Wat zou er gebeuren als je de twijfel (over je relatie) zou loslaten?

with Geen reacties

In deze video gaan we het hebben over wat zou er gebeuren als je de twijfel gewoon zou loslaten?

Het zou kunnen dat toen je deze titel zag, dat je dacht Help help help! En dat is super interessant.
Want dat betekent eigenlijk juist dat het misschien wel niet aan je relatie ligt, dus daar gaan we induiken.

Ik ben Paulien. Ik ben zo ontzettend blij dat je er bent, want twijfel is zo frustrerend en je wil het waarschijnlijk zo graag de twijfel loslaten.
Je wilt het niet meer hebben.
Je wil gewoon rust, je wil genieten van je leven van je relatie, wil meer voelen en elke keer is die twijfel daar en die blijft, maar die blijft maar terugkomen.

Ik weet nog heel goed dat ik zo enorm twijfelde dat ik dacht dat ik alleen maar bezig was met die twijfel oplossen en die twijfel loslaten en dat alles wat ik deed, daartoe leidden.

En als ik er nu op terugkijk, dan zie ik heel duidelijk dat ik ook heel veel aan deed om er aan vast te houden. Omdat ik het heel eng vond om de twijfel los te laten. En dat kun je misschien niet voorstellen, want je denkt "Nee, maar de twijfel loslaten is echt het gene wat ik het allerliefste wil". En toch kan het heel erg goed zijn dat je eraan vasthoudt.

 

De twijfel loslaten is een keuze

En dat heeft een reden en dat is oké.  Maar wat we gaan doen is dat ik even ga vragen om je nu op dit moment voor te stellen dat we de twijfel loslaten. Want dat is een keuze.

Je kan er theoretisch gezien gewoon voor kiezen om niet meer te twijfelen. Om jezelf gewoon gelukkig te laten zijn. Dat is echt mogelijk. Jij hebt die keuze. Stel je het je heel even voor, je besluit nu gewoon om de twijfel los te laten. Er hoeft niets mee te gebeuren. Je hoeft niets op te lossen, je hoeft niets te doen, je laat gewoon nu los.

Het zou heel goed kunnen zijn dat je meteen al een soort van benauwd gevoel krijgt. En dat is heel interessant om te onderzoeken, want dat geeft je een soort idee van waarom je eraan vasthoudt. Het kan ook zijn dat het echt heerlijk rustig en een opluchting is en blijf je dan vooral lekker voorstellen dat je de twijfel loslaat.

Maar als je merkt dat je er benauwd van wordt of dat je echt veel spanning gaat voelen om de twijfel los te laten, dan kan het zijn dat er redenen zijn waarom je vasthoudt aan de twijfel.

 

Twijfel is een beschermingsmechanisme en coping mechanisme

Want twijfel is een beschermingsmechanisme en een coping mechanisme. En als je dan de twijfel loslaten wilt, dan is dat voor je angstbrein, dat deel wat je wil beschermen, een beetje alsof je een veiligheidsdekentje zomaar weghaalt. De twijfel heeft een functie. Het heeft een reden en je hoeft niets te maken te hebben met je relatie. Heel vaak heeft hij dat gewoon niet, maar is het echt een manier om jezelf te beschermen.

 

Wat komt er naar boven als je bezig gaat met de twijfel loslaten?

1. Bang dat je de verkeerde keuze maakt als je de twijfel loslaat

Dus wat bijvoorbeeld naar boven kan komen is bijvoorbeeld dat je bang bent dat je dan de verkeerde keuze maakt en dat je dan later ongelukkig wordt.

Dus, tuurlijk kan je nu wel gelukkig zijn in je relatie. Maar wat nou als later nadat je een huis hebt gekocht, nadat jullie getrouwd zijn, nadat jullie kinderen krijgen? Wat nou als je dan ongelukkig wordt? Wat nou als dan de liefde op is? Wat nou als dan? Dit is typisch Angstbrein denken, "Wat nou als, later".

Het angstbrein denkt, altijd in de toekomst en ook vaak in de worst case scenario, want dat is wat dit is. Dat is de worst case scenario. Terwijl tussen nu en dan zit nog zoveel tijd, zoveel tijd om te groeien, om veel meer liefde te voelen, om te investeren in je relatie en nog veel meer uit te halen.

Maar je angstbrein gaat alleen maar uit van een worst case scenario, dus die gaat er van uit dat het alleen maar slechter en slechter en slechter wordt. En daarom wil je dat je relatie op dit moment helemaal perfect is. Helemaal perfect is, dus leg je een vergrootglas op alle dingen die je niet leuk vindt of waar je misschien wel een beetje aan irriteert omdat je bang bent dat het later ervoor gaat zorgen dat je echt ongelukkig wordt en een verkeerde keuze maakt.

En daarom kun je nu nog niet de twijfel loslaten omdat je die 100 procent zekerheid wil. Omdat je absoluut de perfectie wil. En het frustrerende daarvan is, is dat die perfectie er nooit komt. Niks zal ooit perfect zijn en dat is voor je angstbrein echt echt heel vervelend. Want voor je angstbrein staat perfectie gelijk aan nooit pijn voelen, nooit meer pijn voelen. Jammer genoeg is dat gewoon nooit een garantie in het leven dat je nooit meer pijn gaat voelen.

Dus dat kan er absoluut voor zorgen dat je vasthoudt aan de twijfel. Omdat een deel van jou denkt dat als je maar genoeg twijfelt, als je maar genoeg overal het vergrootglas oplegt, dan is het perfect. Dan weet ik het honderd procent zeker. En dan heb ik nooit meer pijn of maak ik nooit de verkeerde keuze in in mijn leven.

En daardoor hou je dus vast aan de twijfel elk moment dat je jezelf voelt ontspannen, heb je geen honderd procent zekerheid. Dan realiseert je angstbrein zich dat en ga je weer een vergrootglas opleggen, want je hebt nooit 100 procent zekerheid. Niemand heeft dat. Voor de rest van je leven. En dat is wat je angstbrein wil. Niet in het nu, maar voor de rest van je leven. Dat kan bijvoorbeeld een reden zijn.

 

2. Wanneer we de twijfel loslaten, gaat er iets ergs gebeuren

Een andere is gewoon het vage gevoel dat er iets ergs gaat gebeuren. Als je de twijfel loslaat en je stelt je voor dat je gewoon ervoor kiest om jezelf nu gelukkig te laten zijn met alles wat er nu wel is en alles wat er nu niet is, dan komt er zo'n gevoel van alsof er iets ergs staat te wachten, impending doom. Alsof er een soort van hele zwarte wolk boven je hangt en dat elk moment er iets kan gaan gebeuren.

Wat de twijfel dan doet, is jou het gevoel geven dat je dat erge wat er gaat gebeuren kan voorkomen. Dus het geeft je het gevoel dat je ergens mee bezig bent. En dit is ook echt typisch een angstbrein ding die zich gewoon toevallig vastgebeten op je relatie. Het kan over van alles en nog wat gaan.

Ik las laatst nog het verhaal van een vrouw die heel erg bang was voor vliegen en daar heel nerveus over was. En ze zei ik geloof echt op zo'n moment dat mijn zorgen maken en piekeren en angstig zijn ervoor zorgt dat het vliegtuig niet uit de lucht valt".

Dus jouw angstbrein is er van overtuigd dat dat zorgen maken en piekeren (wat twijfel eigenlijk is), ervoor zorgt dat iets ergs niet gaat gebeuren. En soms ben je helemaal niet eens zeker van wat datgene nou gaat zijn. En hoe eng dat ook voelt. Het is wel heel goed om daar even bij stil te staan van:

"OK. Ik word er onrustig van. En ik heb het gevoel dat er iets gaat gebeuren. Maar wat kan er nou gebeuren? Wat is nou dat hele erge wat er kan gaan gebeuren?"

Het kan heel goed zijn dat je daar niet nu meteen achter komt dat daar nu niet meteen een reden voor is. Want het zou kunnen dat dit komt uit heel vroeger. Het kan komen uit je jeugd, in je opvoeding of in je huis. Als er een soms chaos was of een ouder die heel plotseling boos kon worden bijvoorbeeld, dan gaat je angst systeem aan.

En die is dan altijd voorbereid op dat er iets ergs of onverwachts kan gebeuren. En als je dat dus nu niet echt merkt in je leven nu, bijvoorbeeld je hebt een hele veilige relatie en er is eigenlijk helemaal geen reden om om hier bang voor te zijn. Je angst systeem staat nog wel steeds aan en zet zich nog steeds schrap eigenlijk voordat er zoiets kan gebeuren. Het kan uit een heleboel oorzaken komen, maar dit zijn maar een paar voorbeeldjes, maar het kan heel goed zijn,ik denk dat misschien wel 70 tot 80 procent van de mensen in hun angst systeem zit. Dus dat hun angstsysteem aanstaat. En dat is ergens ooit in je leven aangezet. En dan is twijfelen dus een manier om toch het gevoel te hebben dat je werkt aan een probleem en dat je dus ermee bezig bent en dat erger voorkomt.

 

3. Als we de twijfel loslaten, kan ik het gevoel niet aan.

Een andere reden is bijvoorbeeld: dan kan ik het gevoel niet aan. Ik doe deze oefening ook wel eens met de meiden in mijn programma Rust in de liefde en dan komt er een hele lijst, maar deze komt ook best wel vaak voor.

Dan kan ik het gevoel niet aan.

En dit is zo interessant. Ik had in ieder geval ook heel erg dat toen ik twijfelde, dat ik zo graag ook meer wilde voelen en ik dacht:

"Als ik maar meer voel dan. Dan ben ik veilig. Dan mag ik gewoon kiezen voor deze relatie en dan zit het goed. Dus waarom voel ik niet meer?"

 En ondertussen weet ik dat ik op dat moment zo ontzettend bang was om meer te voelen. Ik was bang dat ik het gevoel niet aankon. Ik was bang dat het me dan vervolgens ineens ontnomen zou worden. Of dat er dan iets zou gebeuren als ik mijn gevoel gewoon toe zou staan.

Dus soms aan de dingen waar we zo mee bezig zijn, omdat we dat heel graag willen, denken te willen, zijn juist de dingen die we niet toestaan. Dus je wil heel graag rust, je wil heel graag meer voelen, maar het kan heel goed zijn dat dat de juiste dingen zijn waar je heel bang voor bent.

En dan is die twijfel, dat zorgen maken dus een manier om de controle te houden, om te zorgen dat je veilig bent. Dat is wat je angstbrein denkt, dat je dan veilig bent. Dus het is zo goed om erbij stil te staan dat hoe graag je die twijfel ook los wil laten, er misschien wel redenen zijn dat je er aan vasthoudt en dat dat ook oké is.

 

Je angstbrein is niet slecht 

Je angstbrein is niet slecht, je angstbrein is niet fout. Je angstbrein heeft gewoon wat liefde en begeleiding nodig om het los te laten. Je hoeft het niet te pushen of te forceren of dingen te doen die je niet wil of waar je niet klaar voor bent. Het is allemaal niet nodig. Het mag veilig voelen om te helen en om twijfel uiteindelijk los te laten en wel echte liefde toe te gaan staan en al die gevoelens toe te gaan staan. Want dat klinkt zo mooi en klinkt zo makkelijk. Maar het is ook heel moeilijk, want het betekent kwetsbaar zijn.

Het betekent open zijn, het betekent het risico accepteren dat iemand je kan afwijzen of verlaten uit keuze of omdat diegene doodgaat. En dat oh my God, dat is zo heftig. Dat is echt niet makkelijk. Er zijn weinig mensen die zichzelf volledig open kunnen stellen daarvoor. En twijfel is gewoon een manier om daar controle over te houden.

Dus weet dat en doe deze oefening als dat oké voelt voor je, maar weet ook vooral dat je dit los kan laten en dat de redenen waarom je vasthoudt aan de twijfel, dat je die los kunt laten en dat als je die loslaat je twijfel ineens niet meer nodig hebt als strategie of als beschermingsmechanisme. En dat het dus in één keer opgelost kan zijn.

Dat is wat we doen in Rust in de liefde, mijn online programma. Daar ga je stap voor stap, gaan we daar doorheen.

Als je benieuwd bent of je twijfel ligt aan je relatie of misschien niet? Dan kun je de Twijfel Quiz doen.

En als je meer wil weten over twijfel bijvoorbeeld de zes oorzaken van twijfel die niets zeggen over of hij de ware is, dan kun je deze blog lezen.

Als je meer wil weten over irritatie en waar dat vandaan kan komen, dan kun je deze blog lezen.

Heel fijn dat je er bent en weet dat alles mogelijk is.
Zeker in de liefde.

Liefs,
Paulien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *