4 kenmerken van de vermijdende hechtingsstijl

with Geen reacties

In deze blog gaan we het hebben over vier kenmerken van de vermijdende hechtingsstijl.

Ik ben Paulien en ik ben zo ontzettend blij dat je er bent, want het is heel fijn om dit bij jezelf te herkennen, maar ook om bij je partner te herkennen.
Het zou heel goed kunnen dat je deze blog leest, omdat je benieuwd bent of je partner misschien een vermijdende hechtingsstijl heeft.

Dus laten we meteen erin induiken.

Kenmerk #1 van de vermijdende hechtingsstijl: veel tijd en ruimte voor zichzelf nodig 

Een van de belangrijkste kenmerken of een belangrijk kenmerk is dat iemand met een vermijdende hechtingsstijl veel tijd en ruimte voor zichzelf nodig heeft.

En dat kan best wel lastig zijn, zeker als je zelf angstig gehecht bent, want dan wil je eigenlijk alleen maar juist heel veel bij elkaar zijn. En een gedesorganiseerde hechtingsstijl heeft dat ook wel een beetje. Maar iemand met een vermijdende hechtingsstijl heeft veel ruimte nodig. En eigenlijk juist op het moment dat jullie een heel mooi moment hebben gehad dat er wel emotionele verbinding is, dan kan het zijn dat iemand met een vermijdende hechtingsstijl zich juist terugtrekt en daar niet gemeen over is of wat dan ook, maar gewoon echt weer even tijd zelf nodig heeft omdat dat verbonden zijn of dichtbij komen gewoon best wel overweldigend kan zijn voor iemand met een vermijdende hechtingsstijl.

 

Kenmerk #2 van de vermijdende hechtingsstijl: onafhankelijkheid  

Een tweede kenmerk hiervan is dat je heel onafhankelijk bent en je wil geen hulp, je wil niet steunen op iemand anders. Waar de angstige hechtingsstijl dat liever niet wil om iemand anders niet tot last te zijn, is er bij de vermijdende hechtingsstijl vaak iets meer dat je het ook niet helemaal vertrouwt, dat je niet helemaal vertrouwt dat de anderen er voor je zijn of dat ze je echt kunnen helpen of ook iets kunnen doen in dat jij je beter voelt omdat je gewoon zo hebt geleerd toen je jong was dat je daar zelf voor moest zorgen, dat je zelf moest zorgen voordat je je beter voelde en dat er weinig emotional support en steun was.

Dus dat neem je dan mee in je volwassen leven en dat zorgt ervoor dat je dus heel onafhankelijk bent, dat je ook heel veel kan en heel veel kan bereiken door door te zetten, maar daarbij ook niet helemaal naar jezelf luistert, naar je lichaam luistert en je behoefte luistert. En daarin ook een heel stuk aan liefde mist, omdat het ook heel mooi en heel fijn is om gesteund te worden door iemand en daarin en daardoor te kunnen ontspannen.

Dat is echt iets wat een uitdaging is voor iemand met de vermijdende hechtingsstijl, maar wel heel waardevol is om te leren.

 

Kenmerk #3 van de vermijdende hechtingsstijl: waarschijnlijk geen intense gevoelens 

Een derde kenmerk is dat iemand met een vermijdende hechtingsstijl waarschijnlijk niet hele intense gevoelens heeft en dat betekent dat eigenlijk alles een beetje afgevlakt voelt en dat liefde, bijvoorbeeld voor iemand met een vermijdende hechtingsstijl, meer voelt als een soort van tevredenheid. Een warm gevoel in je borst of in je buik, maar niet heftige vlinders of heftige passie.

En het kan ook zijn dat je daar √ľberhaupt heel moeilijk een beeld bij kan vormen dat mensen dat willen, maar ook hoe dat voelt. En dat is meteen ook een heel groot verschil met de gedesorganiseerde hechtingsstijl, waar wel heel veel overlap verder in zit. Maar die hebben wel intense gevoelens en willen ook heel graag intense gevoelens hebben.

 

Kenmerk #4 van de vermijdende hechtingsstijl: snel overweldigd 

En het vierde kenmerk van iemand met een vermijdende hechtingsstijl is dat je je snel overweldigd voelt. Dus dat kan betekenen dat je eigenlijk niet wil dealen met relaties of met het gedoe van relaties.

En het gedoe is dan vaak een partner die gewoon graag wil dat je aanwezig bent en tijd met je wil doorbrengen. En daar komen emoties bij. En er komen misschien wel gesprekken bij. En dat is voor iemand met vermijdende hechtingsstijl is dat best wel lastig. Iemand met een vermijdende hechtingsstijl heeft al gauw de neiging om het gevoel te hebben dat je het fout doet om afgewezen, dat je afgewezen wordt, dat iets kritiek is.

Daar is degene met een vermijdende hechtingsstijl heel gevoelig voor. En je eerste instinct is dan om je helemaal terug te trekken op je eilandje. Dat kan betekenen dat je echt daadwerkelijk je fysiek terugtrekt en dat je naar een andere kamer toegaat. Of dat je een rondje gaat lopen, maar gewoon echt even fysiek alleen moet zijn. Het kan ook zijn dat je gewoon uit checkt, dus je bent er nog wel, maar je bent niet meer helemaal aanwezig.

En dat kan heel frustrerend zijn voor je partner. Zeker voor een angstige gehechte partner en ook wel voor de gedesorganiseerde gehechte partner, omdat die allebei heel erg goed voelen dat je wegtrekt en die raken daar een beetje van in paniek en kunnen dan extra aan je gaan trekken waardoor jij alleen maar meer overweldigd wordt, waardoor die muur alleen maar meer wordt opgegooid en daardoor een soort dynamiek ontstaat van jij wil alleen maar meer wegtrekken en je partner wil alleen maar meer je er weer bij trekken en wat voor jou overweldigend is.

Wat er dan ook op dat moment gebeurt, het kan voor een partner dan lijken alsof je niet wil. Alsof het echt onwil is dat je weggaat of dat je je afsluit of uit checkt. Maar wat er gebeurt is dat je eigenlijk een soort overload aan emoties en sensaties hebt die je totaal niet kan plaatsen. Dus wat alleen maar als overweldiging voelt. En een grote neiging, want dat is dus je reflex om alleen te willen zijn, om weer rustig te worden.

Op zich is dat nog niet eens echt iets heel geks om dan alleen te zijn, want je hebt geleerd dat je dan rustig word. Je hebt geleerd hoe je rustig moet worden in je eentje. Dat heb je uit jeugd waarschijnlijk meegekregen, dus wat je meemaakt is flooding. Je wordt overspoeld door allerlei sensaties. Je hebt nooit geleerd om daar echt goed mee om te gaan om dit te verwerken waardoor het alleen maar als één groot, overweldigend iets voelt en je afstand wil.

Dus het is ook voor als je het kijkt als partner van iemand die misschien vermijdend gehecht is ook goed om te weten dat het dat het geen onwil is. Het is niet dat die genen niet bij je wil zijn of niet verbonden wil zijn, maar het voelt gewoon als te veel en dat voelt dus een beetje bedreigend.

Dus dit waren maar vier kenmerken. Er zijn er veel meer. Misschien dat ik daar in de toekomst nog een blog over schrijf.

Als je benieuwd bent waar een vermijdende hechtingsstijl nou precies vandaan kan komen, kun je in deze blog lezen:¬†"vijf oorzaken van een vermijdende hechtingsstijl".¬†En als je √ľberhaupt benieuwd bent wat voor hechtingsstijl er zijn, dan kun je deze blog lezen:¬†"de 4 hechtingsstijlen".

En als je benieuwd bent of jij vermijdend gehecht bent, dominant vermijdend gehecht, dan kun je de quiz doen. En we zijn nooit 100 procent 1 hechtingsstijl, dus je bent altijd een beetje een mix van alles. En door deze quiz te doen zie je hoeveel procent vermijdend je bent, hoeveel procent veilig ongeveer, om en nabij, wat heel erg kan helpen in jezelf beter begrijpen en daardoor je relatie ook beter begrijpen en te begrijpen wat er gebeurt.

Ik hoop dat dit waardevol is. En zoals altijd, jij bent alle liefde waard. Precies zoals je nu bent.

Liefs,
Paulien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *