5 oorzaken van de gedesorganiseerde hechtingsstijl

with Geen reacties

In deze blog gaan we het hebben over vijf oorzaken van de gedesorganiseerde hechtingsstijl.

Ik ben Paulien en ik ben zo ontzettend blij dat je er bent, want de gedesorganiseerde hechtingsstijl is eentje die nog het minst onderzocht is, het minst bekend is.

En dat is heel erg zonde, want ik denk dat veel meer mensen deze hechtingsstijl hebben dan dan ze bewust zijn of hun bewustzijn.
En deels waardoor het komt dat daar weinig over bekend is is omdat heel lang werd deze hechtingsstijl alleen maar gezien als degene van kinderen die vroeger mishandeld werden
of die seksueel misbruikt werden of een alcoholistische of een andere soort verslaving ouder hadden of een ouder met geestelijke gezondheid issues.

Oorzaak #1 voor de gedesorganiseerde hechtingsstijl:  Mishandeling / misbruik / verslaving vanuit een ouder

Dus echt hele heftige gebeurtenissen. En dat is een oorzaak van gedesorganiseerde hechtingsstijl, dus dat is ook meteen de eerste oorzaak. Dat zorgt absoluut voor gedesorganiseerde hechtingsstijl, maar het is niet de enige.

En het kan ook veel subtieler zijn, dus het kan echt ook zijn dat je ouders hebt die niet eens in de buurt komen van een verslaving of van mishandeling of een geestelijke gezondheid issue. En toch heb je een gedesorganiseerde hechtingsstijl ontwikkeld, dus mede daardoor is het ook zo belangrijk om er meer over te weten.

En zal ik op dit kanaal vooral de wat meer subtielere vormen of oorzaken delen die toch tot gedesorganiseerde hechtingsstijl kunnen leiden. Dus dat was de eerste, die hele heftige gebeurtenissen zijn een oorzaak van een gedesorganiseerde hechtingsstijl.

 

Oorzaak #2 voor de gedesorganiseerde hechtingsstijl: Ouder werd onverwacht boos

De tweede is ouders, een ouder of ouders die boos konden worden, heel boos konden worden en vooral ook onverwacht boos konden worden. Dat heeft een grote impact en leidt vaak direct tot een gedesorganiseerde hechtingsstijl.

Want de kern van een gedesorganiseerde hechtingsstijl is dat je eigenlijk bang bent voor de bron van liefde en een ouder die heel boos kan worden, dat is iets wat angst veroorzaakt.

Als het dan boosheid is die je een soort van kunt voorspellen of verwachten, als kind weet je soms wel dat je doorgaat terwijl je ouder zegt dat je niet mag doen. Dan weet je dat je een beetje aan het aan het testen bent. En als een ouder dan heel erg boos wordt, dan kan je dat tenminste nog ergens plaatsen.

Het heeft nog een soort van een logica achter of onder, waardoor er een voorspelbaarheid in zit en kinderen hebben echt voorspelbaarheid en consistentie nodig, omdat dat gelijk staat aan veiligheid als de ene keer iets wel gebeurt en de andere keer iets niet gebeurt. En ze kunnen daar eigenlijk geen peil op trekken wanneer dat wel of niet gebeurt, dan voelt dat heel onveilig. En dat is bijvoorbeeld bij de angstige hechtingsstijl is dat al zo op het moment dat een ouder het ene moment heel liefdevol en warm aanwezig kan zijn en het andere moment dat niet kan.

Dat is dus al onveilig en leidt tot een onveilige hechtingsstijl. Bij het boos worden van een ouder is het ook nog eens echt bedreigend. Misschien weet je nu en zie je nu dat jouw ouder je nooit echt fysiek iets aan zou doen, maar dat weet je als kind niet. En wat ook heel belangrijk is en wat ik ook heel lang me gewoon niet heel erg bewust van was of niet heel erg besefte was dat als jij een kindje bent ben je veel kleiner.

Het klinkt echt te logisch voor woorden maar stay with me,  je bent veel kleiner, waardoor een ouder al veel imposanter, imponerender en groter lijkt en daardoor ook veel bedreigender. Dus een ouder hoeft maar zijn of haar stem te verheffen en dat kan al echt wel grote impact hebben. Laat staan als een ouder echt boos wordt.

En als dat dan ook nog eens gebeurt op een moment dat je het niet kunt voorspellen omdat die ouder gewoon een slechte dag heeft bijvoorbeeld, en jij toevallig net iets doet wat het triggert wat nooit eerder een probleem was, dan is dat echt heel onveilig voor een kindje.

Dat kan dus een ouder zijn die verder echt zijn of haar best doet en er voor je is en juist wel ook warm en liefdevol is. Net dit ene aspect, dat korte lontje, dat temperament kan er echt voor zorgen dat je een gedesorganiseerde hechtingsstijl ontwikkelt omdat wat dat betekent is dat je geen organisatie hebt in hoe je verbinding krijgt, omdat je dus niet weet wat je kunt verwachten.

En diezelfde bron van liefde, degene met wie je die verbondenheid wil, kan soms ook heel eng zijn en bedreigend zijn. Dus wil je de ene keer wel verbinding maken en de andere keer wil je dat niet. En dat zie je dus heel erg bij kindjes met een gedesorganiseerde hechtingsstijl en dat neem je absoluut ook mee in je relaties nu. Dat je wel die nabijheid wil, maar er tegelijkertijd eigenlijk ook bang voor bent en dat dat dus een beetje heen en weer gaat.

Zeker als je het gevoel herkend dat je op eieren moest lopen. Dat is eigenlijk een teken dat er iemand of iets in huis was, want die een soort van tikkende tijdbom was, waarbij je nooit precies wist wanneer er iets ging gebeuren. En dat kan absoluut leiden tot een gedesorganiseerde hechtingsstijl.

 

Oorzaak #3 voor de gedesorganiseerde hechtingsstijl: hele kritische ouders 

Een andere oorzaak daarvan is een hele kritische ouders. En het kan zijn dat je dat nu helemaal niet ziet als kritisch. Maar als dat je ouders je feedback geven en dat dat heel goed bedoeld is. Omdat ze je gewoon willen voorbereiden op de wereld en omdat ze willen dat jij  wordt geaccepteerd door mensen.

Maar het is vaak wel gewoon een kritiek. Wat jij doet is niet goed, wat jij doet moet anders. En als dat heel vaak gebeurt en ook echt met echte afkeuring en misschien zelfs een ouder die daarbij ook boos werd als je iets fout deed, dan kan dat ook leiden tot een gedesorganiseerde hechtingsstijl omdat je dus de hele tijd het gevoel hebt:

"ik doe het fout. Ik doe het fout. Doe ik het wel goed? Moet ik het niet anders doen. Straks doe ik iets fout en dan is het niet goed, wordt diegene boos".

Waardoor je dus ook dat gevoel kan hebben van op eieren lopen, maar waarbij je ook dus bang bent voor diezelfde bron van liefde. Je hebt het gevoel dat je het heel precies goed moet doen, want anders dan krijg je die verbinding niet. Maar zelfs dan wordt die verbinding echt hard verbroken.

 

Oorzaak #4 voor de gedesorganiseerde hechtingsstijl: Veel ruzie / intense emoties thuis 

Wat ook kan leiden tot een gedesorganiseerde hechtingsstijl is niet zozeer dat je ouders boos werden op jou, maar dat er gewoon veel ruzie of intense emoties in huis was. Dus als er veel chaos in huis was, dan kan dat ook heel onveilig zijn en ook leiden tot een gedesorganiseerde hechtingsstijl.

En wat soms bijvoorbeeld kan voorkomen is dat je een oudere broer of zus hebt die heel heftig aan het puberen is. En als er dan een groot leeftijdsverschil is, dan kan het zijn dat dat heel bedreigend voelt en dat er gewoon altijd heel veel emoties en chaos in het huis zijn. Waardoor jouw angst systeem eigenlijk ook aangaat en aan blijft staan. Dus dan heeft het niet eens direct te maken met je ouders, de band tussen jou en je ouders, maar is gewoon veel chaos en ruzie in huis of je ouders hebben onderling bijvoorbeeld veel ruzie. Dat kan ook je onveilig voelen voor een kind.

 

Oorzaak #5 voor de gedesorganiseerde hechtingsstijl: Ouders die erg involved zijn

Wat ook absoluut kan leiden tot een gedesorganiseerde hechtingsstijl, is als ouders soms juist heel, heel erg involved zijn en juist ook heel complimenteus en een soort lovebombing in doen. Dus je overladen met liefde op allerlei manieren en het volgende moment heel kritisch en ontevreden en afkeurend zijn. En als dat zich afwisselt dus die highs en low zeg maar afwisselt, je hebt hele mooie momenten, hele fijne momenten en je hebt echt best wel intens moeilijke momenten, dan kan het zijn dat je een beetje verslaafd raakt aan die highs en lows. En dat is ook echt een kenmerk van de gedesorganiseerde hechtingsstijl. En wat je dan zal merken, is dat je in je relaties nu ook eigenlijk graag die intense gevoelens hebt, gewoon omdat je dat gewend bent. Dat is wat vertrouwd voelt. En daar is je lichaam soms ook echt letterlijk verslaafd aan, aan een cocktail van hormonen die dan die dan vrijkomen.

Dus dit zijn een paar oorzaken. Het zijn lang niet alle oorzaken van een gedesorganiseerde hechtingsstijl, maar ik hoop dat dit je iets meer inzicht geeft erin en dat het waardevol voor je was.

En als je benieuwd bent waarom twijfel kan voortkomen uit je hechtingsstijl, want die wordt ook wel vaak bij gedesorganiseerde hechtingsstijl, dan kan je deze video kijken, die gaat daar helemaal over.

Als je √ľberhaupt benieuwd bent welke hechtingsstijlen er zijn, dan kan je deze blog lezen. En als je wil weten of je gedesorganiseerd gehecht bent, dominant, dan kun je¬†de quiz doen. En ik zag dominant omdat we altijd een mix van allemaal zijn. En als je de quiz doet, dan zie je hoeveel procent gedesorganiseerd en misschien ook hoeveel procent veilig je gehecht bent en kan zoveel inzicht geven waardoor je dan nog veel meer over kan leren en wat je heel erg zal helpen in je relaties, maar eigenlijk ook gewoon in je leven.

Zoals altijd. Jij bent alle liefde waard op dit moment al, of je nou onveilig gehecht bent, gedesorganiseerd gehecht bent of niet. Het heeft geen invloed op jouw waarde en op hoeveel liefde jij waard bent. Alleen maar invloed op in hoeverre je het herkend en kunt toestaan en kunt toelaten. En dat gun ik je zo enorm.

Liefs,
Paulien

 

PS: check hier 5 kenmerken van de gedesorganiseerde hechtingsstijl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *