Waarom twijfel ook helpend is (echt!)

with Geen reacties

 

Je ziet twijfel op dit moment waarschijnlijk als je grootste vijand. Eentje die je het liefst zo snel mogelijk uit je leven hebt. Want dan wordt alles makkelijker en lichter en zoveel fijner.

Ik ben Paulien en ik ben zo ontzettend blij dat je er bent, want ik ga je uitleggen waarom twijfel ook helpend kan zijn voor je!

 

 

 

Waarom twijfel ook helpend is (echt!)

 


Die zag je even niet aankomen hè? Want je ziet twijfel op dit moment waarschijnlijk als je grootste vijand. Eentje die je het liefst zo snel mogelijk uit je leven hebt. Want dan wordt alles makkelijker en lichter en fijner. En hoeft je er niet meer mee bezig te zijn. Maar ergens is twijfel ook een signaal dat helpend kan zijn voor je. Really!

We hebben allemaal een ‘angstbrein/angstsysteem’ (misschien heb je daar inmiddels al meer over gelezen hier op de website!) dat wordt ontwikkeld in onze jeugd. Je angstbrein werkt zoals het brein van een kind, want daar is de basis gelegd. Dat betekent dat je angstbrein denkt in zwart-wit, fatalistisch is, machteloos kan voelen, doodsangst kan ervaren en geen perspectief voelt.

Als je weerstand voelt tegen gevoelens die opkomen, voelt je angstbrein deze spanning en gaat op zoek naar wat de acute dreiging op dat moment is. Daarbij kan je relatie vaak de pineut zijn. En dan ga je twijfelen. En de twijfel is wat je op dit moment zo ontzettend gek maakt!

En… wat zo’n ontzettende waarheid lijkt te zijn.

Wat er onder ligt is altijd oude pijn, trauma, de angst om het fout te doen, dat soort angsten. En NIET dat je relatie niet goed is of je jezelf voor de gek houdt. Sterker nog: eigenlijk iedereen die zich herkent in twijfelgedachten, zit in een gezonde relatie zit. Maar dat is heel moeilijk te herkennen als je angstbrein ‘vol aan staat’. En dat is eigenlijk ook best wel logisch want er zijn hele andere delen van je hersenen actief en hierdoor krijg je een kokervisie en je kan geen perspectief of oplossingen zien, maar enkel negatieve gedachtes en alles wat mis is.

Met andere woorden: het angstbrein heeft een hele andere functie en is niet fout, het probeert je alleen maar te beschermen. En denkt ook op die manier. Het is de wereld steeds aan het scannen op dingen die fout gaan, zodat het ervoor kan zorgen dat jij veilig bent en blijft. En dat is eigenlijk heel erg mooi 😉 Alleen het brengt je helaas niet dichterbij liefde. En het is absoluut niet de natuurlijke staat van jou, van je lichaam.

 

Laat twijfel een leermeester zijn

Maar wat nou als je dit angstbrein met compassie zou bekijken en de twijfel puur zou gaan zien als signaal van je angstbrein. Zonder oordeel, in plaats van met de gedachte dat ‘er iets mis is’. Sowieso ‘is er niets mis’ met je. Je bent niet stuk of gebroken.

Wat nou als je zou gaan kijken naar wat er ‘onder de twijfel ligt’, met een gevoel van nieuwsgierigheid (en misschien wel dankbaarheid!) dat je een nieuwe laag bij jezelf mag ontdekken en mag helen. Dat je via die weg nog dichterbij jezelf kan komen?

Daarmee wordt de twijfel ook minder je vijand, maar meer een ‘werktool’ of een ‘gids’ in je ontwikkeling. Je legt daarmee eigenlijk de verbinding van je angstbrein (die er puur is om te beschermen en die nog steeds heel erg hard aan het werk is!) naar je ‘Love Source’ oftewel de wijsheid van je lichaam. De plek waar je kunt helen, binnen jouw tijd en met wat er nu speelt.

Laat twijfel maar je leermeester zijn, in een oprechte zoektocht naar wat er met je aan de hand is waarom je liefde niet of nog niet helemaal kunt toestaan.

Leer zo jezelf en je signalen beter kennen. Je bent jezelf niet voor de gek aan het houden, je doet meer om dit uit te zoeken dan de meeste mensen om je heen. En daar mag je trots op zijn!

In Rust in de Liefde gaan we hier mee werken! Wat je jezelf geeft is een cadeau waar je je leven lang plezier van hebt. ­­­­­­­­

 

Ik gun het je zo dat je dit mag ontdekken, er is zoveel liefde voor je!

 

Liefs!

Paulien

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *