Waarom je nooit je grote liefde misloopt

with Geen reacties

Denken aan de kans dat je je grote liefde misloopt kan je flink ongelukkig maken. De liefde die je dan mist, de magische momenten die je nooit mee zal maken maar waar je stiekem zo naar verlangt. Het zorgt ervoor dat je op zoek gaat, het beïnvloedt je keuzes en het kan er voor zorgen dat je gaat twijfelen aan je huidige relatie. Want is dit het wel? Is dit wel alles? Is dit je ware liefde? Mis je niet iets?

En, misschien erger nog, wat als dat het niet is? Of wat als je single bent en géén idee hebt hoe je die grote liefde moet herkennen en OF je ‘m ooit nog tegen gaat komen?

FOMO all over the place. Dat geldt net zo goed in de liefde (misschien wel het meeste).

Je kunt hier eigenlijk op drie manieren in staan:

  1. Je weet zeker dat deze grote liefde er NIET is, dat het allemaal maar een stom sprookje is en dat dat niet het echte leven is (en toch lees je dit blog en hoop je stiekem dat het wel bestaat).
  2. Je weet of hoopt dat dit er voor je is, maar je weet niet zeker of je het mee gaat maken
  3. Je weet dat dit er voor je is, en je weet ook zeker dat je dat gaat ervaren

Weten dat die grote liefde er voor je is, maar niet zeker weten of je ‘m mee gaat maken is kut. Zeker weten dat hij er niet is, is ook kut. Ze maken je allebei ongelukkig, en allebei komen ze voort uit je eigen onzekerheid. Wanneer je denkt dat zo’n soort liefde alleen in sprookjes bestaat, ben je bang voor teleurstelling: onzeker over het leven en de liefde die je kan meemaken. Als je weet of hoopt dat die liefde er is, maar je bent bang dat jij die relatie mist, ben je misschien eigenlijk niet zeker over of je die liefde waard bent.

Ik zeg grote liefde, wat denk jij?

Misschien ben je gewend aan teleurstelling. Misschien heb je te vaak meegemaakt dat je iets wilde, of iemand wilde, en dat niet kreeg. En misschien heb je een lange relatie gehad waarin je dacht dat hij of zij je grote liefde was, maar het heel anders afliep.

Dus wat de reden ook is: je gelooft niet dat het mogelijk is. Have I got news for you.. IEDEREEN kan dit soort liefde meemaken. Als jij het wil, als jij ernaar verlangt, is het mogelijk voor je. Zoals dat met alles geldt. Misschien weet je dat al wel in je business of carrière of met geld, maar vergeet je het soms in je relaties. Alles wat jij wil meemaken kun je meemaken. Je loopt dus nooit je grote liefde mis.

De grote fout die we (je bent zeeeker niet de enige) maken is dat we denken dat die liefde in een andere persoon zit en dat we als een dolle op zoek moeten naar die ene speciale persoon die ons dat hele speciale gevoel gaat geven. Zolang we diegene niet vinden, kunnen we dat gevoel niet voelen en zijn we ongelukkig. Niet heel ongelukkig, maar misschien net iets ongelukkiger dan we doen voorkomen voor onze vrienden (nee, ik ben ècht heel gelukkig! Single zijn is geweldig!).

Hoe kan je die grote liefde dan meemaken?

Die grote liefde is niet buiten je. Jij hebt het in je, jij BENT liefde. Dat is zo abstract en ongrijpbaar en misschien zelfs wel kut om te horen (lekkere dode mus, Paulien). Want wat kan je daar nu mee? Je wil nu een oplossing, je wil het nu weten.

Hoe kan je grote liefde meemaken? Jij bent liefde!

I GET IT! Believe me, I get it. Die liefde kun je meemaken door super mega veel van jezelf te gaan houden. Ik bedoel: echt verliefd worden op jezelf. Dat is absoluut makkelijker gezegd dan gedaan, maar dacht je dat zo een liefde makkelijk is? Je liefde betekent echt niet alleen maar hele mooie, liefdevolle gevoelens, maar ook intense groei die echt niet altijd makkelijk is.

Maar dat is niet het enige. Ik ga je een formule geven die je naar deze toekomst leidt en vervolgens ga ik die uitleggen.

De formule

Dit is de formule:

Jij kent jezelf heel goed + jij houdt superveel van jezelf + je staat alle liefde toe + je gelooft dat je grote liefde gaat meemaken =
je komt op een frequentie waarop je die liefde aantrekt.

En dat kan betekenen dat je die grote liefde in je HUIDIGE relatie gaat meemaken!

Ok, ok ik loop op de zaken vooruit. Hier komt de uitleg:

Jij kent jezelf heel goed

Wie wil je dat er naast je staat als je 90 bent en je kijkt terug op je leven? Wat heb je nodig als je stress hebt, of een moeilijke periode doorgaat? Waar zoek je naar in iemand anders? Als je jezelf niet kent, en hebt geleerd van vorige relaties, kan het zomaar zijn dat je je aangetrokken voelt tot anderen die een bepaald patroon van je bevestigen. Ik viel bijvoorbeeld vroeger altijd op dominante, ietwat afstandelijke mannen, omdat ik doodsbang was voor intimiteit (ik en intimiteit zijn nog steeds niet beste vriendjes, maar het is al een wereld van verschil). Het was een patroon, die mede voortkwam uit mijn jeugd. Als ik mezelf niet heel goed had leren kennen, had ik dat patroon voortgezet. Was ik telkens weer op dezelfde jongens verliefd geworden, terwijl die mij helemaal niet de liefde gaven die ik wilde. Waarom doe je wat je doet? Waarom wil je wat je wil? En wat wil je ECHT? Zolang je niet heel erg zelfbewust wordt, en jezelf heel goed leert kennen, is het heel moeilijk om grote liefde mee te maken.

Jij houdt superveel van jezelf

Zolang jij niet heel veel van jezelf houdt, ga je niet je grote liefde meemaken. Je kunt niet meer liefde meemaken dan de mate waarin je van jezelf houdt. Waarom niet? Omdat als je niet zoveel van jezelf houdt, je je niet voor kunt stellen dat iemand anders dat wel doet. Dus ga je die relatie saboteren. Fouten vinden. Bevestiging zoeken dat je het niet waard bent, dat de ander weg gaat. Je gaat zeker niet alles van jezelf laten zien en je volledig kwetsbaar opstellen. En die twee dingen zijn allebei nodig om grote liefde mee te maken.

Je staat alle liefde toe

Soms houden we liefde tegen. Dat doen we niet expres, maar dat doen we bijvoorbeeld omdat we ergens geloven dat we liefde niet waard zijn. Dat we ervoor moeten werken, dat liefde moeilijk moet zijn. Of we staan het niet toe omdat we succesvol zijn in andere delen van ons leven, en ergens niet geloven dat we alles mogen hebben. Of we staan niet alle liefde toe omdat we bang zijn voor intimiteit, bang zijn voor kwetsbaarheid. Dit is een belangrijk onderdeel van de formule. Stel jezelf maar eens de vraag: waarom zou ik liefde niet toestaan? En kijk wat er komt. Als je er voor open staat, kunnen er interessant dingen naar boven komen.

De grote liefde formule: Jij kent jezelf heel goed + Jij houdt superveel van jezelf + Je laat alle liefde toe + je gelooft dat je grote liefde gaat meemaken = je komt op een frequentie weerop je die grote liefde aantrekt.

[Lees ALLES over twijfel: de oorzaken, oplossingen en succesverhalen]

Je gelooft dat je grote liefde mee gaat maken

Wat je gelooft, bepaalt wat je mee gaat maken. Niet alleen omdat de wet van de aantrekkingskracht zo werkt, maar het is ook een psychologisch en neurologisch proces. Wanneer jij bijvoorbeeld niet gelooft dat je grote liefde mee gaat maken, niet gelooft dat dat bestaat, kijk je op een hele andere manier naar de wereld. Op elk moment krijgen we ongeveer 6 miljard prikkels binnen. 6 miljard! Die kunnen we niet allemaal verwerken. Per seconde verwerken we een fractie daarvan, soms niet meer dan 10.000. Welke prikkels worden verwerkt, en welke worden genegeerd, wordt bepaald door een deel in ons brein dat het Reticular Activating System (RAS) heet. Je kunt het RAS zien als een uitsmijter buiten een club: het bepaalt welke prikkels wel en niet binnen jouw bewustzijn komen. RAS bepaalt dit aan de hand van jouw gedachten en overtuigingen. Geloof jij dat lang en gelukkig niet bestaat, dat je grote liefde nooit mee gaat maken, dan zal je prikkels verwerken die die overtuiging ondersteunen. Kom je op een dag een verhaal tegen over een stel dat is gescheiden EN een verhaal over een stel dat lang en gelukkig bij elkaar is gebleven, is de kans groot dat je het tweede verhaal volledig mist en je focust op het eerst. Maar zo kan het dus ook zijn dat je dit soort liefde voor je staat, en je die mist omdat je er helemaal niet voor open staat. Dit is waarom het belangrijk is om te geloven dat dit soort liefde bestaat, en dat jij dat mee gaat maken: je brein helpt je zoeken naar datgene waar je in gelooft.

Je komt op een frequentie waarop je die grote liefde aantrekt

Stel je dit verschil even voor: je houdt niet van jezelf en je gelooft niet dat je dit soort genegenheid ooit mee gaat maken. Wat straal je uit? Aan de andere kant: je houdt van jezelf, je weet precies wat je waard bent en waar je naar verlangt, je hebt geen moeite met liefde toelaten in wat voor vorm dan ook en je bent ervan overtuigd dat je grote liefde mee gaat maken. Wat straal je dan uit?

Je gedachten en overtuigingen hebben invloed op hoe andere jou zien, hoe ze zich aangetrokken voelen tot je. Dit kun je een frequentie noemen. Als je negatieve gedachten hebt, zit je op een lagere frequentie dan wanneer je positieve gedachten hebt. Je frequentie bepaalt wat je aantrekt, en je frequentie wordt dus beïnvloed door de andere vier delen van de formule: hoeveel je van jezelf houdt, hoe goed je jezelf kent, in hoeverre je liefde toestaat en in hoeverre je erin gelooft.

Draai het om: waarom zou je er niet in geloven?

Eigenlijk is de enige reden om NIET te geloven dat deze liefde mee gaat maken, je angst voor teleurstelling. Geloven dat je het niet mee gaat maken beschermt je op een bepaalde manier, denk je. Toch, als je niet gelooft in je grote liefde en je wil het stiekem wel, ben je jezelf eigenlijk constant aan het teleurstellen. Wees niet bang. Je weet nu dat je brein je altijd helpt om je te laten zien waar je in gelooft. Als jij het verlangen hebt om je leven te delen met iemand, je staat er voor open en staat het toe, dan zal het gebeuren. It’s as simple as that.

[Lees ALLES over twijfel: de oorzaken, oplossingen en succesverhalen]

Dus ik ben het nu nog niet waard?

Nog even een heel belangrijk punt. Misschien denk je nu: ik ken mezelf misschien nog niet goed genoeg, ik moet meer van mezelf houden en ik laat geen liefde toe, dus ik ben liefde niet waard. Nee, absoluut niet.  Je bent ALTIJD liefde waard. Altijd. Altijd. Altijd. Het punt is, je beseft het niet. Je herkent het niet. Je duwt het weg. Deze formule brengt je niet naar liefde waard zijn, deze formule brengt je naar het punt waarop je realiseert wat altijd al waarheid was: dat je grote liefde volledig waard bent, dat je loveable bent en dat je die liefde altijd mee kunt maken.

Omdat het in jou zit. Die bron van liefde zit in jou. Jij kunt dat voelen. En hoe meer je het voelt, hoe meer je het toelaat, hoe meer je mensen en situaties aan gaat trekken die dat weerspiegelen. De grootste liefde is niet een liefde die iemand je geeft, maar de immense liefde in jezelf die door iemand anders weerspiegelt wordt.

Je hoeft niet te wachten totdat je al deze componenten hebt, totdat je ‘de ware’ vindt. Het Universum heeft altijd een groter plan voor je in petto, en brengt je precies op je pad wat je nodig hebt. Het kan heel goed zijn dat je iemand tegenkomt met wie je al heel veel liefde voelt, en met wie je kunt groeien. Het kan zijn dat er verschillende mensen op je pad komen die je een stukje verder brengen. Het is dus niet zo dat je alleen blijft totdat je al deze dingen perfect onder de knie hebt. Als je me al iets langer volgt, weet je dat ik mijn grote liefde heb ontmoet op het moment dat ik een angststoornis had en tegen een depressie aan zat. Ik was een volledig ander persoon dan ik nu ben (bang, afstandelijk, hard, onzeker), en toch zijn we nu nog steeds bij elkaar en groeit onze liefde elke dag. Omdat ik groei. En doordat ik groei, ik een andere zelf in de relatie breng en hij daardoor ook groeit. Ik zeg niet dat dat bij iedereen zo gaat. Maar ik had nooit gedacht dat ik dit mee zou maken, en ik dacht toen zeker niet dat ik het waard was. Het kwam toch. Het kan dus op elk moment komen. Het punt is alleen dat de kans groot is dat je het niet herkent. De formule brengt je naar een punt waarin je het herkent. Waarin je zeker weet dat dit het juiste is op dit moment.

Als jij het verlangen hebt om jeliefde te delen met iemand, je staat er voor open en staat het toe, dan gaat het gebeuren.

Maar… ik heb mijn ware gevonden, maar ik heb de relatie verkloot en nu ben ik hem kwijt

Verleidelijk om te denken, maar: er is niet één manier waarop grote liefde in je leven kan komen. Als het op een bepaalde manier (met een bepaald persoon) niet lukt, zijn er 26 andere manieren waarop grote liefde op het punt staat je leven in te komen. Dit is een universum van overvloed. Er kan niet één manier zijn waarop je grote liefde mee kan maken. Vooral omdat die grote liefde in jou zit. Leg die enorme macht niet bij iemand anders neer. Met de kans dat je dat nooit mee gaat maken. Het maakt niet uit in welke situatie je nu zit. Op elk moment zijn er 26 manieren om die grote liefde mee te gaan maken. De vraag is: herken je het?

Maar.. Hoe dan?

Ok, je hebt nu misschien ‘meer zelfliefde’, ‘mezelf beter leren kennen’, ‘liefde toestaan’ en ‘geloven dat grote liefde bestaat’ op je to-do lijstje gezet. Heel goed. Maar, hoe begin je daar in hemelsnaam aan? Wat moet je daarvoor doen?

Je hoeft juist niet heel veel meer te doen. Het gaat er meer om dat je bepaalde negatieve overtuigingen en gedachten loslaat. Je BENT liefde namelijk, en van nature sta je liefde toe (heb je wel eens een kleine baby gezien die geen liefde kan ontvangen?). Je hebt in je leven heel wat dingen geleerd, of overtuigingen aangenomen, die nu in de weg staan van je grote liefde.

[Lees ALLES over twijfel: de oorzaken, oplossingen en succesverhalen]

You’re awesome!

Holy crappeloni wat is dit een enorm lang blog geworden. Als je helemaal tot het einde bent gekomen: you’re awesome, hi! 🙂 Ik hoop echt dat je hier iets aan hebt gehad. Je bent enorm veel liefde waard, en ik wil dat je dat weet. Je mag geloven in je grote liefde, en als je daar naar verlangt, ga je die absoluut meemaken.

Heel veel liefs,

Paulien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *