HELP! Mijn partner is zo anders…

with Geen reacties

Je kent ze vast wel, de beelden van 'hoe iets zou moeten zijn' en het spiegelen aan hoe je relatie in werkelijkheid is.

Jij en je partner moeten toch veel op elkaar lijken? En als dat niet zo is: gaat het dan wel goed?

Ik ben Paulien en ik ben zo ontzettend blij dat je er bent, want het kan zeker wel werken tussen jullie!

HELP! Mijn partner is zo anders...

 

Je kent ze vast wel, de beelden van ‘hoe iets zou moeten zijn’ en het spiegelen aan hoe je relatie in werkelijkheid is. Misschien had of heb je wel lijstjes in je hoofd.. De welbekende checklists. Je ideale partner moet toch zus-en-zo zijn en bepaalde dingen doen. Een welbekende gedachte bij veel mensen is ook dat je partner dan maar beter ook niet al te veel van je moet verschillen, want dat geeft gedoe & problemen. Guess what: NOPE!

Ergens weet je wel dat je niet met ‘jezelf wil trouwen’, maar er is mogelijk wél dat stemmetje (misschien zelfs wel heel erg dwingend) dat zegt: we zijn wel heeeel erg verschillend. Gaat dit wel werken. En als dat stemmetje groter wordt en luider gaat schreeuwen, kan dit een bron zijn van twijfel en spanning.

En dat is niet wat ik wil voor je! En het is niet nodig!

Wanneer je vanuit angst naar iets kijkt, is het moeilijk om iets mooi te vinden en te waarderen. Datzelfde geldt als je de overtuiging hebt dat je op elkaar moet lijken en niet veel mag verschillen (en hier lees je nog meer overtuigingen die voor twijfel zorgen).

Liefde heeft het niet nodig dat jullie precies hetzelfde zijn

Liefde heeft het niet nodig dat jullie precies hetzelfde zijn en denken over dingen. Er zitten juist ook zulke mooie lessen in onderlinge verschillen. De oefening in iemand leren volledig te accepteren; dat is liefde. Het is uitzoeken en puzzelen, maar dat kan ook een hele mooie verrijking zijn.

Ik heb jaren geleden 100 stellen geïnterviewd die meer dan 40 jaar gelukkig getrouwd waren. En dat is ook wat ik bij hen zag: het maakte niets uit, die verschillen. Het maakt niets uit hoe erg je verschilt, of hoe erg je op elkaar lijkt. Het gaat er zó om hoe je ermee omgaat.

Als je die verschillen als een enorm probleem ziet, dan gaan ze een probleem zijn. Als je ze ziet als een manier om je relatie te verrijken en je ziet de voordelen ervan, dan kan het je relatie ook echt gaan verrijken. Het heeft zoveel te maken met hoe je ernaar kijkt. En op het moment dat je je irriteert aan alles en op die verschillen een heel erg groot vergrootglas legt en daar ook het verhaal aan koppelt ‘dit gaat sowieso niet werken’, dan is dat heel moeilijk om die verrijking te voelen.

Jullie zullen verschillen hebben

Jullie zullen verschillen hebben, jullie zullen verschillende meningen hebben. Jullie zullen daarin tegen problemen aanlopen.

Maar als de basis van de relatie echt heel goed is, hij/zij is begripvol, liefdevol, onvoorwaardelijk is er helemaal voor je, gaat helemaal voor je. Dan is dat in de basis al geweldig en een cadeau en bijzonder. En dan kunnen er absoluut dingen zijn waarin jullie uitdagingen hebben of moeten navigeren of die soms voor issues zorgen.

Onthoud dat je niet met ‘jezelf wil trouwen’, je gaat altijd verschillen hebben, dingen die anders zijn, die je partner anders ziet. Je kunt het flink oneens zijn en nog steeds een fantastische en mooie relatie hebben.

Dus ja: het kan zeker werken tussen jullie!

Aan de andere kant: het is ook nog steeds jouw keuze. Als je het niet wilt, dan hoeft het niet. Je hoeft het niet koste wat kost door te zetten. Het gaat erom wat jij wilt. Want: JA het kan altijd werken. Als je wilt dat het werkt, dan werkt het.

In het programma Rust in de Liefde kom je erachter dat die verschillen niet uitmaken. Dat je een keuze hierin hebt. Dat je liefdevol mag leren kijken naar jullie verschillen. En dat je ook van die verschillen mag houden.

Ze hebben je vaak wat te leren, meer dan je nu misschien door hebt 😉

Liefs!

Paulien

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *