Hoe serieus zijn mijn twijfelgedachten?

with Geen reacties

Ligt het aan mij, of ligt het aan mijn relatie? En wanneer kun je erop vertrouwen dat je ook een laagje dieper mag kijken naar wat er ónder de twijfel ligt?

Ik ben Paulien en ik ben zo blij dat je er bent, want ik weet zo goed hoe lastig die vraag is! En hoe frustrerend twijfels kunnen zijn..!

Hoe serieus zijn mijn twijfelgedachten?

 

Ligt het aan mij, of ligt het aan mijn relatie? Dat is als je veel twijfelt vaak zo’n ontzettend lastige vraag, I know! En ik weet hoe écht die twijfels kunnen voelen en hoe gek je ze kunnen maken. Maar hoe serieus zijn die gedachten? Wanneer kun je erop vertrouwen dat je ook een laagje dieper mag kijken naar wat er ónder de twijfel ligt?

Bij twijfel is het heel vaak zo dat je ‘angstbrein’ aan staat, datgene dat aan het werk om je te beschermen gaat als je angstsysteem aan staat. Het zijn de gedachten die je hebt vanuit angst, met dingen als: ‘wat als’, ‘moet het niet’, ‘klopt dit wel’, ‘zit dit wel goed’? Het is de wereld steeds aan het scannen op dingen die fout gaan en geeft een angstige betekenis aan alles wat je voelt, denkt, hoort en ziet.

Elke keer dat je een gedachte hebt, maken neuronen een verbinding in je hersenen. Hoe vaker je een gedachte denkt, hoe vaker die neuronen een verbinding maken en hoe sterker die verbinding wordt. Dat is normaal gesproken bijzonder effectief voor ons als mensen, maar in het geval van twijfel werkt het dus tegen je!

Yes je voelt ‘m al...

Als jij een bepaalde gedachte denkt ('als ik twijfel, zit het niet goed in mijn relatie') kan het zijn dat de onderlinge verbinding tussen de neuronen die hiervoor van belang zijn, heel sterk is! Dat betekent dus dat het heel makkelijk is voor jou om die gedachte te denken, als je eventjes niet oplet of ergens anders mee bezig bent.

Twijfel is super frustrerend en je wil er gewoon vanaf zijn!

I know! En ja... ik ken het als geen ander.

Maar daar zit de spagaat: het moment dat je weerstand voelt tegen je gedachten, krijgen die heel veel macht: what you resist, persists. En hoe vervelender je het vindt dat ze er zijn, hoe meer ze blijven.

De focus is dus eigenlijk niet om gedachten weg te krijgen, maar om deze niet meer serieus te nemen. Hoe minder macht je de gedachten geeft, hoe sneller ze weg zijn en hoe minder last je ervan hebt. Want de reden dat alles zo groot lijkt en zo obsessief wordt, is omdat je de hele tijd denkt: ik denk dit en ik mag dit niet denken. De verbindingen in je hersenen worden daarmee sterker en dan wordt dit het makkelijkste pad voor je brein.

Het zijn maar gedachten..

Op die manier kun je rust creëren en van daaruit kan liefde gaan groeien en heb je de twijfel steeds minder nodig. Die twijfelgedachten blijven soms nog wel gewoon nog een tijdje. En dat is OK, ze hoeven je helemaal niet meer in de weg te zitten.

Soms zijn de twijfelgedachten zo overweldigend waardoor je dat zachte stemmetje dat je bij elkaar wilt blijven maar amper hoort. Jij mag kiezen voor je relatie, als jij de relatie niet wilt verbreken, hoeft dat niet en kun je gelukkig worden. Altijd.

In het programma Rust in de Liefde ga je hiermee aan de slag. En je leert je angstbrein heeeeel goed kennen. Je haalt de ruis van de lijn, de schreeuwende stem in je hoofd dat je de relatie moet verbreken omdat je zoveel twijfelt.

Twijfelgedachten zijn mega kut, maar je hebt een keuze hierin echt waar. Jij hebt een keuze wat je wel en niet wilt denken en als deze gedachten dan alsnog voorbijkomen, deze gewoon te laten zijn wat ze zijn, er geen aandacht aan te geven.

 

YOU ARE THE BOSS!

 

Liefs!
Paulien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *