5 oorzaken van de angstige hechtingsstijl

with Geen reacties

In deze video gaan het hebben over vijf oorzaken van de angstige hechtingsstijl. Ik ben Paulien en ik ben zo ontzettend blij dat je hier bent, want laten we gewoon lekker meteen hier induiken.
De oorzaken van een angstige hechtingsstijl.

Ik heb al een blog gemaakt over waarom je toch onveilig gehecht kan zijn als je een fijne jeugd hebt gehad en een goede band hebt met je ouders.
Maar ik dacht dat het misschien ook wel fijn was om nog even per hechtingsstijl een aantal oorzaken te noemen.

Hoe ontstaat dat nou? Waarom word je angstig gehecht en merk je dat nu misschien in je relatie? Dus, in deze blog, vijf oorzaken van de angstige hechtingsstijl

Oorzaak #1 van een angstige hechtingsstijl: je ouders waren liefdevol en warm maar niet consistent 

De eerste is ouders die liefdevol en warm waren, maar dat niet consistent waren. Dus ze hadden absoluut een mogelijkheid om liefdevol en warm in te gaan op wat jij nodig had, om bij te zijn om je te troosten.

Alleen dat was niet consistent en dat kan om allerlei redenen zijn, maar daardoor wist je nooit helemaal wanneer je wel kon verwachten en wanneer je niet kon verwachten waardoor er een soort honger ontstaat naar die warmte en naar die liefde en naar het vervuld krijgen van je behoeften.

Die inconsistentie erin is echt een belangrijke oorzaak voor een angstige hechtingsstijl.

 
Oorzaak #2 van een angstige hechtingsstijl: (emotioneel) afwezige ouders 
De tweede oorzaak is (emotioneel) afwezige ouders. En emotioneel tussen haakjes, want het kan allebei zo zijn. Het kan zijn dat je ouders er waren en soms dus wel warme liefdevol waren, maar ook vaak toch een beetje emotioneel afwezig waren. Niet er helemaal voor je konden zijn, niet helemaal je aandacht kunnen geven. Bijvoorbeeld omdat ze druk waren omdat ze thuis werkten, maar jij ze dus wel zag, maar ze geen aandacht gaven of konden geven.

Maar ook gewoon afwezige ouders. Dus bijvoorbeeld ouders die heel veel werkten of veel reisde en dus veel weg waren. Als diezelfde ouders verder liefdevol en warm en consistent waren, kan een kind ook een soort van honger ontwikkelen naar meer daarvan en naar meer consistentie daarin. En dat gewoon de ouders er meer zijn en meer zien. Dat is de tweede oorzaak van een angstige hechtingsstijl.

 

Oorzaak #3 van een angstige hechtingsstijl: ouders zijn zelf ook angstig gehecht 

De derde is ouders die zelf ook angstig gehecht zijn en daardoor zich aan jou vastklampen.

Dus het kan zijn dat je merkte dat je moeder of je vader, ik denk dat het iets meer moeders zijn over het algemeen, zich ook best wel aan jou vastklampte en de hele tijd bij je wilde zijn toen je klein was, waar misschien ook wel een klein beetje een angst zat. Ook de angst om afgewezen te worden door jou. En dat geeft jou eigenlijk een soort van het voorbeeld voor een angstige hechtingsstijl dat dit is hoe het werkt. Dit is hoe liefde werkt.

Het kan ook zijn dat het het voorbeeld was van hoe je ouders of je ouder omging met anderen. Als je ziet dat je vader of moeder heel pleasend is naar anderen toe, dan ga je er vanuit dat dat de manier is om liefde te krijgen en verbinding te krijgen en te houden. Dus een ouder die zelf een angstige hechtingsstijl heeft, is absoluut ook een oorzaak voor een angstige hechtingsstijl bij jou.

 

Oorzaak #4 van een angstige hechtingsstijl: verantwoordelijkheid voor elkaars emoties en gevoelens 

De vierde oorzaak is als er in je gezin een soort verantwoordelijkheid was voor elkaars emoties en gevoelens, kan dat ook absoluut leiden tot een angstige hechtingsstijl.

Wat ik daarmee bedoel is dat als iemand verdrietig werd of als iemand zich gekwetst voelde, vooral als je iets deed wat diegene kwetste, of afwees of boos werd dat eigenlijk, de verantwoordelijkheid voor diegene zijn emoties bij jou werd gelegd. Van: "oh nou maak je me aan het huilen" of "maak papa of mama niet boos".

Dat betekent dat je verantwoordelijk wordt gesteld voor de emoties van anderen, wat ervoor zorgt dat¬†als je opgroeit dat je steeds meer gaat proberen te voorkomen dat iemand anders zich slecht voelt of √ľberhaupt emoties heeft,¬†vervelende emoties heeft omdat je je daar dus heel verantwoordelijk voor voelt.

En dan ga je dus¬†pleasen. En dan ga je je¬†aanpassen¬†en dan ga je doen wat nodig is zodat die ander zich maar goed voelt. Omdat een negatieve emotie jouw verantwoordelijkheid is en ook voor je gevoel de verbinding verbreekt. Dus dat cre√ęert absoluut ook een angstige hechtingsstijl want bij een angstige hechtingsstijl wil je het allerliefst de hele tijd die verbinding hebben en houden.

 

Oorzaak #5 van een angstige hechtingsstijl: het gevoel dat je net niet genoeg liefde en verbinding en aandacht krijgt

En de laatste is het gevoel dat je steeds net niet genoeg liefde en verbinding of aandacht van je ouders krijgt.

Het is er wel, maar het is iets waar je niet helemaal in kan ontspannen. En dit gebeurt bijvoorbeeld als je ouders het beeld hebben van dat je niet verwend mag worden, noem ik in de andere blog ook al. Maar veel ouders hebben dat beeld van kinderen. Dat die niet verwend mogen worden. En wat daar dus voor zorgt is dat je eigenlijk steeds net niet krijgt wat je nodig hebt. Want je mag niet verwend worden.

Dus niet te veel knuffels, niet te veel vasthouden, niet te veel liefde geven op een moment dat je dat nodig hebt, waardoor je steeds dus dat gevoel krijgt van net niet genoeg. Net niet genoeg. Je kan er niet echt in ontspannen. Er is geen overvloed aan warmte en liefde en troost en steun en empathie. Je weet nooit wanneer dat gaat worden weggetrokken, dus het is er wel en misschien ook wel redelijk consistent. Maar het is er gewoon net niet genoeg en je wil altijd meer. Er is altijd een soort honger naar meer daarvan.

Dit waren even vrij kort vijf oorzaken van angstige hechtingsstijl. Er zijn er absoluut meer. Het is soms echt wel wat ingewikkeld, verschillende dingen kunnen voor verschillende hechtingsstijlen zorgen, maar dit zijn wel vijf oorzaken die absoluut kunnen leiden tot een angstige hechtingsstijl.

Als je meer wil weten over wat √ľberhaupt een hechtingsstijl is, dan kun je¬†deze blog¬†lezen. Als je wil weten wat de vier hechtingsstijlen¬† zijn, dan kun je¬†deze blog¬†lezen.

En zoals altijd hoop ik dat deze heel waardevol voor je was en weet dat jij alle liefde waard bent en dat je daar dus niet zo hard voor hoeft te werken.

Liefs,
Paulien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *