wordt iets getriggerd. Daardoor wil je angstbrein controle en ga je checken of je gevoel nog klopt of niet.

Door hier echt goed naar te leren kijken, kom je erachter wat er écht speelt. Wat er écht onder het checken van je gevoel zit. Dit is niet iets wat overnight gaat lukken. Verwacht dat ook niet van jezelf. Het gaat je voor dit moment al heel erg helpen om anders naar je check-gedrag te kijken en je ook even bewust te worden dat het een ‘manier’ is, een coping. In plaats van dat het écht met je relatie te maken heeft.

 

Een angstbrein in paniek

Je angstbrein gaat het toelaten van gevoel misschien eng vinden: het is alsof je een veiligheidsdekentje weghaalt. Weet dat je lichaam gemaakt is om dingen los te laten, of eigenlijk: het gevoel er volledig te laten zijn. Natuurlijk lijkt het zo wat simpeler dan het in de praktijk misschien is. En dat is logisch en ook helemaal OK.

Geef jezelf de tijd en/of ga op zoek naar mogelijkheden die je daarbij kunnen helpen, zoals bijvoorbeeld mijn programma Rust in de Liefde.

 

Ik leer je hier alles over en we nemen je angstbrein hier helemaal in mee 😉

 

Liefs,

Paulien

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *