5 kenmerken van een gedesorganiseerde hechtingsstijl

with Geen reacties

In deze blog gaan we het hebben over vijf kenmerken van een gedesorganiseerde hechtingsstijl in je relatie.

Ik ben Paulien Timmer en ik ben zo blij dat jij er bent, want de gedesorganiseerde hechtingsstijl is echt een van de moeilijkst te herkennen hechtingsstijl,
omdat het best wel wat heeft van allebei de andere onveilige hechtingsstijlen, dus zowel van de angstige hechtingsstijl als van de vermijdende hechtingsstijl.

Kenmerk #1 van een gedesorganiseerde hechtingsstijl: flipflopt tussen de kenmerken van de angstige en vermijdende hechtingsstijl

En dat is ook eigenlijk meteen het eerste kenmerk van een gedesorganiseerde hechtingsstijl dat je best wel heen en weer kan gaan tussen kenmerken van angstige gehecht zijn en kenmerken van vermijdend gehecht zijn.

Wat betekent dat je soms ineens bang bent dat je partner je verlaat of dat je afgewezen wordt. Of dat de relatie zeg maar verbroken zal worden. En het volgende moment voel je niks, voel je je afgesloten en wil je vrijheid en heb je zelfs gedachten als "ik wil het uitmaken. Ik wil deze relatie helemaal niet" en dat kan heel erg heen en weer gaan. En dat kan ook gepaard gaan met best wel veel intense emoties.

Maar het kan echt heel snel heen en weer gaan. En soms kan het ook echt hele periodes heen en weer gaan, dus je hebt een periode dat je meer angstig gehecht bent of in ieder geval wel echt wil gaan voor de relatie, maar bang bent dat die ander je niet wil. En vermijdend, dat betekent dat dat je twijfelt aan aan je gevoel, aan of deze relatie wel goed is en eigenlijk erbij weg wil trekken. En dus dat is de eerste. Het eerste kenmerk wat het dus ook meteen heel lastig maakt om het om het te herkennen in je relatie. Maar er zijn ook wel wat specifiekere kenmerken.

 

Kenmerk #2 van een gedesorganiseerde hechtingsstijl: je wilt intense gevoelens en passie 

Eén daarvan is dat je heel graag hele intense gevoelens wil hebben, dus je wil heel graag heel veel passie. En als dat er niet is, dan wil je soms zelfs gewoon drama en ruzie maken. Om maar meer van die intense emoties te hebben en intense gevoelens te hebben.

Dat is waarvan je denkt dat dat ook een perfecte relatie is, als er heel veel passie is en intense gevoelens zijn. En de relatie moet precies goed zijn. Dus je hebt heel erg een soort script van hoe de relatie moet zijn, wat die ander moet zeggen. Hoe die ander het moet doen, hoe die liefde moet tonen. En als dat niet gebeurt, dan kan het zijn dat je weer dicht slaat. En wegtrekt. Dus je hebt best wel bepaalde verwachtingen, ook hele specifieke verwachtingen.

Als het niet zo gaat, dan kan je ook heel teleurgesteld zijn en dat de ander ook echt kwalijk nemen. En denken:

"Als diegene echt van me zou houden, dan zou hij of zij dit wel doen".

Dus eigenlijk moet je partner een heel smal paadje bewandelen voordat het goed is en voordat jij kan ontspannen. Je bent eigenlijk op zoek naar perfectie, want je angstbrein, wat zo aan is gezet in je jeugd, denkt dat in perfectie zekerheid ligt en veiligheid ligt en dat is niet zo. En perfectie heeft heel weinig te maken met liefde. En andersom dus in perfectie zit zeker geen liefde en liefde heeft geen perfectie nodig. Dus als je merkt dat je dat heel erg hebt van "hij/zij moet precies op een bepaalde manier alles doen en ik moet me precies zo voelen en onze relatie moet precies zo gaan". Dan heb je dus een relatie perfectionisme en dat komt echt voort uit angst. En het komt ook voort uit een gedesorganiseerde hechtingsstijl.

 

Kenmerk #3 van een gedesorganiseerde hechtingsstijl: constant angst en spanning voelen 

Het derde kenmerk is dat je eigenlijk constant angst en spanning voelt rondom je relatie. Dus als je denkt aan je relatie, als jullie bij elkaar zijn, soms zal je misschien momenten hebben van ontspanning. Maar als je te veel ontspant, dan komt er weer angst en spanning. Maar er is gewoon heel veel angst en spanning aanwezig in je lichaam als het aankomt op je relatie. Als je nadenkt over de toekomst, als je nadenkt over of het wel goed zit tussen jullie. Of je wel genoeg voelt of niet.

Der is een soort constante onrust van

"er klopt iets niet en moet nog perfecter. Het moet nog beter".

En dat is zo ontzettend vermoeiend voor jezelf en voor je lichaam om de hele tijd die die angst en die spanning te voelen. En dat komt omdat je angstsysteem de hele tijd aanstaat. Die is de hele tijd op zoek naar bedreigingen. Dat komt uit uit je jeugd. In een andere blog, die zal ik even aan het einde zetten, leg ik meer uit over de oorzaken van een gedesorganiseerde hechtingsstijl en waar het vandaan komt.

Maar je angstsysteem staat dus in ieder geval echt heel erg aan. En juist ook in een relatie, wat ertoe kan leiden dat je angstbrein zegt of denkt of je laat denken "je moet het uitmaken, want dan ben je hier van af. Dan voel je je beter" en dat kan ook echt echt zo zijn. Eventjes een soort opluchting omdat je niet meer in de relatie zit.

Maar het is geen oplossing, want de wortel van de angst en van de spanning, dus van het probleem zit echt dieper.

 

Kenmerk #4 van een gedesorganiseerde hechtingsstijl: je twijfelt veel 

Een vierde kenmerk, is dat je veel twijfelt. Je veel irriteert aan je partner, boos kan worden en heel veel angst hebt om het fout te doen en de ander pijn te doen en de verkeerde keuzes te maken. Dus wat je wel vaak ziet is dat je denkt van:

"Maar wat nou als ik er straks achter komt dat dit hem niet is? Dit haar niet is? Wat nou als wij straks een huis hebben gekocht en daarna wil ik het uitmaken? Wat nou als het gevoel straks op is?".

Dus je bent best wel bezig met de toekomst en je wil eigenlijk honderd procent zekerheid dat dit goed zit voor altijd, omdat je daaronder eigenlijk bang bent om de ander te kwetsen. Je bent ook bang dat je hem of haar aan het lijntje houdt en dat dat niet eerlijk is en dat dat dus betekent dat jij een slecht persoon bent. Wat één van de kern overtuigingen is van deze hechtingsstijl, dat je een slecht persoon bent.

Je bent heel veel bezig met of dit wel klopt en of je wel de juiste keuze maakt. En je wil zelf ook niet ongelukkig worden. Dus daar ben je veel over aan het nadenken, waarbij je dus tegelijkertijd ook die andere net een beetje op afstand houdt eigenlijk. Want dat beschermt je ook op een bepaalde manier. Want zolang je twijfelt, hoef je je niet over te geven aan de relatie. En dat is waar je eigenlijk echt heel erg bang voor bent, voor de echtheid van de relatie en dat de ander te dichtbij komt.

 

Kenmerk #5 van een gedesorganiseerde hechtingsstijl: intense emoties  

En dan het laatste kenmerk van deze hechtingsstijl is dat er veel intense emoties kunnen zijn in jou en ook specifiek woede en het kan zijn dat je dat niet per se uit, maar dat je dat wel voelt. Dat er veel woede is als dingen niet goed gaan. Als je partner iets niet goed doet, als jij teleurgesteld bent.

Dan kan het echt zijn dat er veel woede is. Ook heel veel schuldgevoel en schaamtegevoel. Een schuldgevoel over dat je niet zeker weet. Bijvoorbeeld dat je twijfelt, maar ook schuldgevoel over dat je soms een uitbarsting hebt en boos wordt of de ander weg duwt. En schaamte over, grappig genoeg, ook vaak over je partner en over hoe je denkt over je partner.

Dus die wil heel graag dat je partner geaccepteerd wordt door de wereld en door je ouders misschien zelfs wel, waardoor je ook kan merken dat je je schaamt voor je partner in gezelschap. En het kan dan dus ook zijn dat je je daar weer voor schaamt en je schuldig over voelt dat je dat hebt, dus het is echt een soort cocktail aan allerlei hele intense emoties waarvan je eigenlijk ook niet zo heel goed weet hoe je die moet verwerken. Wat er juist ook mee te maken heeft dat je angstbrein denkt:

"Dit ligt aan de relatie en ik moet het gewoon uitmaken. Want bij een perfecte partner, iemand die de ware is, zou ik dit allemaal niet hebben".

En dat is gewoon niet waar.

Dit komt echt voort uit een hechtingsstijl en is te helen. Dus je kan altijd een hechtingsstijl helen en een gedesorganiseerde is misschien nog wel een van de meest uitdagende. Dus ik wil niet doen alsof het zomaar heel makkelijk is. Maar het is ook niet iets wat jaren en jaren hoeft te duren. En je kan echt binnen een paar maanden hier enorm, enorm, enorm veel verandering in merken en al veel meer richting veilig gehecht zijn, waardoor je dus ook veel meer liefde kunt gaan toelaten. En dat is zo ontzettend fijn.

Dus als je meer wil weten over de oorzaken van een gedesorganiseerde hechtingsstijl, dan kun je hier¬†deze blog lezen.¬†Als je √ľberhaupt wil weten wat een hechtingsstijl is, dan kun je¬†deze blog lezen¬†En als je benieuwd bent of jij inderdaad een gedesorganiseerde hechtingsstijl hebt, dan kun je¬†de quiz¬†doen. En dan zie je hoeveel procent jij gedesorganiseerd gehecht bent, veilig, angstig, vermijdend. Het is altijd een mix van alles.

Zoals altijd, je bent alle liefde waard, precies zoals je nu bent. Ook als je boos wordt, ook als je je schuldig voelt of als je je schaamt. Je bent nog steeds alle liefde waard.

Liefs,
Paulien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *