Een twijfel terugval: wat nu..?

with Geen reacties

Je hebt een terugval. Het ging een tijdje goed en nu ben je weer in de twijfel en denk je: wanneer kom ik hier nou ooit een keer uit?

Ik ben Paulien en ik ben zo blij dat je er bent, want ik snap dit zo goed en ik weet hoe frustrerend en verdrietig dit kan zijn!

 

 

Een twijfel terugval: wat nu...??


Je hebt een terugval. Het ging een tijdje goed en nu ben je weer in de twijfel en denk je: wanneer kom ik hier nou ooit een keer uit! Ik snap dit zo goed en ik weet hoe frustrerend en verdrietig dit kan zijn...

Een terugval hebben is zo ontzettend balen, het is altijd heftig. De eerste gedachte die je waarschijnlijk zult hebben is: zie je wel, ik kom hier niet uit, het gaat me nooit lukken. En… (en dat is ook een heel herkenbaar gevoel voor veel mensen): je bent boos op jezelf. Boos dat het niet lukt, want het ging juist zo goed en waarom is die twijfel er dan nu weer?! Dat kan toch nooit goed zijn? Misschien dat je ook schuldgevoel ervaart richting je partner. En zo buitelen er allerlei gedachten over elkaar.

Bij een terugval heeft je angstbrein ook allemaal excuses om jou te laten denken dat het helingsproces niet gaat lukken, bijvoorbeeld: “Wat als het bij mij niet lukt”, “wat als het gedoemd is om te mislukken”, “wat als mijn verhaal anders is”, “wat als het bij mij wel echt aan de relatie ligt” etc…

Herkenbaar?

Het ding is: het helpt je niet. Het helpt niet om jezelf af te straffen voor het feit dat je een terugval hebt. En het is ook niet nodig…

Want: terugvallen gaan gebeuren. Sterker nog… als je twijfel beter gaat begrijpen (en waarschijnlijk doe je dat al omdat je deze website hebt gevonden en/of mijn programma’s volgt) en daarin gaat helen, hoort het bij het helingsproces waar je in zit. Het kan zelfs juist een teken zijn dat je goed aan het helen bent..

In een helingsproces is er een weg voor iedereen...

Wat er tijdens een helingsproces weleens gebeurt, is dat je angstbrein het idee heeft de controle te verliezen. Je begrijpt de twijfel beter en je bent jezelf nieuwe gewoontes en gedachten aan het aanleren. Dat is nieuw en kan daardoor tegelijkertijd ook angstig zijn… Het is dan eigenlijk heel erg logisch dat je angstbrein dan kan gaan protesteren!

En dat is goed om te weten, want hopelijk haalt dat al iets van je zorgen weg!

Als je een terugval hebt, dan kan het ook zijn dat er iets anders omhoog komt of dat je tegen een ander aspect van eenzelfde probleem aan loopt. Eigenlijk komt er dan gewoon iets naar boven wat je nog mag helen. Of je brein en lichaam moeten nog wennen aan nieuwe gedachten en gewoontes. En dat is zelfs heel mooi, zie het maar als next step 😉

Hoe meer je er OK mee gaat zijn dat een terugval kan gebeuren, hoe minder je angstbrein daar vat op kan krijgen.

Het is goed zo.
Het is wat het is.
Het is OK.
Je hoeft nu even niets.
Het is wat het is.

Heel erg balen, maar je komt er weer uit. Je hoeft ook niet gelijk ‘keihard eraan te werken’ als je een terugval hebt. Hoe meer weerstand je er namelijk aan geeft, hoe groter het wordt. Het is wat het is. Het is OK. Je hoeft nu even niets.

Hoe meer je accepteert dat terugvallen erbij horen, hoe meer dat je zult gaan merken dat ze er minder zullen zijn. Heel frustrerend, maar jammer genoeg ook waar!

Denk ook aan de stappen die je al hebt gemaakt in je proces! Alleen, of via mijn programma’s Rust in de Liefde of Diepe Heling. You're doing the work en dat is zwaar, maar je gaat alleen maar op jezelf terugkijken en denken: wát ben ik blij dat ik dat heb gedaan 🙂

Je bent geweldig & I love you so much!

Liefs, Paulien

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *