Betekenen mijn dromen dat ik het uit moet maken?

with Geen reacties

In dit blog gaan we het hebben over of jouw dromen betekenen dat je het uit wil maken. Ik zag meteen al: Nope, niet waar!

Ik ben Paulien en ben zo ontzettend blij dat je er bent. Want oh, mijn god dromen zijn echt! Het is zo eng om 's ochtends wakker te worden, te realiseren dat je iets hebt gedroomd en dan te denken: ‘dit betekent dat ik het nu uit moet maken!’

Ik weet het echt nog heel goed zo'n tien jaar geleden dat ik middenin de twijfels zat en dat ik deze dromen had. Ik had bijna elke nacht nachtmerries, misschien herken je dat ook wel. Je bent in elk geval écht niet de enige! Ik krijg bijna dagelijks vragen over wat dromen betekenen of de uitleg bij een letterlijke droom: ‘Ik heb dit-en-dit gedroomd vannacht betekent het nu dat ik het uit moet maken of betekent het dat mijn relatie niet goed is?'

Hoe het bij mij was...

Ik weet dus nog dat ik zelf bijvoorbeeld dromen had waarbij ik vreemd ging en dan ook echt zeg maar, tot in detail, en dat ik dan 's ochtends wakker werd en dacht: betekent dit dat ik vreemd wil gaan of dat ik vreemd zal gaan in de toekomst? Heel naar. Ik droomde soms ook dat ik het uitmaakte en dat ik me daar goed bij voelde. Ik was er op dat soort momenten ook van overtuigd dat dat betekende dat het mijn intuïtie was die dat me vertelde.

Ik droomde soms dat ik Arjen pijn deed en dat dat me helemaal niks deed. En wat ik ook soms heel naar vond, was dat ik dromen had alsof ik single was. Dus dan werd ik 's ochtends wakker en dan was het net alsof Arjen gewoon helemaal niet bestond. In mijn droomwereld dacht ik: oh dit is echt een heel slecht teken, want als ik echt van hem zou houden dan zou ik toch altijd aan hem denken of hem er altijd bij willen hebben, ook in die dromen. Ik was er echt honderd procent van overtuigd dat dit betekende dat het niet goed zat en dat ik het uit moest maken. Wat zorgde voor zoveel paniek en op een gegeven moment dat ik niet durfde te gaan slapen 's avonds.

Als je daar nu in zit... My gosh, ik wou dat ik je even een enorme knuffel kon geven. Want het is zo'n groots iets.

Dus oké, laten we hier even induiken. Ik hoop echt dat deze uitleg je rustiger laat voelen hierover.

De betekenis: uitmaken..?

Ik geloofde heel erg dat deze dromen iets betekenden toen. En dat zorgde ervoor dat ik bang was om te gaan slapen, dat ik er ook heel veel macht aan gaf, dat ik heel veel angst en spanning voelde elke ochtend als ik wakker werd, of als ik mijn dromen niet meer wist. Dan ging ik echt zoeken of ik het nog wel wist om te checken waar het over ging.

Ik zocht soms betekenissen op en vond dan eigenlijk alleen maar: uitmaken, uitmaken, uitmaken, uitmaken…. het zit allemaal niet goed! En dat was vooral de betekenis die ik er zelf aan gaf.

Ik ben nog steeds samen met diezelfde jongen, met Arjen. Nu heb ik, als ik mijn dromen nog weet want heel vaak weet ik ze niet meer, dromen waarin ik zo blij ben met hem. Soms droom ik ook nog steeds over iets waar hij niet in bestaat.

Ik hang er nu alleen helemaal geen betekenis meer aan.

En het was dus geen waarheid, want ik ben nu heel erg blij met Arjan en enorm gelukkig. Dus als dromen een absolute betekenis zouden hebben en dat de waarheid zou zijn dan zou het nu nog steeds zo zijn dat ik die dromen heb. Of dan had ik het uitgemaakt. En dat is dus niet zo.

Dromen zijn niet waarheid en de betekenis die jij eraan geeft en zelfs de betekenissen die je kan vinden op internet, en please... zoek die zo weinig mogelijk want mijn god dat is angstbreinvoer als een malle en ik denk ook dat er echt een heleboel onzin staat op internet hierover en dat is super zonde, want vervolgens kan je wel een week daarover in paniek zijn en erover nadenken en dan ben je al die tijd kwijt.

Dus nu weet ik en kijk ik naar dromen als: ze hebben geen betekenis. Hoe ik nu kijk naar dromen is: ze verwerken iets waar jij veel mee bezig bent op die dag of wat je hebt gezien of wat je hebt meegemaakt! Dus het is een soort van manier van prikkelverwerking die ervoor zorgt dat angsten en emoties worden verwerkt die overdag niet verwerkt zijn. Dat is ook waarom je soms echt super random dingen droomt. Er zit helemaal geen logica in hoe je dat aan elkaar koppelt. En daarbij: toen ik geloofde dat dromen enorm veel betekenis hadden, was ik heel ongelukkig, heel gespannen en heel angstig.

Nu doen dromen me helemaal niks meer. Als ik een gekke droom heb gehad, dan word ik wakker en denk ik: dat was een gekke droom. En that’s it! Ik weet dat het geen invloed heeft op mijn leven. Ik weet dat het niet bepaalt voor mij wat ik wel en niet kan doen.

Ow boy, dat angstbrein!

Waarom zijn dromen nou zo eng? Waarom voel je je er zo gespannen bij? Waarom hang je er zoveel betekenis aan?

Als je heel erg twijfelt en als je heel angstig bent, dan staat je angstsysteem aan en wil controle. Dat is wat je angstbrein wil, meer dan wat dan ook. Je dromen zijn een plek waar je geen controle over hebt; want je kan niet bewust bepalen wat je wel of niet droomt. Dus het hele idee van slapen en dromen is überhaupt voor je angstbrein al eng, héél eng. Zeker op een moment dat je dus ook bang bent dat je intuïtie je iets gaat vertellen wat je niet wil horen. Of dat dromen eigenlijk betekenen wat je onderbewuste wel of niet wil; ook dat zijn dingen waar je angstbrein geen controle over voelt. Dat maakt dus dat het heel, heel groots en heel eng voelt.

Maar wat zo belangrijk is om te weten: je hebt altijd een keuze.

Je hebt altijd een keuze, want dit is waar het elke keer op terugkomt, waar je angstbrein je eigenlijk naar toe begeleidt: ‘Je hebt geen keuze, je moet het uitmaken!’ Of: ‘Zie je wel, je onderbewuste zegt dit, je dromen zeggen dit. Je moet het uitmaken!’ Terwijl… je dat eigenlijk helemaal niet wilt. En dat is dus zo'n onzin. Want niets kan jou vertellen, in jou of buiten jou, wat jij moet doen. Jij bepaalt jouw keuze.

Dus die hele angst voor dromen, intuïtie, onderbewuste is alsof er een dreigende, grotere macht is die kan bepalen wat jij wel en niet moet doen, waar jij wel en niet gelukkig van zou worden. En dat is niet zo.

Jij mag kiezen!

En jij mag elke dag weer kiezen voor datgene waar jij gelukkig van wordt. Als jij in deze relatie wil blijven dan is er altijd een mogelijkheid om daar ook heel gelukkig in te worden. Dus jouw droom: je bent op zoek naar een soort bevestiging en tegelijkertijd ben je er heel bang voor. En daardoor ga je heel erg betekenis zoeken in dingen waar je angstbrein dus geen controle over heeft. Wat direct dus ook heel eng en heel groots en heel machteloos voelt. Maar je bent niet machteloos. Je hebt altijd een keuze.

En nogmaals, als dromen de waarheid zouden zijn… dan zou ik nu nog steeds dezelfde dromen hebben. Of dan had ik het uitgemaakt. Ik zou dan in ieder geval niet nu fijne dromen hebben over Arjen en heel erg blij zijn met Arjen.

Dus jouw dromen veranderen op het moment dat jij meer angst los gaat laten en gelukkiger wordt.

Want dit is natuurlijk heel erg angstgedreven en je dromen verwerken dus heel veel angstige dingen die je overdag niet verwerkt. En als jij de hele dag bezig bent met ‘is dit wel de ware’, ‘zit het wel goed’, ‘voel ik wel genoeg’ en ‘wat nou als ik een andere relatie zou willen’ enzovoort… dan is het zo logisch dat je daarover droomt 's nachts. En ook dat daar veel angst omheen zit of dat je niks voelt. Het is gewoon echt een manier om te verwerken waar je heel veel mee bezig bent overdag en een manier om allerlei losse eindjes aan elkaar te knopen.

Jouw dromen kunnen jou niks laten doen.

Jij bepaalt. Jij hebt zoveel meer macht en kracht dan je denkt. Je bent niet machteloos. Je bent niet een slaaf van je gevoelens, van je gedachten en zeker ook niet van je dromen! Dromen zijn wat ze zijn en het is heel kut om 's ochtends wakker te worden en heel angstig te zijn en een nare droom te hebben gehad. Maar zeg tegen jezelf: ‘ok blijkbaar moest dit even verwerkt worden. Dank je voor het verwerken en nu ga ik bezig met de rest van de dag!’

Dromen betekenen niets, echt niet!

Heel veel liefs,

Paulien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *