Hoe weet je of de twijfel aan je relatie ligt?

with Geen reacties

In deze blog gaan we het hebben over¬†hoe je weet of twijfel echt aan je relatie ligt of niet. Als je nieuw bent, is dat misschien √ľberhaupt al een verrassing dat twijfel niet aan je relatie hoeft te liggen.
Het kan echt aan heel, heel veel andere dingen liggen en niet aan je relatie.

Als je me al langer volgt en andere blogs hebt gelezen, vind je deze vraag misschien wel spannend.
Want help. Straks ligt het bij jou wel aan je relatie. Je voelt nu al angst en spanning om daar achter te komen.

Dat hoeft niet. Je hoeft niet bang te zijn. Dat wil ik nu al even zeggen dat je nu alvast weet.
Want als je meer van mij kijkt dan weet je dat het nooit zwart wit is en dat je dus ook nooit er bang voor hoeft te zijn om erachter te komen dat je het uitmaakt.
Gaan we nog veel dieper op in.

Maar ik wil het nu alvast even zeggen, zodat je rustig of semi rustig deze blog kan lezen.

Je twijfel kan te maken hebben met r-OCD

Ik krijg deze vraag dagelijks meerdere keren per dag en het is een hele lastige. En dat is omdat op een moment dat de twijfel echt absoluut niet aan je relatie ligt, heeft het heel vaak te maken met r-OCD, relatie OCD, of een neiging naar r-OCD. En dat betekent dat je eigenlijk heel obsessief bezig bent met of jullie wel op elkaar passen, of dit wel de juiste keuze is, of je wel genoeg voelt en je wil controle en 100 procent zekerheid.

Dus op een moment dat ik antwoord geven op zo'n soort vraag, en het is niet volledig zwart wit, dus het is niet volledig 100 procent zekerheid dus:  "nee, het ligt echt niet aan je relatie, maar het ligt aan de r-OCD". Dan is dat voor jou al heel eng en heel onveilig. Want je wil zo graag die honderd procent zekerheid.

Het is ook als je r-OCD hebt of r-OCD achtige neigingen is het best wel een valkuil om op zoek te gaan naar lijstjes. En dat ken je misschien wel dat je aan het zoeken bent naar lijstjes wanneer je weet of je bij elkaar past. En ook daar zoek je dan vaak honderd procent zekerheid in.

Dus juist wanneer je er r-OCD hebt, zal deze vraag je alleen maar meer angst inboezemen omdat je denkt van: "Straks kom ik erachter dat het bij mij wel aan de relatie ligt en dat ik het uit moeten maken".

 

Twijfel in je relatie is nooit zwart-wit 

Maar dit is dus al een hele belangrijke eerste. Het is nooit zwart wit en dat is dus heel moeilijk om te accepteren op een moment dat je die controle wil omdat je hier obsessief aanwezig bent. Maar het is nooit zwart wit. Het ligt nooit honderd procent aan jezelf, honderd procent aan de relatie. Het zit er altijd tussenin en dat zorgt er ook voor dat er zo ontzettend veel mogelijk is. Alles is mogelijk. Zeker in de liefde en aan de andere kant wil ik ook niet.

Dit is dus zo lastig, want je gaat bij alles in dit blog waarschijnlijk denken "o ja, maar is dit dan r-OCD  of niet?  Ligt het aan mijn relatie relatie of niet?". Maar ik wil ook niet dat al mijn blogs en alles wat ik deel op social media een reden gaat zijn om alles bij jezelf te zoeken. En die neiging merk ik af en toe wel. Dus dat is waarom ik dit blog ook maak. Omdat ik wil dat je weet dat het echt helemaal gaat om wat jij wil.

 

Het gaat om wat jij wilt 

Het gaat om wat jij wil. Je hoeft het nooit uit te maken. Je hoeft het nooit uitmaken als je dat niet wil. En dat is denk ik al een heel groot verschil. Dat je bang bent dat je het uit moet maken is eigenlijk al een teken dat de twijfel niet aan je relatie ligt als dat is waar je echt zo ontzettend bang voor bent. En daarom wil je meer voelen en er meer mee bezig zijn en meer zekerheid hebben, dan is dat eigenlijk een teken dat het niet aan je relatie ligt.

Ik kom er straks nog even terug op. Dat het niet hoeft. Dat je het nooit uit hoeft te maken.

 

Tekenen dat je twijfel niet aan je relatie ligt

 

1. Twijfel als een patroon in je relaties

Het eerste teken wat ik met je wil bespreken is als twijfel een patroon is, dus als je merkt dat het vaker voorkomt in meerdere relaties, dan is dat een teken dat het niet honderd procent aan je relatie ligt en dat het heel erg waardevol is om te onderzoeken waar dit vandaan komt, waar dit patroon vandaan komt. Misschien herken je zelfs een patroon wanneer de twijfel begint. Begint het al terwijl je aan het daten bent, begint het terwijl het op een moment dat het serieuze wordt? Begint het op een moment dat jullie praten over eventueel samenwonen?

Het kan heel goed zijn dat het elke keer een beetje op hetzelfde moment begint. Het kan ook zijn dat het ineens helemaal uit het niets komt, dus het is ook niet zo dat als het niet een patroon is.

Als het uit het niets komt en het is geen patroon, betekent niet meteen dat het wel helemaal aan je relatie ligt en dat je het uit moet maken, want het kan soms ook gewoon getriggerd worden. Als dit bijvoorbeeld je eerste lange serieuze relatie is en de eerste is met wie je het hebt over samenwonen of echt hele serieuze stappen waar commitment bij komt kijken.

Maar als je merkt dat het een patroon is, is dat een heel duidelijk teken dat het niet honderd procent aan je relatie ligt en dat het het waard is om te onderzoeken waar het nog meer vandaan kan komen.

 

2. Je voelt spanning als je aan je relatie denkt

Daarnaast, het tweede teken dat het niet aan je relatie ligt is als je veel angst en spanning voelt rondom dit hele vraagstuk of die twijfel betekent dat je het uit moet maken of niet. Als je aan je relatie denkt dat je heel veel angst en spanning voelt.

Dus eigenlijk hoe meer angst en spanning er bij komt kijken, wat dus ook zorgt voor controle willen en dat obsessief ermee bezig zijn, geeft aan dat er echt meer aan de hand is dan dat het aan je relatie zou liggen. Daarbij wil ik wel zeggen dat angst en spanning zich ook kan uiten op een andere manier, namelijk dat je verdoofd voelt, dat je juist helemaal niets voelt dat je afgesloten bent. Dus het is niet zo dat de angst altijd voelt als angst of paniek. Het kan ook volledig verdoofd zijn.

 

3. Soms zie / voel je heel duidelijk dat de ander een geweldig persoon is

Het derde teken is dat je weet en soms ook heel duidelijk ziet en voelt dat die ander echt een geweldig persoon is en dat hij of zij onvoorwaardelijk is, begrip heeft, je alle ruimte laat om dit alles uit te zoeken, om te groeien, om dit proces door te maken, je daarin steunt.

En soms denk je dus "OMG, Ik wil wel echt de rest van mijn leven met jou doorbrengen" en kan je je haast niet voorstellen dat je twijfelde aan.

Dat is een heel duidelijk teken dat de twijfel niet aan je relatie ligt, want wat je dan vaak ziet, is dat het heel erg heen en weer gaat. Dus het ene moment denk je "Oh mijn God. Je bent echt geweldig en fantastisch. En ik wil je nooit kwijt". En je kan zelfs ook heel veel angst voelen om die ander kwijt te raken. En dat slaat dan ineens weer helemaal om naar twijfel. En dan weet je dus dat twijfel een beschermingsmechanisme is.

Een beschermingsmechanisme om niet de pijn te hoeven voelen van eventuele verlating of afwijzing dus die momenten hebben dat je echt wel voelt en ziet hoe geweldig die ander is. Dat is ook een heel duidelijk teken dat het niet aan je relatie of niet alleen aan je relatie ligt.

 

4. Je wilt het niet uitmaken

De vierde, die ik net ook al even noemde, wat ook een duidelijk teken is, je wilt het niet uitmaken. Je wil gewoon dat dit werkt. Dat gaat om dat je bij hem of haar mag blijven. Maar je bent bang dat je weg moet omdat je niet genoeg voelt. Omdat je niet honderd procent aan het lijstje voldoet wat je hebt gevonden toen je ging googlen op: "Passen we wel bij elkaar", omdat je iets in een horoscoop hebt gevonden.

Je bent zo bang dat je het uit moet maken omdat je iets hebt gevonden waarvan je denkt "maar dit klopt niet. Dit is niet juist. Je bent niet verliefd genoeg of je voelt niet genoeg of je mist diegene niet genoeg en je vraagt je de hele tijd af is dit normaal? Betekent dit dat ik het uit moet maken terwijl je dat eigenlijk niet wil?

 

5. Checken

En dan de vijfde is checken en met checken bedoel ik je bent eigenlijk constant je gevoel aan het checken. "Voel ik genoeg? Mis ik er geen genoeg? Wil ik wel echt bij diegene zijn?".  En de hele tijd wil je iets voelen. En vaak ook iets heel specifieks, aantrekkingskracht of verliefdheid op een bepaald moment. En als je dat al voelt, dan is het niet intens genoeg of is het niet lang genoeg en wil je daar heel graag aan vasthouden.

Maar dat checken is ook een heel duidelijk teken dat er meer aan de hand is en dat het echt heel erg neigt naar relatie OCD. Checken is een compulsie en compulsie is heel erg een onderdeel van relatie OCD.

Dus dat checken komt heel vaak voort uit de angst dat je niet genoeg voelt.  "En als ik gewoon genoeg zou voelen, dan zou er niks aan de hand zijn. En dan zou ik me kunnen overgeven aan deze relatie en dan zou alles helemaal goed zijn".

En dat is ook een heel duidelijk teken dat dit niet aan je relatie ligt als zeg maar het gevoel eigenlijk het enige is wat in de weg staat. En je bent dat de hele tijd aan het checken omdat je bang bent dat dat niet genoeg is of niet intens genoeg is, dan is dat best wel duidelijk. Teken dat de twijfel niet of niet alleen aan je relatie ligt. Dan dit waren de punten.

 

Wanneer kan de twijfel wel aan je relatie liggen? 

Ik wilde daarmee beginnen omdat als ik alleen maar punten gaan noemen dat de twijfel betekend dat de twijfel wel in relatie ligt, dan kan het zijn dat je daar echt helemaal op vastbijten. En ook de andere kant niet hoort. Daar gaan we nu wel even over hebben. Maar nog steeds en ik zal dit herhalen dat je het nooit uit hoeft te maken. Niemand dwingt je. Dit is echt jouw keuze, dus ik geloof ook eigenlijk niet in dat de twijfel aan je relatie ligt, helemaal aan je relatie ligt en je het uit moet maken dat ten eerste.

 

1. Een moeilijke dynamiek

Maar het kan wel zijn dat je in een relatie zit waarin jullie dynamiek gewoon echt heel moeilijk is. Het kan zijn dat jullie bijvoorbeeld allebei een onveilige hechting hebben. En als je heel veel twijfelt of een relatie OCD hebt, is de kans heel erg groot dat je een onveilige hechting hebt. Vaak is dat de gedesorganiseerde hechtingsstijl. Ga ik het in latere blogs nog veel meer over hebben.

Maar het is gewoon best wel lastig als je allebei een onveilige hechting stijl hebt. Dat kan ervoor zorgen dat jullie elkaar veel of steeds triggeren, waardoor het heel zwaar voelt, waardoor de relatie heel zwaar voelt.

En dit gaat heel hard klinken, zeker voor iemand met een onveilige hechting, gedesorganiseerde hechtingsstijl of een angstige hechtingsstijl. Maar je mag de relatie stoppen als die echt te zwaar voelt. Als die ander nog steeds een geweldig persoon is, als je ziet dat die andere het niet zo bedoeld. Dan mag je nog steeds besluiten dat dit niet is wat jij wil.

Dat jij dit niet op dit moment aan wil gaan. En wil hiervoor niet wil vechten. Dit is ok. Dat maakt je absoluut geen slecht persoon. En dat betekent ook niet dat je nooit meer liefde gaat vinden, want soms zit dat er ook een beetje onder. Er zal altijd meer liefde zijn in je toekomst. Welke keuze jij ook maakt. Dus nogmaals, dit is niet als dynamiek moeilijk is, dan moet je het uitmaken. Het gaat erom wat jij wil.

Als jij niet meer wil dan hoeft het niet. Dan mag je er uitstappen. Dat is ok. Dat is echt ok. Jij zal ok zijn. Je partner zal echt ok zijn en de wereld zal ok zijn. Dat is de eerste: een te moeilijke dynamiek.

 

2. Alles lijkt jouw schuld te zijn

De tweede is als alles jouw schuld lijkt te zijn. Dan is het ook best wel moeilijk om te kunnen ontspannen in een relatie. En dit kan komen doordat jij zelf heel erg de schuld altijd bij jezelf legt, omdat je bijvoorbeeld je herkent in veel van mijn blogs en misschien wel in verbindingsangst.

En dan denk je "ok dat het nu moeilijk gaat, ligt aan het feit dat ik verbindingsangst heb". En dat hoeft niet. Dat hoeft niet. Het is niet zo dat als je verbindingsangst hebt of als je een onveilige hechting hebt, dat het altijd maar moeilijk is en dat het dan ook altijd aan jou ligt. Dus als jij het gevoel hebt of krijgt dat altijd alles jouw schuld is en dat voelt als een hele zware last, dan kan het heel goed zijn dat je partner daar ook deel in heeft.

En dan kan je daar aan werken. Je kan heel goed je grenzen aangeven daarin en dat is vaak best wel lastig voor degene die heel erg twijfelen.  Maar dat mag absoluut. En als je merkt dat je partner dat niet wil of niet aankan of niet doet ook dan mag je ervoor kiezen om de relatie te stoppen. Ook hierbij gaat het erom wat jij wil. Daar zal het altijd weer naar terug gaan. Niemand kan jou opleggen dat je het uit moet maken dat je of dat je moet blijven.

 

3. Jij bent de enige in de relatie die aan de relatie werkt

Het derde teken is jij bent de enige die hier aan werkt. Jij bent de enige die aan jullie relatie werkt en dat betekent niet dat jouw partner net zoveel er aan moet werken als jij of precies op dezelfde manier aan moet werken.

Maar als jouw partner er ook een een handje van heeft om alles naar jou toe te schuiven en zelf eigenlijk niet bereid is om naar zichzelf te kijken of te groeien, dan is het best wel moeilijk om hier uit te komen. Als je een dynamiek hebt die jou niet gelukkig maakt en ook dan is het oké om een andere keuze te maken.

 

Je hoeft het niet uit te maken als je dat niet wilt

Dus nogmaals, ik voel me een beetje een broken record, maar ik wil echt, want ik kan me zo voorstellen dat je  dit zit te kijken met een beetje een knoop  in je borst en je buik omdat je denkt: "Maar is dit nou aan de hand bij mij?  Moet ik er dan voor kiezen om het uit te maken". Dus ik blijf dit gewoon zeggen. Je hoeft het niet uit te maken. Als jullie een moeilijke dynamiek hebben en jij wil ervoor vechten en jij wil er voor gaan, dan mag dat. Als jij het te moeilijk vindt en jij wil niet meer, dan mag dat als die ander en niet per se aan werk aan wil werken.

 

Twijfel is een uitnodiging om te kijken wat eronder zit

Jij wil deze relatie wel en jullie vinden daar een weg in. Of jullie willen in relatietherapie. Je hoeft het niet uit te maken. Het gaat echt om wat jij wil, dus in plaats van twijfel √ľberhaupt als iets Zwart-Wit te zien, twijfel is helemaal fout en dat betekent dat ik het uit moet maken. Of twijfel ligt helemaal aan mij. En alle problemen in de relatie komen dus door het feit dat ik twijfel. Is twijfel meer, wil ik heel graag dat¬† je twijfel meer ziet als een uitnodiging om te kijken wat daaronder zit.

Welke behoefte heb jij die misschien niet vervuld worden op dit moment? Maar misschien omdat jij niet eens zelf weet wat jouw behoeften zijn? En omdat jij niet die bij jezelf kunt vervullen. En het is een uitnodiging om dieper te kijken naar wat wil je? Wat wil je voelen? Wat wil je ervaren?

Want je wil altijd meer voelen en je denkt dat een andere relatie ervoor gaat zorgen dat je veel meer gaat voelen. Dus laten we het houden bij de behoefte, want uiteindelijk is dat wat er onder ligt.

 

Twijfel kan ervoor zorgen dat je je behoeftes onderdrukt

Dus op het moment dat je dit hoort en bang wordt voor het kijken naar je behoeftes, dan is de kans heel erg groot dat de twijfel ook een manier is om die behoefte eigenlijk niet te hoeven voelen en er niet mee om te hoeven gaan omdat je eigenlijk bang bent dat als jij behoeftes gaat hebben, dat die sowieso niet vervuld gaan worden.

Of dat die ander je gaat verlaten als jij te veel behoeftes hebt. En dan ga je behoeftes onderdrukken, terwijl eigenlijk vrijwel al je behoeften kunnen worden vervuld. Waarschijnlijk in je huidige relatie en zeker als je een partner hebt die geweldig is en onvoorwaardelijk en je steunt en er voor je is en met je wil groeien en hierover wil praten en begrip heeft, dan is alles mogelijk. Dan is alles mogelijk.

 

Een relatie groeit

Een relatie is nooit perfect vanaf het begin. Een relatie is groei. Een relatie is werk en dat betekent niet dat het altijd superzwaar moet zijn en heel erg worstelen en vechten. Maar het is ook niet zo dat je maar gewoon kunt verwachten dat je heel erg veel voelt als je niet daar de aandacht aan geeft en de investeringen doet.

Waar je aandacht aan geeft, groeit. Dus als je heel erg focust op de negatieve dingen, dan is het logisch dat je niet zo veel voelt. Als je focust op de positieve dingen, dan is het logisch dat je wel meer gaat voelen.

Dus er zit absoluut zo ontzettend veel meer macht bij jezelf en kracht bij jezelf dan je denkt. Het is dus niet zwart wit en de relatie die je nu hebt of denkt te hebben is misschien helemaal niet hoe die kan zijn. Als jij op een andere manier er naar gaat kijken en op een andere manier eraan gaat denken en over gaat denken.

Dat is wat de twijfel je wel wijs wil maken van "Het is zoals het is en daar moet je het gewoon meedoen" en dat is niet zo.

Dus als deze relatie op dit moment echt moeilijk voor je voelt, dan is het helemaal oké om eruit te stappen. Het gaat erom wat jij wil. Niemand en ik absoluut ook niet zal je vertellen of heeft je te vertellen dat je moet blijven of moet weggaan. En dat voelt juist zo eng, want je wil die honderd procent zekerheid. En ergens wil je dat iemand zegt of je moet blijven of je moet gaan.

Maar het gaat om wat jij wil. En wat jij wil ligt vaak veel meer aan de oppervlakte dan je denkt. Je bent bang dat er iets nog diep van binnen is wat je gaat vertellen wat je niet wil horen of dat je het uit moet maken. En dat is vaak helemaal niet zo.

Jij mag kiezen voor wat jij wil. En dan is een gelukkige relatie, of dat nou deze is of een andere, altijd mogelijk, echt altijd mogelijk.

Want alles is mogelijk. Zeker in de liefde. En weet dat je angstbrein hiermee aan de haal kan gaan. Als je merkt dat je hier weer echt obsessief gaat twijfelen, er mee bezig gaat en heel veel controle over wil en de hele tijd aan het checken bent of dingen waar zijn of niet en obsessieve aan het googelen, weet dan dat er altijd meer aan de hand is en dat je het nooit uit hoeft te maken.

Liefs,
Paulien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *