Bindingsangst en hoe je het herkent in relaties

with Geen reacties

In deze blog duiken we even helemaal in wat bindingsangst is en hoe je het herkent in relaties.

Vorige blog ging helemaal over verlatingsangst. En dan is het gewoon heel fijn om te weten wat bindingsangst precies inhoudt.

Want het is soms een beetje verwarrend.

So let's dive in!

Wat is bindingsangst?

Dus wat is bindingsangst. Het meest voor de hand liggende is bindingsangst is de angst om je te binden. Maar wat betekent dat nou? Wat is er zo eng aan je binden?

Voor iemand met bindingsangst betekent dat de angst om overwhelmed te raken in de relatie, dus overweldigd door de verantwoordelijkheid of door de emoties die er voor zijn of haar gevoel bijkomen. Dat hoeft niet per se, maar het kan zijn dat het idee van een verbinding aangaan die druk geeft.

Het kan ook zijn dat het voortkomt uit anderen niet vertrouwen, dus bang zijn dat je hoe dan ook vroeger of later toch pijn gedaan wordt. En dan is het maar beter om afstand te houden, dus het kan ook leiden tot de angst om je vrijheid te verliezen.

 

De kern van bindingsangst

En dat is eigenlijk een beetje de kern van van bindingsangst, dus waar verlatingsangst juist heel erg gaat over bang zijn om die connectie te verliezen, de verbinding te verliezen, is iemand met bindingsangst juist bang om de vrijheid te verliezen. Je voelt je eigenlijk het fijnste, het rustigste als je helemaal alleen bent, als je zelfs soms als je helemaal geen relatie hebt.

Voor de duidelijkheid deze blog is niet bedoeld om bindingsangst te diagnosticeren. Het is echt puur ter informatie en hopelijk helpt het wat op. Ik geloof ook heel erg in een glijdende schaal, dus het kan heel goed zijn dat je best wel veel hiervan herkent maar niet per se bindingsangst hebt, zoals dat zou worden gezien door een psycholoog.

 

4 kenmerken van bindingsangst in relaties

1. Je vindt het moeilijk om een commitment aan te gaan

De belangrijkste is dat met bindingsangst vindt je het echt¬†moeilijk om een commitment aan te gaan. En een commitment kan van alles zijn. Dus dat kan een relatie √ľberhaupt aangaan zijn. Dus dat kan het moment zijn dat je verkering krijgt, wat je heel eng vindt. Het kan ook zijn dat het is als je wat grotere stappen neemt.

En je gaat dat dus eigenlijk uit de weg. Het kan dat je het in het begin allemaal heel leuk en prima vindt. Maar zodra het dus wat serieuzer wordt en er wat meer druk op komt, dan voelt het haast benauwd. Het geeft een benauwend gevoel en vervolgens ben je eigenlijk bang om die vrijheid te verliezen. Dat is best wel een duidelijk teken van van bindingsangst.

 

2. Je vindt het moeilijk om je kwetsbaar op te stellen

Daarnaast is ook wel een duidelijk teken dat je het moeilijk vindt om je kwetsbaar op te stellen of te praten over emoties. Het kan zijn dat je gewoon niet eens weet wat dat is of hoe dat moet. Kan ook heel goed zijn dat je niet eens precies weet hoe bepaalde emoties voelen omdat je gewoon zo gewend bent om dat te onderdrukken.

Dus wanneer je een relatie hebt met iemand die bindingsangst heeft, kan het heel frustrerend zijn en wil je heel graag dat diegene zich kwetsbaar op opstelt. Dan kan het onwil lijken dat diegene dat niet doet. Maar dat is het eigenlijk nooit. Het is echt een onmacht. Gewoon niet weten hoe je je kwetsbaar op moet stellen, op welke momenten, hoe dat moet, hoe dat eruitziet.

En ook hoe bepaalde emoties die daarbij horen, hoe die voelen. Het kan zijn dat dat heel overweldigend voelt en het kan zijn dat je dat nooit hebt geleerd en dus altijd maar hebt onderdrukt. Dus dat is ook wel een duidelijk teken van bindingsangst.

 

3. Na verbinding heb je veel ruimte voor jezelf nodig

Wat je ook kan merken is dat je na momenten van verbinding, veel ruimte voor jezelf nodig hebt. Dus soms zijn er dan mooie momenten, soms laat je je even gaan en ben je wel helemaal in het moment en ga je die verbinding aan. En dan daarna denkt je angstbrein, dat deel van je wat je wil beschermen,

"O jee, what have we done? We moeten nu weer afstand nemen, want we moeten weer even helemaal tot onszelf komen".

Dus dan trek je je eigenlijk weer even terug op je eilandje. En dat eilandje is ook heel kenmerkend voor degenen met bindingsangst. Dat het uit fijnst en het veiligst voelt om alleen te zijn en alleen op dat eilandje te zijn, dat voelt rustig. En dan voel je je, dan voel je je veilig.

 

4. Bij een issue in de relatie, sluit je je af

En dan nog een teken is dat als er een issue is in de relatie, als het lijkt alsof jij iets fout hebt gedaan, als je misschien ook daadwerkelijk iets fout hebt gedaan, iets fout heb gezegd, een ander gekwetst, dan sluit je je af. Dan kan het haast voelen alsof een soort kluis deur dicht gaat en je checkt gewoon uit.

Je weet niet hoe je hiermee om moet gaan en ook absoluut niet hoe je om moet gaan met alle gevoelens die naar boven komen. De schuld en de schaamte eventueel, die druk je heel ver weg. Misschien voel je die niet eens en je trekt je terug. Dat is echt je directe go to op een moment dat er een issue is en /of dat iemand meer van je vraagt dan jij kunt of wil geven.

Dan trek je weg, dan ren je soms ook gewoon weg. Als je echt best wel veel last hebt van bindingsangst dan kan het dus ook zijn dat je direct de handdoek in de ring gooit zodra er een ruzie is.

Ik moet nu echt super random denken aan Friends, aan Chandler en Monica dat die hun eerste ruzie hebben en dat Chandler helemaal ervan overtuigd is dat het uit is na die tijd, na die ruzie. En dat Monica zegt: "Nee, maar dit hoort er gewoon bij. En dan praat je het uit en dan komt het weer goed. En dan ga je verder". En dat zit helemaal niet in zijn systeem. Random tussendoor. Misschien weet je welke scene is bedoel.

Maar voor diegenen met bindingsangst is dat dus eigenlijk een directe, instinctieve reactie haast. Een soort reflex om, om weg te gaan of in ieder geval emotioneel weg te gaan. Dus niet meer helemaal aanwezig te zijn in een moment en gewoon uit te checken, uit de zone.

Misschien hoor je die ander niet eens meer. En dat is echt heel lastig als je een partner hebt met bindingsangst. Als dit gebeurt, zeker als je zelf de neiging hebt tot verlatingsangst, want die twee op een of andere manier werken die altijd op elkaar in. Dus als de een veel last van verlatingsangst, dan kan het zijn dat dat meer bindingsangst triggert in de ander, waardoor je een soort dynamiek krijgt. Want wij hebben alle vormen hebben we allemaal wel een klein beetje in ons, zowel verlatingsangst als bindingsangst als verbindingsangst, de derde waar straks nog iets over zal vertellen, maar waar ook nog een apart filmpje over is.

Maar dan is het dus heel moeilijk als iemand gewoon helemaal weg trekt en je geen contact kan krijgen. Dat kan heel onveilig voelen voor je als je een relatie hebt met iemand met bindingsangst.

 

Typische gedachten bij bindingsangst

Dus typische gedachte als je bindingsangst hebt, is wat lastiger omdat het niet altijd gedachten zijn die je hebt. Heel vaak is er gewoon even helemaal niks en wil je juist nergens aan denken. Dus is het meer een soort benauwd gevoel.

En misschien gedachten zoals:

 • "Misschien ben ik niet gemaakt voor een relatie"
 • "Dit is te moeilijk. Dit is te ingewikkeld, zo moeilijk moet het niet zijn"
 • "Ik wil vrijheid, ik heb vrijheid nodig"
 • Het kunnen beelden of fantasie√ęn zijn van dat je gaat reizen over de hele wereld.

Dus het heeft allemaal wel heel erg te maken met¬†afstand cre√ęren, afstand cre√ęren op wat voor manier dan ook en je¬†terugtrekken¬†op je eigen veilige eilandje, waarbij je niet hoeft te dealen met emoties en niet hoeft te dealen met de verbinding met iemand anders en de eventuele mogelijkheid om iemand te kwetsen of om overweldigd te raken.

 

Lichamelijke signalen van bindingsangst

Nou is het ook zo dat het voelt alsof wanneer je bindingsangst aangaat, getriggerd wordt, alsof je alsof je niks voelt, alsof er helemaal niets is. En dat is niet helemaal waar. Er zijn absoluut ook lichamelijke signalen die je kunt herkennen als je bindingsangst aangaat. En dat heeft te maken met je autonome zenuwstelsel. Bij het filmpje over verlatingsangst heb ik dit ook uitgelegd en het is wel heel interessant omdat het echt bij de verschillende angsten op verschillende manieren werkt.

Dus waarbij verlatingsangst het systeem eigenlijk is dat je heel een actieve soort van angst hebt, waarbij je nu iets op moet lossen en nu iets moet doen, is dat bij bindingsangst eigenlijk het tegenovergestelde.

Dus je autonome zenuwstelsel regelt alle processen in je lichaam, vooral de onbewuste processen zoals je hartslag, je energieniveau, je bloeddruk. Dat soort dingen. En ook hoe jouw lichaam bedreigingen verwerkt en bedreigingen kunnen waar zijn of niet waar zijn. Maar hoe jij dat ziet, hoe jij dat ervaart, wordt op verschillende manieren verwerkt door je autonome zenuwstelsel.

 

Bindingsangst shutdown

En bij bindingsangst zal je merken dat je eigenlijk een soort shutdown hebt. En dat voelt niet als angst. Het voelt gewoon soms als niks of als totale verdoofdheid. Maar het is wel een uiting van angst want de angst in de actieve vorm is, dus is actief en zorgt ervoor dat je een soort van energie hebt van oplossen en ik moet nu iets doen.

 

Bindingsangst kan ook leiden tot verdoving en moeheid

De andere kant is dat angst als verdoving op kan treden en dat zorgt er dus voor dat je eigenlijk helemaal inklapt en dus helemaal verdoofd voelt, helemaal niets voelt.

Wat ook kan is dat je extreem moe wordt en eigenlijk in slaap wil vallen. Ik had dit heel vaak en ik had geen idee dat dit met elkaar samenhing. Dat dat ook echt kwam door de bindingsangst en door de angst voor overweldigende emoties. Maar dat is ook een soort uitschakelen van je lichaam als het gewoon te veel wordt en je weet niet hoe je ermee moet dealen, dan kan je lichaam ervoor zorgen dat je zo moe wordt dat je eigenlijk gewoon niks anders kan dan slapen of of wegtrekken.

 

Duizeligheid kan ook een teken zijn van bindingsangst

Het kan zijn dat je duizelig bent. Je merkt dat je duizelig, echt een heel duizelig gevoel in je hoofd hebt. Wederom door die overweldiging. Dus, misschien hoor je dit en denk je "maar ik voel me helemaal niet per se overweldigd". Het kan zijn omdat je lichaam al zo gewend is om alles te onderdrukken en om uit te schakelen, dat je die overweldiging eigenlijk nooit echt voelt. Maar duizeligheid kan absoluut een teken zijn van overweldigen. Het kan zijn dat je alleen dat voelt.

Wat ook kan gebeuren, is dat het voelt alsof je niet helemaal aanwezig bent in je lichaam, dat je schiet naar je hoofd, maar dat je niet echt gedachten hebt perse. Dus je sluit eigenlijk het hele contact met je lichaam, sluit je helemaal af.

En het kan zelfs voelen alsof je niet helemaal hier bent of zelfs niet helemaal in je lichaam bent, alsof je van een afstandje kijkt naar de situatie wanneer je heel erg getriggerd wordt. Dat is een een teken van dissociatie, als je dus het gevoel hebt dat je niet in je lichaam bent en dat kan echt wel gebeuren bij bindingsangst.

 

Je spieren kunnen heel moe aanvoelen bij bindingsangst

Wat ook kan gebeuren is dat je spieren heel moe voelen. Dus ook dat is gewoon een soort van shutdown dat je niks meer kan. En soms zit hier een beetje zo'n angst onder van "oh, Ik doe het allemaal niet goed". Dit kan bijvoorbeeld in ruzies optreden, waardoor je lichaam er maar voor zorgt dat je helemaal niets meer kan, niks meer doet. Dus wordt moe, je spieren worden moe. Het is zwaar om dingen te doen. Dus je lichaam schakelt eigenlijk uit, zodat het niet nog meer schade kan toebrengen en je brengt natuurlijk geen schade toe. Maar dat is wat je angstbrein gelooft, dus dit is hoe je angstbrein jou probeert te beschermen door uit te schakelen.

 

Een laatste lichamelijk signaal van bindingsangst is flooding

En dan de laatste is flooding en dat is echt een term voor als je eigenlijk overprikkelt bent en daardoor niet meer kunt praten. Dus het kan ook echt dat je gewoon fysiek niet meer kan praten.

Dit had ik op de ergste momenten ook en Arjen, mijn man, vond het echt heel moeilijk om te begrijpen dat ik gewoon écht fysiek niks kon zeggen. Ik kon het niet. Ik kon geen woorden over mijn lippen krijgen. Ook dit is dus een manier van uitschakelen, ook weer om het maar niet verder fout te doen. Of om omdat je er gewoon niet meer kan of durft te dealen met alle emoties en alle prikkels die er op dat moment zijn.

En dit kan best wel heel erg heftig zijn. Dus nogmaals, als je een partner hebt die bindingsangst heeft en al deze symptomen heeft, weet dat het geen onwil is. Echt niet. Het kan heel goed zijn dat  je echt wil praten en hier doorheen wil breken, maar je hele lichaam werkt gewoon niet mee. En het is heel zwaar om daar doorheen te gaan en soms gewoon echt letterlijk fysiek onmogelijk.

Dus ik hoop dat dat een beetje verlichting geeft zowel als je je herkent in bindingsangst als wanneer je een partner hebt met bindingsangst, Het ligt echt niet aan jou. Het ligt aan dat er gewoon te veel gebeurt om op dat moment aan te kunnen.

 

Bindingsangst Crash

Dus de bindingsangst crash is eigenlijk de meest extreme vorm van deze symptomen. Elke vorm van angst, verlatingsangst, bindingsangst en verbindingsangst, heeft een soort crash-staat. Als dat aan wordt gezet in zijn meest extreme vorm, dan crash je. En dan kan je eigenlijk ook niet heel veel anders.

En bij verlatingsangst is dat dus bijvoorbeeld dat je alleen maar aan diegene kan denken en alleen maar bezig kan zijn met een oplossing bedenken voor het feit dat het niet goed zit tussen jullie op dat moment.

Bij bindingsangst is dat dus dat je lichaam gewoon helemaal uitschakelt, op welke manier dan ook. Dat je heel erg moe wordt, dat je niet meer kan praten, dat je echt alleen maar helemaal alleen wil zijn. Maar het voelt als een als een volledige verdoving, volledige verdoving van je hele lichaam.

 

Hoe ontstaat bindingsangst?

Dus hoe ontstaat bindingsangst? Ook dit heeft weer te maken met een hechtingsstijl. Er zijn verschillende hechting stijlen. Vier om precies te zijn. En die corresponderen vaak, niet altijd, maar vaak met de verschillende soorten van angst.

 

De hechtingsstijl die het meest samengaat met bindingsangst is de vermijdende hechtingsstijl

En de hechtingsstijl die hoort bij bindingsangst, of die het meest samengaat is de vermijdende hechtingsstijl.

Een veilige hechtingsstijl is wanneer je ouders hebt gehad die op een consistente, liefdevolle manier ingingen op jouw behoeften. Dus ze voelden aan wat je nodig had, ze luisterden naar je en ze gaven je wat je nodig had, zowel fysiek als emotioneel.

En dit is wat er bij de vermijden hechtingsstijl vaak mist. Het emotionele deel dus fysiek is er waarschijnlijk prima voor je gezorgd, je hebt eten gekregen, je hebt drinken gekregen, je je bent er, Je leeft nog, dus fysiek is ervoor gezorgd.

Maar wat je vaak ziet bij degenen die een vermijdende hechtingsstijl hebben, is een van twee dingen.

 

Vorm 1: geen ruimte voor emoties

Namelijk of je hebt ouders gehad of een ouder gehad die zelf ook een vermijdende hechtingsstijl hadden en dat betekent dat er eigenlijk geen ruimte was voor emoties, dus emoties werden best wel onderdrukt. "Doe niet zo dramatisch", "stel je niet zo aan". Of gewoon een stille afkeur van emoties. Alsof je jezelf niet onder controle had als je emoties had. Dat kan één ding zijn.

Dus een ouder die zelf totaal niet met zijn of haar emoties om kan gaan, kan ervoor zorgen dat het voor jou als kindje heel onveilig voelt om die emoties te hebben. Dus dan onderdruk je het omdat je hebt geleerd emoties zijn blijkbaar slecht en blijkbaar gevaarlijk, waardoor als die emoties dan komen, als je in een relatie zit, dan kan dat dus heel erg overweldigend voelen omdat je totaal niet hebt geleerd om daarmee om te gaan of om die te verwerken op een op een fijne, gezonde manier.

 

Vorm 2: een ouder kwam te dichtbij

De andere mogelijkheid is dat je een ouder hebt gehad die overweldigend was, dus die juist veel te dichtbij kwam, die misschien constant over jouw grenzen heen ging, die niet voelde wat jij aanvoelde, wat jij nodig had, maar heel erg een eigen beeld had van wat jij wel en niet moest doen. En dan is de vermijdende hechtingsstijl echt een manier om die op afstand te houden. Dan associeer je liefde met te veel en niet je grenzen aan kunnen geven. En dus overwhelmed.

Dus het heeft allebei met overweldigen te maken, maar op een heel andere manier zie je. Snap je wat ik bedoel?

Dus dat is hoe de vermijdende hechtingsstijl kan ontstaan en dat is ook hoe bindingsangst dus kan ontstaan. Dat zorgt ervoor dat je denkt "oké, het is gewoon maar veiliger om me terug te trekken om mijn eigen kleine eilandje en want anders is het gewoon te overweldigend. En ik kan dit niet aan".

 

Verlatingsangst, bindingsangst en verbindingsangst

Dus ik heb al een paar keer genoemd, verlatingsangst is een andere vorm en het is goed om te weten wat het verschil een beetje is tussen verlatingsangst en bindingsangst en verbindingsangst, de derde vorm, zodat je meer een compleet beeld krijgt. En zoals ik zei, vaak herken je wel iets in misschien alle stijlen. Maar ik had heel erg dat ik wel delen herkende van verlatingsangst en bindingsangst, maar absoluut niet allemaal. En alsof er iets mistte. En dat was waar, waardoor ik op een gegeven moment dacht: "volgens mij is er nog een derde, een derde soort angst". Er is ook een derde onveilige hechtingsstijl, dus eigenlijk is het best logisch dat er ook nog een derde manier is om om te gaan met relaties en dat is verbindingsangst.

Dus even het verschil tussen verlatingsangst en bindingsangst:

 • Verlatingsangst¬†is echt de angst om de¬†verbinding kwijt te raken,¬†om de connectie kwijt te raken. Op het moment dat dat gebeurt, heb jij het gevoel alsof je niet meer bestaat of mag bestaan totdat die ander weer openstaat voor jou en duidelijk laat merken dat hij of zij van je houdt.
 • Bindingsangst¬†in de kern is dus juist die¬†commitment¬†en alles wat daar voor je gevoel bijkomt: de verantwoordelijkheden, de druk, de overweldiging van dan wel emoties dan wel dat mensen over je grenzen heen gaan. Dat¬†wil je gewoon niet. Dus je neemt afstand en je lichaam schakelt uit.

 

Verbindingsangst

Dan heb je nog verbindingsangst en die is eigenlijk een soort combi van verlatingsangst en bindingsangst. Maar het is ook echt wel een eigen ding. Want wat daar gebeurt is dat je heel graag liefde wilde. Dus je wil eigenlijk wel graag in een relatie zitten waar iemand met bindingsangst bijvoorbeeld soms of misschien vaak wel niet wil omdat het te ingewikkeld is. Als je ver bindingsangst hebt, dan wil je dat wel.

Maar je bent tegelijkertijd ook¬†bang om je helemaal over te geven. Je bent bang voor de bron van liefde en dat kan zorgen voor bijvoorbeeld twijfel. Dat kan zorgen voor twijfel gedachten omdat je zit in een relatie, maar je wil je niet helemaal eraan overgeven en dus cre√ęer je ruimte. En dat doe je heel vaak in je hoofd, dus verbindingsangst heeft symptomen van van de vermijdende hechtingsstijl, dus van bindingsangst in de zin dat je kan ook helemaal je afsluiten en niets voelen.

Maar in plaats van dat je dan denkt: "o het is beter als ik alleen ben", kan zijn dat je dat wel eens denkt, maar dat is niet de kerngedachte. De kerngedachte zijn:

 • ¬†"Voel ik wel genoeg?"
 • "Moet ik niet meer voelen?"
 • "Moet ik niet super verliefd zijn?"
 • "Moet ik niet alleen maar bij diegene willen zijn"?
 • ¬†"Klopt dit wel? Zit het wel goed?"

En dat is, dat is echt een typisch teken van verbindingsangst die vanuit de gedesorganiseerde hechtingsstijl komt.

Maar daarin is die dus ook echt wel anders dan verlatingsangst en bindingsangst en het is gewoon heel goed en fijn om alle drie de verschillende te weten, zodat als je misschien wel eerder wat hebt gehoord over verlatingsangst en bindingsangst en jezelf er een beetje in herkende, maar niet helemaal, dan weet je nu dat er nog een derde is die aspecten heeft, kenmerken heeft van die andere twee. Maar daar gaan we dus in een andere blog nog veel dieper op.

 

Hoe overwin je bindingsangst?

Dus hoe kun je bindingsangst overwinnen, want daar wil ik echt even mee afsluiten, want je kan dit absoluut overwinnen. Soms hoor ik mensen hierover praten en dan is het net alsof je een soort van gedoemd bent voor de rest van je leven. Als je het eenmaal hebt, als je bindingsangst hebt of verlatingsangst, ja dan. Dan heb je dat voor de rest van leven.

Dat is zo ontzettend niet waar. Het is niet altijd makkelijk om het te helen. Het is niet één klein trucje ofzo. Dat zou fantastisch zijn, maar het is zo mogelijk. Het is zo mogelijk en dat hoeft ook niet jaren en jaren en jaren te duren.

Dus er zijn ondertussen een heleboel manieren om angsten te helen, hechtingsstijl te helen. En het kan zijn dat je misschien wel eens met een psycholoog hebt gepraat. Een beetje in therapie praattherapie heb gehad. En dat is echt heel erg fijn om te weten wat er gebeurt en het in een soort perspectief te kunnen plaatsen.

Maar wat daar soms mist is het fysieke. Dus als je merkt, wel eens hebt gemerkt hoe bindingsangst aangaat, dat is echt binnen no time. Daar kun je niet over nadenken, het is geen bewuste keuze. Het is gewoon een soort reflex. Het ligt opgeslagen in je lichaam. Dus dat is ook waar de oplossing zit en waar de heling zit.En dat is waar je wat je dus kunt loslaten.

 

Je kan bindingsangst overwinnen met EFT

En wat ik heb gebruikt om het los te laten en wat echt een super krachtige methode is. Maar nogmaals niet de enige, er zijn een heleboel. Maar dat is EFT, de Emotional Freedom Technique  en dat is tappen. En het ziet er heel gek uit, het is een hele gekke techniek.

Maar wat het doet is die¬†angstrespons eigenlijk loslaten.¬†En dat zorgt ervoor dat je steeds minder en minder getriggerd bent totdat het op een gegeven moment niet meer is. En zeker voor bindingsangst is dat heel erg fijn, omdat je dus niet hebt geleerd om emoties te verwerken, om emoties √ľberhaupt toe te staan. Dan kan EFT heel erg helpen om dat op een veilige en fijne manier te doen, zonder dat het mega overweldigend wordt. Want je bent direct ook het aan het verwerken.

Dus het houdt in dat je klopt op bepaalde punten op je gezicht. Als je dit nog nooit hebt gezien, denk je waarschijnlijk "What the f,. Wat is dit?".  Kan ik me heel goed voorstellen. De eerste keer dat ik het zag vond ik ook heel raar. En toen heb ik het een jaar aan de kant, niks mee gedaan waarvan ik nu denk dat ik een jaar eerder was begonnen als ik een jaar eerder af geweest. Dat was fijn geweest.

Dus baat het niet, dan schaadt het niet, je kan het altijd gewoon stiekem zonder dat iemand het ziet een keertje uitproberen. Wat het precies is en hoe het werkt en een hele demonstratie kun je zien in dit filmpje: "Wat is EFT".

 

Bij bindingsangst gaat het vooral om controle

En waar het vooral om gaat bij bindingsangst is controle. Eigenlijk is dat bij alle angsten zo maar de controle op dus je emoties dat het niet te veel wordt. De controle op dat iemand anders niet te dichtbij komt.

En wanneer je daaraan gaat werken, wanneer je dat los gaat laten met bijvoorbeeld EFT, dan zal je merken dat het echt zoveel makkelijker wordt om die emoties toe te staan om zelfs in echt moeilijke momenten helemaal in verbinding te kunnen blijven staan.

Dus ik had bijvoorbeeld, ik had echt heel erg verbindingsangst richting bindingsangst, dus ik had heel veel aspecten van bindingsangst en die volledige shut down, niet meer kunnen praten, mijn hele lichaam verdoofd en tegelijkertijd gespannen.

En dat was op elk moment dat het ook maar een klein beetje fout leek te gaan, niet goed leek te gaan in mijn relatie met Arjen, san gebeurde dat. En dan kon ik dus niet praten. En dat duurde dan soms echt zeven dagen / vijf dagen. Ik wist gewoon als ik getriggerd werd van: "oké, nou, ik ben gewoon de komende vijf dagen kan ik, kan ik niks, ben ik super moe, kan ik echt bijna niet normaal nadenke". En dat was zo ontzettend vermoeiend, maar zo, ik kon er niet doorheen breken.

En nu ben ik op het punt dat, zelfs als we een soort van ruzie hebben of hij geeft me feedback, wat ik moeilijk vind. Dan kan ik nog steeds open blijven. Ik ben, ik sluit me niet meer af. Ik ben gewoon helemaal aanwezig. Ik kan, ik kan gewoon blijven praten. Ik kan zelfs gewoon hele heldere dingen zeggen, wat ook lang niet altijd zo was. Dus je kunt het echt helemaal oplossen. Ik heb al die symptomen die ik net noemde, die ik eerst nou den 90 procent van de tijd had heb ik nu helemaal niet meer.

Hoe meer je leert om je emoties toe te staan door middel van EFT, dat is echt  een hele goeie techniek hier voor, maar ook om die controle los te laten. Hoe meer je dit zal helen.

En dit zal niet alleen in je relaties heel veel verschil maken, maar in de rest van je leven. Want het is echt super interessant om ook te kijken waar je verder nog bindingsangst mee hebt. Of je het √ľberhaupt eng vindt om grote projecten aan te gaan, om echt te gaan voor wat je graag wil doen, je dromen achterna te gaan.

Of merk je dat je dat soms wel doet, maar dan op het laatste moment het toch saboteert of denkt "o nee, is het te ingewikkeld, te moeilijk laat maar", want al deze angsten hebben absoluut ook invloed op andere gebieden in je leven. Bij de één meer dan bij de ander.

Maar het helen en het oplossen hiervan is echt zo'n ontzettend, ontzettende bevrijding. En dat gun ik je echt enorm.

Mocht je benieuwd zijn welke van de drie angsten je vooral hebt misschien hebt, dan kun je de quiz doen. Die kun je hieronder vinden in in de omschrijving.

Ik hoop echt heel erg dat dit filmpje je helderheid heeft gebracht en dat je jezelf nu weer wat beter begrijpt.

Weet in ieder geval dat jij altijd alle liefde waard bent. Op elk moment, ook precies zoals je nu bent.

Liefs,
Paulien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *