Wat als je niks meer voelt in je relatie?

with Geen reacties

Als je niks meer voelt in je relatie, hoeft dat niet te betekenen dat het aan je relatie ligt, en ook niet dat je het uit moet maken.

 

Transcript

Wat als je niks meer voelt in je relatie?

Dat hoeft niet te betekenen dat het aan je relatie ligt. Als je heel erg bang bent dat niks voelen betekent dat je het uit moet maken, hoop ik dat dat je opluchting geeft. We gaan hier bespreken waarom, waarom het echt oké is als je niks voelt. Daar kunnen heel veel verschillende redenen voor zijn. En weet dat je weer heel veel kunt gaan voelen, wat je nu wel of niet voelt.

Voel ik wel genoeg?

Ik kan me voorstellen dat het heel eng is om even niks te voelen. Misschien voel je al een hele tijd niks en denk je: dat betekent vast dat ik het uit moet maken terwijl je het misschien niet uit wil maken. Dan is het helemaal frustrerend, want dan kom je in zo'n loop in je gedachten: ik wil het niet uitmaken, maar voel ik wel genoeg? Nee, ik voel niet genoeg. Ik moet meer voelen.

En als ik niet genoeg voel, dan moet ik het uitmaken, maar ik wil het niet uitmaken. Ken je die gedachten over je gevoel? Nou ja, je denkt dat het over gevoel gaat, maar eigenlijk gaat het ook heel veel over vooroordelen van je gevoel. 'Ik voel niet genoeg' is een veroordeling en ik moet meer voelen is bijvoorbeeld een overtuiging. Dat heeft niet eens per se heel veel te maken met je gevoel zelf.

Dit gedachtenrondje! Herken je het?

 

Je hoeft het niet uit te maken

Als je niet genoeg voelt

Maar feit blijft: als jij niks voelt, als jij geen gevoelens hebt en je wil die wel heel graag voelen, dan kan het zo eng zijn. Het kan echt zijn dat je nu denkt: ik moet wat voelen, want anders moet ik het uitmaken. En dat voelt zo machteloos, zo machteloos.

Dus, weet dat op het moment dat je niks voelt en die gedachte hebt (ik voel te weinig dus ik moet het uitmaken) dat dat niet betekent dat je het uit moet maken. Hoe eng het ook voelt, die afwezigheid van gevoel, het betekent niet dat je het uit moet maken. Het betekent niet dat je relatie gedoemd is. Het betekent ook niet dat je niet heel veel kan gaan voelen. Want: wat je nu voelt zegt niks. Ook niet over wat je kunt gaan voelen.

Over twee maanden, over zes maanden, over zes jaar.

Er is zoveel mogelijk en jouw vermogen om te voelen is niet kapot, is niet weg en het is absoluut niet zo dat dit voor altijd blijft. Wat je nu ook denkt of wat je nu ook voelt. En ik kan me echt voorstellen dat je je niet voor kunt stellen dat dit ooit weer goed komt.

Nu MOET ik wel wat voelen

Tien jaar geleden twijfelde ik echt extreem aan mijn relatie, mede omdat ik echt helemaal niks voelde. We hadden toen anderhalf jaar een relatie, denk ik. We gingen een keer naar Engeland op vakantie en het zou een hele mooie vakantie moeten worden en we gingen slapen in een heel romantisch landhuis en ik moest heel veel van mezelf voelen.

Misschien herken je dat. Ik legde heel veel druk erop. Ik moest heel gelukkig zijn. Ik moest heel verliefd zijn, want ik dacht als ik hier al niet verliefd ben, als ik hier al niet heel veel voel, waar dan wel? Maar ik voelde echt helemaal niks. Volledige afwezigheid van gevoel en ik vond het zo eng. Ik wilde er ook eigenlijk niet aan denken, maar ik wilde wel mijn gevoel checken of het er was of niet. En dat ging dan de hele tijd heen en weer.

Het was echt zo gek makend, dus als jij er nu in zit: Ik wil je een knuffel geven eigenlijk.

[Lees ALLES over twijfel: de oorzaken, oplossingen en succesverhalen]

Maar ik voelde helemaal niks meer. Ik voelde echt helemaal niks op dat moment. Ik weet nog dat ik dacht: pijn voelen is nog fijner dan dit. Die afwezigheid van gevoel. Het was net als wanneer je het heel erg koud hebt, je je eigenlijk niet kan voorstellen dat je het ooit nog een keer warm gaat krijgen, dat je ooit echt nog lekker helemaal warm gaat zijn.

En dat was een beetje het gevoel dat ik toen ook had. En wat jij misschien ook hebt, dat ik me gewoon niet kon voorstellen dat ik ooit weer zou kunnen voelen. Ik dacht echt dat het kapot was. Dat mijn vermogen om te voelen kapot was. Ik heb op die vakantie eigenlijk de hele vakantie vrijwel niks gevoeld. Wat ik heel erg vond, waardoor ik me alleen nog maar kutter en alleen maar leger voelde.

Gevoel kan altijd terugkomen

En groeien!

Ik was zo bang dat het nooit meer terug zou komen. Het stond op dat moment zó ver van me af. Veel voelen. Liefde voelen. Verliefdheid voelen. Ik wist niet eens meer hoe het voelde. Ik kon het me niet eens meer echt heel goed herinneren. En ik kon me niet voorstellen dat dat ooit zou gebeuren, dat ik het wel weer zou voelen.  Maar... We zijn nu nu tien jaar verder, en nu voel ik heel erg veel.

Maar dat was ook al veel eerder. Maar laten we even bij nu blijven. Ik ben ondertussen getrouwd met diezelfde jongen en al vijf jaar geleden. En ik voel steeds meer. Omdat ik zelf steeds meer toestaat, gaan we straks nog even verder op in, maar het is dus absoluut niet zo dat als je nu niks voelt, dat dat betekent dat dat voor de rest van je leven zo gaat zijn en dat dat betekent dat je niet in deze relatie nog echt heel erg gelukkig kan zijn en heel erg veel kan voelen.

Van angst en spanning

Naar liefde voelen stromen

Want waar ik toen volledige leegte en afwezigheid had en angst en spanning, voel ik nu op vrijwel dagelijkse basis zoveel liefde stromen door mijn hart, door mijn buik. Word ik warm als ik hem zie. Niet altijd, want gevoel is niet constant. Dat is ook goed om te weten. Gevoel komt en gaat als eb en vloed en dat is wat alle gelukkige stellen meemaken. Dus het hoeft ook niet. Je hoeft het niet de hele tijd te voelen.

Maar ik voel nu zoveel liefde. Ik voel verliefdheid en ik merk dat dat alleen maar groeit en het kán groeien. Ik zeg niet dat dat makkelijk is op het moment dat je echt een volledige afwezigheid hebt van gevoel. Dan zit daar vaak wat onder. Wat je mag helen en dat kan soms wat werk vragen. Maar het is wel absoluut mogelijk. En hoe jij je nu voelt zegt niks over hoe jij je over een paar weken of over een paar maanden kan gaan voelen.

 

Je kijkt anders

Naar je verleden en toekomst

Je kijkt naar de toekomst en naar het verleden vanuit de bril die je nu hebt. De bril van kijken, maar ook de bril van voelen. Dus als jij nu niks voelt, is de kans ook heel erg groot dat jij terugkijkt naar herinneringen, naar bijvoorbeeld toen jullie elkaar ontmoetten, en dat je denkt: toen voelde ik ook al niks. En toen was het ook al niet goed. Maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn.

Die ontmoeting, of dat begin wordt heel erg gekleurd door hoe jij je nu voelt. Als je dus niks voelt en je vindt dat heel erg, maakt dat je bang dat het fout zit in je relatie. Dan beïnvloedt dat de manier waarop je kijkt naar je herinneringen. Maar je zult ook merken dat op het moment dat je wel weer meer gaat voelen (want dat gaat komen) je weer heel anders naar het begin kijkt. Dan haal je daar weer andere dingen uit.

Dit is nou eenmaal hoe ik me over hem voel?

Nope, is niet zo

Dus hoe jij je nu voelt kleurt, hoe je kijkt naar de toekomst en hoe je kijkt naar het verleden. En daarom denk je nu en voelt het alsof je nooit meer veel meer kan voelen dan dit. Je hebt een beetje het gevoel van dit is nou eenmaal de waarheid. Dit is nou eenmaal hoe het is en dat is echt niet zo. Je weet niet wat je kan gaan voelen, je weet niet wat er allemaal nog mogelijk is.

[Lees ALLES over twijfel: de oorzaken, oplossingen en succesverhalen]

Dat hoeft echt geen tien jaar te duren. Dat kan ook echt een paar weken duren. Een paar maanden duren. Een paar jaar duren. En dan kun je echt heel erg veel voelen, maar baseer dus niet je hele toekomst op wat je op dit moment voelt. Want dat is echt een momentopname en er kunnen heel veel redenen zijn waarom je op dit moment even niks voelt.

Even kan ook al een tijdje zijn hoor. Ik heb ook uiteindelijk geloof vijf jaar echt vrijwel niks gevoeld. Best wel lang.

Redenen waarom je niks voelt

Die niets met je relatie te maken hebben

Er kunnen dus een heleboel redenen zijn waarom je niks voelt.

Die hoeven allemaal helemaal niks met je relatie te maken te hebben. Het kan zijn dat je gewoon gewend bent aan al je gevoel onderdrukken, omdat bepaalde gevoelens en bepaalde emoties heel eng zijn voor je om te voelen, bijvoorbeeld woede of verdriet. Misschien heb je geleerd toen je jong was dat dat niet helemaal veilig was om dat te uiten of om dat te voelen. En dan kan het dus zijn dat je die onderdrukt, maar gevoelens zijn een package deal, dus op het moment dat je woede en verdriet onderdrukt dan voel je eigenlijk niets meer. Dan is het ook heel moeilijk om je liefde te voelen en al die gevoelens die je wel zo graag wil voelen. Dus dat kan een reden zijn die niks te maken heeft met je relatie. Het kan ook zijn dat je het heel eng vindt om verliefd te zijn. Dat klinkt heel raar, maar als we bijvoorbeeld heel bang zijn voor afwijzing of verlating of dat iets ons afgepakt wordt op het moment dat het zo goed voelt, dan ga je dat natuurlijk niet voelen. Dan ga je jezelf dat niet toestaan omdat het gewoon onveilig voelt. Dus het kan ook zijn dat er gewoon echt een angst onder zit. Dus er zijn een heleboel redenen. Er kunnen een heleboel redenen zijn waarom je nu niet zoveel voelt, die niet aan je relatie liggen.

Als je dan wel heel erg focust op dat het aan de relatie ligt, dan kan je jezelf eigenlijk helemaal verliezen in twijfel. En dat is zo zonde, want dat is niet waar de oplossing ligt. Het is oké. Het is oké dat je dat doet, want het is een soort van manier om ermee om te gaan. Het is een soort coping mechanisme. Het is niet waar de oplossing ligt.

Wat je gaat voelen

Is mooier dan je je nu kunt voorstellen

Het is niet erg als je nu niks voelt. Ik weet dat de maatschappij dat iedereen andere dingen zegt. 'Volg je gevoel', blablabla. Maar dat is een super eenzijdig beeld van hoe gevoel werkt en hoe je gedachten werken en hoe angst werkt. En hoe oude pijn en triggers en trauma's werken. En dat wordt daar helemaal niet in meegenomen. Dus het hoeft echt niks te zeggen, je kan niks voelen, je kan ook een hele tijd niks voelen en uiteindelijk super super gelukkig zijn en alle gevoelens voelen die je wil voelen. Verliefdheid kan ook langzaam op gang komen.

Plus nog meer. Want als ik nu terugkijk op tien jaar geleden wat ik toen wilde voelen, denk ik: Ik wist niet eens wat er mogelijk was. Ik was gewoon zo niet gewend om mijn gevoelens toe te laten. Dat wat ik dacht dat liefde was, was eigenlijk meer angst en spanning. Wat ik wilde voelen was meer angst en spanning.

Wat ik nu voel is zoveel mooier en warmer en rijker en voller en meer voldoening gevend. Dus je weet niet eens wat er mogelijk is en dat je dat niet weet of dat je dat niet ziet of dat je je dat niet voor kunt stellen betekent niet dat het niet gaat gebeuren. Het gaat absoluut gebeuren. Er is niks mis met je. Er hoeft ook helemaal niks mis te zijn met je relatie. Het kan echt zijn dat je zoveel liefde gaat voelen in deze relatie, zelfs als je dat nu niet voor kunt stellen.

Als je wil weten of jouw twijfel of afwezigheid van gevoel misschien niet aan je relatie ligt, kun je de twijfelquiz doen. Dan kom je erachter wat je nog los mag laten en wat je mag helen. Wat ervoor zorgt dat dat gevoel weer terugkomt. Dat het gevoel er mag zijn, en dat je dat gaat toestaan.

Liefde en vrede

Kun je altijd weer gaan voelen

Want liefde is iets wat we in ons hebben en onze natuurlijke staat is liefde en vrede, dus dat is er altijd. Je natuurlijke staat is geen angst en spanning.

Dat is absolute liefde en vrede, dus dat kun je altijd voelen. Daar kun je altijd naar terugkomen. Als je het niet voelt, dan betekent het dat je het op een of andere manier onderdrukt of niet helemaal toestaat. Misschien met hele goede reden om jezelf te beschermen, maar weet dat daar iets aan te doen is. Maar weet in ieder geval dat je alle liefde waard bent en dat je altijd zo veel meer kunt voelen dan je je nu kunt voorstellen en dat je dat ook echt echt echt helemaal waard bent. Check ook deze 4 tekenen dat je genoeg voelt.

Heel veel liefs,

Paulien