Verlatingsangst, en 3 redenen waarom je dan gaat twijfelen over je relatie

with Geen reacties

Het klinkt super tegenstrijdig: je hebt hele gemene gedachten over hem, maar kan toch heel erg bang zijn dat hij bij je weggaat.
Whyyy?

In dit artikel 3 redenen waarom je twijfelt als je eigenlijk verlatingsangst in je relatie hebt!

 

Verlatingsangst in je relatie

Toen ik er eenmaal achter was dat er verlatingsangst onder mijn twijfels zat, werd alles anders en kon ik het eindelijk aanpakken, helen en me beter voelen! In dit filmpje ga ik je drie redenen vertellen waarom je gaat twijfelen als je eigenlijk verlatingsangst hebt en hoe dit je enorm kan helpen om uit twijfel te komen. Zoals het mij ook heeft geholpen. Na vijf jaar mega intense twijfel ben ik er uiteindelijk uitgekomen. En getrouwd met diezelfde hele lieve leuke jongen. Nu zijn we al jaren getrouwd en hebben we een kindje!

 

Weet je waar je verlatingsangst vandaan komt?

Dat is zoooo belangrijk!

Dus het kan, maar het is zo belangrijk om te weten waar je twijfel vandaan komt. En dat kan dus uit verlatingsangst komen, want ons brein doet zulke gekke, vreemde dingen als we heel erg bang zijn. Verlatingsangst is misschien wel Ć©Ć©n van de grootste, de meest heftige dingen die we kunnen voelen! Dit komt omdat we zo gericht zijn op verbinding vanaf dat we al heel erg klein zijn. We zijn echt nog maar net zijn geboren of we zijn al gericht op verbinding.

Verbinding maken met onze moeder, met onze vader, met onze primary caregiver. En als dat als dat lukt, dan voelen we ons daar veilig in.

Als dat niet lukt om wat voor reden dan ook, omdat onze ouders er niet altijd kunnen zijn of omdat zij zelf ook met issues zitten of we gewoon Ć¼berhaupt een keer verlaten zijn in onze jeugd. Dan kan het zijn dat je verlatingsangst ontwikkelt.

 

Heel veel mensen hebben het minstens een beetje!

Heel veel van ons hebben dat in ieder geval tot op zekere hoogte, omdat we ons altijd wel een klein beetje hebben moeten aanpassen om liefde te krijgen. Omdat we merkten dat onze ouders bijvoorbeeld wegtrokken op het moment dat wij 'te veel waren', te boos waren, te gevoelig waren, te hard huilde. Soms wisten onze ouders gewoon niet hoe ze daarmee om moesten gaan en dat kan al voelen als verlating.

Dus het hoeft niet eens zo te zijn dat je echt bent verlaten, dat je vader of je moeder is weggegaan. Het kan ook zijn dat de verbinding werd verbroken op het moment dat jij iets deed. Dat kan er dus voor zorgen als je een klein kindje bent dat je die link maakt met 'als ik iets fout doe, dan word ik misschien wel verlaten'. Het kan zijn dat je dat zo geĆÆnternaliseerd hebt, dat dat zo vaak gebeurd is dat er een deel van jou is wat gelooft dat jij sowieso verlaten wordt.

Misschien herken je dat. En dat is zo pijnlijk. Dat wil je koste wat kost natuurlijk voorkomen, want niemand wil dat meemaken. Dus dat is logisch. Dat is super logisch.

 

Verlatingsangsttwijfel reden 1: Je beschermt jezelf

Maar de eerste reden waarom verlatingsangst dus voor twijfel kan zorgen is omdat je jezelf zo aan het beschermen bent. Je bent jezelf aan het beschermen voor die pijn van afwijzing, die pijn van verlating. En dat is zo logisch. En eigenlijk - als je erover nadenkt - is twijfel een perfecte manier daarvoor.

Als jij hem minder leuk vindt, dan kan dat deel van jou wat zo bang is geloven dat het minder pijn doet als hij je afwijst. Als jij je helemaal zou geven aan deze relatie, als jij er helemaal voor zou gaan, en dan wijst hij je af. Oef, dat doet heel veel pijn. Als jij hem minder leuk vindt, als je het eigenlijk toch niet helemaal zeker weet of jij Ć¼berhaupt wel met hem oud wil worden. Ja nou ja, goed, dan is het heel vervelend maar, maar je wist het eigenlijk toch al niet zeker.

Snap je hoe dat gaat? Zie je hoe het je kan helpen om jezelf te beschermen tegen die pijn? Uiteindelijk is dat natuurlijk een illusie en werkt dat helemaal niet zo. Het doet nog steeds super veel pijn om afgewezen te worden en verlaten te worden. Het is ook niet makkelijk en eigenlijk ben je jezelf de hele tijd pijn aan het doen door jezelf daartegen te beschermen, door eigenlijk die weerstand te voelen en hem op afstand te houden minder leuk te gaan vinden.

 

Twijfel is een sabotagemechanisme

Dit is waarom je het ook niet zo gauw doorhebt, omdat je misschien zulke, volgens jezelf gemene en lelijke dingen over hem denkt, dat je je gewoon niet voor kan stellen dat je het erg zou vinden als hij zou verlaten, dat haast als een als een opluchting zou voelen als hij de knoop door zou hakken. Maar dat is een sabotage mechanisme.

Dat is een zelf sabotage mechanisme, dus dan zit je eigenlijk gewoon haast te wachten tot hij dat doet. En het voelt als een opluchting, omdat je daarmee eigenlijk hebt voorkomen dat je je helemaal hebt overgegeven aan de relatie en hij toen wegging en je daardoor heel veel pijn had.

 

De mate waarin je negatieve gedachten hebt

Is de mate waarin je jezelf aan het beschermen bent

In de tijd dat ik zoveel twijfelde, de gedachten die ik had voelden zo echt en die gingen over van alles: dat ik hem niet aantrekkelijk vond. Dat ik hem niet leuk genoeg vond. Dat ik niet genoeg voelde, dat hij niet grappig genoeg was. Dat hij niet attent genoeg was. Al dat soort dingen die ook echt kunnen zijn, en die ik ook echt zag in hem op dat moment.

Dus het kan zijn dat je echt best wel heftige dingen, negatieve dingen over hem denkt en bij hem ziet die heel echt voelen. Waardoor je denkt van "ja maar, dan zou ik het toch helemaal niet zo erg vinden als hij me zou verlaten". Maar dat is dus precies hoe het beschermingsmechanisme werkt.

Het moet echt voelen

Het moeten dingen zijn die echt zijn voor je, die je echt ziet en die je echt voelt. Anders zou het niet werken. Dus hoe meer je dat soort dingen denkt, hoe meer je denkt dat je hem eigenlijk niet echt heel erg leuk vindt. Hoe meer je jezelf daarmee beschermt. Dus eigenlijk de mate waarin je negatieve gedachten hebt, waarin je twijfelt, is de mate waarin je jezelf aan het beschermen bent.

[Lees ALLES over twijfel: de oorzaken, oplossingen en succesverhalen]

Als je verlatingsangst hebt. Die gedachten zijn zo slim als dat jij slim bent. Dus daarom voelt het zo echt. Daarom voelen die gedachten zo echt. Ik weet dat het echt heel frustrerend is, maar weet dus dat het ook echt uit verlatingsangst voort kan komen. Toen ik daaraan ging werken en daar naar ging kijken en echt de angst voelde dat hij misschien wel eens mij zou kunnen verlaten of afwijzen, deed het alsnog echt heel erg veel pijn en vond ik het echt heel moeilijk om mee te dealen.

 

Het kan zijn

Dat je JUIST heel veel liefde kan voelen voor hem

En als je dus in een relatie nu zit waarin je heel erg twijfelt, maar je wil niet weg. Je gaat niet weg. Dan kan het juist zijn, en dit klinkt heel tegenstrijdig, maar dan kan het juist zijn dat er eigenlijk heel veel liefde is voor hem, maar dat je het zo eng vindt om dat toe te staan, dat je het zo eng vindt om je daaraan over te geven, om dat echt te voelen. Omdat je er ergens gewoon van overtuigd bent dat hij weggaat of dat hij je afwijst.

Ik was bijvoorbeeld ook heel bang dat Arjan dood zou gaan, dus dat hij me afgenomen zou worden. En ik had dat eerder nog niet zo erg gehad bij iemand.

En nu weet ik waarom want ik hou zo ontzettend veel van hem en dat hij zou overlijden, is echt Ć©Ć©n van mijn grootste angsten nog steeds. Alleen toen stond ik mezelf niet toe om dat te voelen, omdat ik daar zo bang voor was.

En nu, na heel veel werk, sta ik mezelf toe om dat te voelen. En dat is niet makkelijk, maar het zorgt er wel voor dat ik ook zoveel meer liefde voel en dat die twijfel al 4 jaar volledig weg is.

 

Weet dat twijfel kan komen door verlatingsangst. Dat was de eerste. Je beschermt jezelf en je denkt dat je minder pijn hebt als je hem minder leuk vindt. Minder pijn als hij je eenmaal afwijst of verlaat.

 

Verlatingsangsttwijfel reden 2: Je wil 100% zekerheid

Het tweede is dat je honderd procent zekerheid wil. Honderd procent zekerheid wil dat dit goed zit en dat hij nooit weg zal gaan.

En daarom ga je twijfelen. Je gaat eigenlijk een soort vergrootglas leggen op alles in de relatie wat je niet zo leuk vindt of wat hij fout doet. Of je daarmee kan leven of niet.

Om zeker te weten dat deze relatie gaat lukken, dat je niks over het hoofd ziet en misschien heb je het gevoel dat je de hele tijd "aanstaat". De hele tijd aan het opletten bent. Misschien niet eens alleen in je relatie, maar in je leven. En dat is een neiging tot controle die super logisch is, maar die ook heel erg vanuit angst komt. En dat kan ook voortkomen uit de angst voor verlating. Je bent eigenlijk de hele tijd bezig met: wat gaat er fout? Wat zie ik niet? Wat mis ik? Wat ervoor kan zorgen dat hij mij gaat verlaten. En soms gebeurt het juist in hele fijne, stabiele, liefdevolle relaties met een jongen waarvan je eigenlijk wel zeker weet dat die nooit weg zal gaan, dat hij altijd zal blijven. En waarom gebeurt dat dan? Omdat op het moment dat je bijvoorbeeld met een jongen of een meisje bent die al de neiging heeft tot wegtrekken of die jou niet goed behandelt of die emotioneel onbereikbaar is, dan weet je waar de dreiging zit, dan weet je waar dat gedrag zit wat ervoor kan zorgen dat diegene weggaat. En voor ons angst brein, het deel van wat jou eigenlijk alleen maar probeert te beschermen en wat draait op angst, is het heel eng om niet te weten waar de dreiging vandaan komt. Die wil eigenlijk alleen maar controle.

Je bent ervan overtuigd dat het fout gaat

Dus als je dan niet weet wat er fout kan gaan omdat eigenlijk alles gewoon goed gaat en hij lief is en hij er is en niet wegtrekt. Hoe erg je hem ook test en hoe erg je ook twijfelt en soms gemeen bent. Dat kan ervoor zorgen dat je angstbrein een beetje in paniek raakt, omdat 'ie er ergens van overtuigd is dat jij verlaten gaat worden. Omdat je ooit die overtuiging aan hebt genomen en die denkt dan: het gaat gebeuren, maar ik weet niet waar dat vandaan komt. En voor je angst brein is het zo belangrijk om controle te hebben dat het dan maar probeert alles te voorkomen. Die probeert ervoor te zorgen alles te voorkomen. En als dat niet lukt, dan raakt het in paniek. Dus je wil honderd procent zekerheid dat deze relatie helemaal goed zit. 100 procent goed zit. Dat jij ook heel veel voelt en dat je gevoel dus helemaal goed zit zodat jij het ook nooit uit hoeft te maken. Want ook dat kan als verlating voelen.

[Lees ALLES over twijfel: de oorzaken, oplossingen en succesverhalen]

Het is dus ook een beetje een controle ding ook. Twijfel is echt een controle ding: je gaat alles onder een vergrootglas leggen en je staat de hele tijd aan. Dat was de tweede.

 

Verlatingsangsttwijfel reden 3: 'Ik ben liefde niet waard'

De derde reden waarom je gaat twijfelen als je het verlatingsangst hebt, is de bron van liefde die jij in hem ziet. Hij geeft jou liefde. En als jij dat niet gewend bent, als jij ergens de overtuiging hebt 'ik ben liefde niet waard', dan kan dat heel ongemakkelijk voelen.

En dan kan dat zelfs een beetje eng voelen of gevaarlijk voelen omdat je denkt: maar ik moet er toch voor werken, ik moet daar iets voor doen. Waarom gebeurt dit zomaar, waarom krijg ik dit zomaar? En dat kan het gevoel geven dat het niet helemaal goed zit of dat er iets niet helemaal klopt.

Je kunt die liefde niet helemaal ontvangen

En in plaats van, wat veel beter zou werken waarschijnlijk, dat we gewoon die liefde gaan ontvangen en ons openstellen, kan het zijn dat ons angstbrein denkt: Nope, dat is niet veilig genoeg. Er moet wel iets mis zijn met hem. Dus je gaat die bron van liefde in diskrediet brengen. Je gaat denken: hij meent het vast niet oprecht. Hij zou dit bij ieder meisje doen. Hij doet het niet goed. Je gaat voorwaarden stellen aan de manier waarop hij liefde uit.

De voorwaarden die je stelt

Bijvoorbeeld: hij moet het op een andere manier zeggen, op een andere toon. Op een ander moment, hij moet nog meer doen, hij minder doen. Hij moet bloemen meenemen, hij moet juist geen bloemen meenemen. Je gaat eigenlijk een soort van plaatje creƫren waar hij aan zou moeten voldoen. En dan houdt hij ECHT van je. En dat doen we als eigenlijk heel erg bang zijn dat we liefde dus niet waard zijn.

En daaronder zit ook verlatingsangst. Want als we geloven dat we liefde niet waard zijn, dan zitten we eigenlijk te wachten tot op het moment dat hij daar ook achter gaat komen. En als we dan zo maar liefde krijgen van hem, dan denken we: Nee, maar hij gaat hier achter komen, dat ik het niet waard ben. En dan gaat ie toch iets vinden waardoor die me gaat afwijzen, waardoor hij me gaat verlaten.

Je duwt je partner weg omdat je het niet vertrouwt

Waardoor je je partner dus eigenlijk weer een beetje wegduwt. Waardoor je je partner minder serieus neemt. Zodat jij minder pijn hebt, maar ook je twijfelt omdat je het gewoon eigenlijk niet vertrouwt en niet wil wennen aan dat het ook gewoon makkelijk en liefdevol mag zijn en dat je die liefde echt helemaal mag ontvangen. Daar wil je niet aan wennen, omdat je dus echt heel bang bent dat dat op een gegeven moment wordt weggenomen. Maar dat is niet zo. Je mag echt gaan vertrouwen dat dat er is en dat dat er blijft en dat jij dat zo ontzettend waard bent.

En dat vergt misschien wat werk. Dat is niet een trucje of Ć©Ć©n ding wat je kunt doen.

Het is ook eng

Om je zo kwetsbaar op te stellen

En het is ook heel erg eng om je kwetsbaar op te stellen en je hart te openen en je te geven aan een relatie met het risico dat je afgewezen wordt of dat iemand weggaat of dat iemand overlijdt. Dat is supereng. Dus ik wil niet dat je het gevoel hebt dat dit stom is dat je dit doet. Dat het stom is dat je twijfelt. Of dat het stom is dat je verlatingsangst hebt. Het is heel erg logisch, maar weet dat je dit kunt helen. En weet alsjeblieft ook dat je al die liefde waard bent.

[Lees ALLES over twijfel: de oorzaken, oplossingen en succesverhalen]

Dus als je wil weten of jouw twijfel misschien niet aan je relatie ligt, maar misschien wel aan die verlatingsangst en die angst voor afwijzing, doe dan de twijfelquiz. Dan kan je erachter komen of misschien je twijfel niet in relatie ligt, maar veel meer bij jezelf. En dan kan je daaraan werken. En dan kan je eindelijk echt liefde toe gaan staan en niet meer die gekmakende twijfel gedachten hebben. Want op het moment dat je die verlatingsangst heelt en oplost kan de twijfel ook helemaal oplossen. Omdat het je dus kan beschermen. Het kan zijn dat je twijfel echt gebruikt als beschermingsmechanisme.

Ik wil in ieder geval dat je weet dat jij liefde zo ontzettend waard bent en dat wat je ook hebt meegemaakt in je jeugd. Of dat echt verlating was omdat iemand wegging, je vader of je moeder, of dat jij ergens de overtuiging hebt aangenomen: Ik word verlaten, want ik ben niet goed genoeg. Dat is niet waar. Dat is geen waarheid.

En je kunt dat omdraaien en je kunt echt die liefde gaan ontvangen. En dat gun ik je zo enorm.

Heel veel liefs,

Paulien