Twijfel over samenwonen? Waarom je nog steeds superhappy kunt worden!

with Geen reacties

Sinds jullie het hebben over samenwonen heb je het gevoel dat je het zeker MOET weten.
En je twijfelt over samenwonen, of je je wel genoeg voelt. Het is zo herkenbaar, en het hoeft niet aan je relatie te liggen!

Het IS ook een hele stap, samenwonen. Het is echt niet gek dat je dat spannend vindt, en heeel veel meiden voelen dat. Ik laat je zien waarom je twijfelt over het samenwonen, waarom je het eng vindt om te gaan samenwonen en wat je daaraan kunt doen.

 

“Het programma heeft me zo geholpen! Zo veel, dat op dit punt (ik durf het haast niet te zeggen) de twijfel eigenlijk zo goed als weggesmolten is. Maar echt. We gaan binnenkort samenwonen, en ik heb er gewoon echt zin in (what?! Ik? Zin in samenwonen? Ik die altijd maar wegren en denk “moet ik niet maar weer alleen verder"?!). Maar het is echt zo: angst overheerst niet meer. Het is anders nu. Rustiger. Stabieler.“

 

Dit is zo mogelijk! Ook als je nu twijfelt over samenwonen.

Alright, laten we erin duiken. De twijfel begon toen jullie het begonnen te hebben over samenwonen of het dichterbij kwam. Of misschien was de twijfel er altijd al een beetje, en is die nu in overdrive gegaan.

‘Wat als ik er straks achterkom dat dit ‘m toch niet is? Dan zitten we met het huis.’

‘Ik MOET het zeker weten!’

‘Ik moet hier toch zin in hebben? Dit kan toch geen goed teken zijn?’

Samenwonen is een enorme twijfel trigger (net als trouwen en praten over kindjes), en niet om de reden die je denkt.

Goedbedoelende vrienden en familie zeggen misschien ‘bij twijfel niet doen’, maar hoe lief bedoeld ook, dat is echt een heel eenzijdig beeld dat niet klopt. Het is niet zo dat je er nu ineens achter komt dat je relatie niet goed komt, of dat je hem niet leuk genoeg vindt en dat je dat eigenlijk altijd al hebt geweten maar het niet uit durft te maken.

Dat is allemaal niet waar.

Het kan heel goed zijn dat er echt helemaal niets aan de hand is in je relatie, en dat jullie superhappy kunnen worden samen.

 

Twijfel over samenwonen als trigger

Samenwonen is dus een twijfel trigger. Maar hoe werkt dat precies? Zolang er nog niet heel veel vanaf hangt is het nog ‘ok’ om het niet 100% zeker te weten voor je angstbrein. Je angstbrein is datgene waar je nu waarschijnlijk veel last van hebt, als je de hele tijd twijfelt. En je angstbrein is er niet op gericht om je gelukkig te maken, maar om je te beschermen. Tegen afwijzing, tegen pijn, tegen fouten maken en je daar heel schuldig over voelen.

Dus zolang er nog niet zoveel van afhangt, is je angstbrein nog redelijk rustig. Je kunt altijd nog weg, zonder dat dat te veel gevolgen heeft. Ook al wil je dat niet, het kán wel. Maar als er iets vanaf gaat hangen (jullie hebben samen een huis, gaan trouwen of willen een kindje) dan komt er opeens veel meer druk op te staan. Wat als je de verkeerde keuze maakt? Wat als je hem pijn doet? Wat als je er over een tijdje achter komt dat dit ‘m toch niet is? Je moet het nu weten van jezelf, en dus begin je je relatie onder een vergrootglas te leggen.

Kan je wel leven met al die dingen die eigenlijk irritant zijn?
Is hij wel echt grappig?
Is hij niet te saai?

Het kan zijn dat je hier ineens 24/7 mee bezig bent. Nog steeds hoeft dat niks met je relatie te maken te hebben. Bizar he?

Twijfel over samenwonen, maar ook uberhaupt over je relatie, kan namelijk hele andere oorzaken hebben. Die oorzaken hebben vaak veel meer te maken met oude wonden en angsten en pijn dan met je relatie nu. Ondertussen heb ik 500 meiden geholpen om van twijfel te gaan naar rust, en weer happy zijn in hun relatie, door te kijken naar wat de échte reden is van hun twijfel.

[Lees ALLES over twijfel: de oorzaken, oplossingen en succesverhalen]

 

De echte reden was de scheiding van haar ouders

Toen Sanne me mailde omdat ze twijfelde sinds ze het met haar vriend had gehad over samenwonen, was ze er volledig van overtuigd dat het aan haar relatie lag. (En dat is logisch, want het voelt zo echt!) Ze was bang dat ze toch niet bij elkaar zouden passen en dat ze zich steeds meer zou irriteren en dat dan de liefde ineens op zou zijn.

Uiteindelijk kwam ze erachter dat ze superbang was om samen te gaan wonen, omdat haar ouders heel plotseling uit elkaar waren gegaan omdat haar moeder zei dat het gevoel weg was. Sanne was toen 14, en het had best wel een impact op haar gemaakt. En blijkbaar ook een overtuiging gegeven: je moet superveel voelen als je voor altijd bij elkaar wil blijven, want anders is het zomaar ineens op! Toen ze daar achter kwam, de scheiding van haar ouders verwerkte en leerde dat liefde en verliefdheid kunnen groeien, werd de twijfel ook steeds minder en was uiteindelijk weg. Sanne realiseerde zich dat ze geen slaaf was van haar gevoel.

Dit is nog een redelijk voor de hand liggende oorzaak van Sanne’s angst, maar soms lijkt het echt helemaal niet logisch.

[Lees ALLES over twijfel: de oorzaken, oplossingen en succesverhalen]

Die keer dat je werd afgewezen door de jongen waar je verliefd op was toen je 12 was, kan er nu voor zorgen dat je twijfelt over samenwonen omdat hij er dan wel achter moet gaan komen dat je toch niet leuk genoeg bent. Die overtuiging zit nog ergens in je, en je angstbrein ‘helpt’ en beschermt je door te gaan twijfelen. Als jij hem minder leuk vindt, kan hij jou ook niet afwijzen. Als je gewoon niet gaat samenwonen, kan hij er niet achter komen dat je niet goed genoeg bent.

Het klinkt misschien vergezocht en ik kan me voorstellen dat je er nog nooooooit zo naar hebt gekeken, maar zeker als je het niet uit wíl maken, ligt er eigenlijk altijd een andere reden onder.

 

De waarheid over twijfel over samenwonen: Je hoeft het niet zeker te weten voor altijd

In tegenstelling tot wat je angstbrein je vertelt, hoef je het niet zeker te weten voor altijd. Die 100% zekerheid willen, dat perfectionisme, is altijd gedreven door angst. En vanuit angst maak je geen keuzes die tot liefde leiden 🙂 Wat mij heel erg hielp in de tijd dat ik zo enorm twijfelde, was een verhaal van een meisje dat ik vond op een Amerikaans forum. Ze had een relatie gehad met een jongen waarbij ze het meteen zeker wist. Liefde op het eerste gezicht, en ze wist direct dat ze met hem wilde trouwen. Maar toen ze na drie jaar aan het hinten was voor een verlovingsring, was hij aan het vreemdgaan. Ze was volledig gebroken, en dacht dat ze nooit meer iemand kon vertrouwen. Totdat ze iemand tegen kwam op haar werk, die haar elke dag thee kwam brengen en vroeg hoe het met haar ging. Het duurde een tijd, maar langzaam merkte ze dat ze hem leuker begon te vinden. Dat ze zich warm en veilig voelde, en dat die veiligheid uitgroeide tot verliefdheid. Totdat ze gingen trouwen, en ze op de dag van hun trouwen een paniek aanval kreeg en ‘nee’ zei bij het altaar. Haar vriend volgde haar naar buiten en ze vertelde hem huilend dat ze het gewoon niet wist. Toen zei hij:

“Het is ok dat je het niet weet voor je hele leven. Weet je het voor het komende jaar?”
“Ja”
“Wil je dan met me trouwen voor één jaar?”

Zo vernieuwden ze elk jaar hun geloften, en trouwden ze elk jaar opnieuw voor een jaar. Ze waren nu 14 jaar verder, hadden kinderen en ze zei dat ze zo gelukkig was. Dat ze elk jaar meer van hem ging houden.

 

Wat moet je doen?

Als je het niet uit wil maken, is dat nooit nodig. Je angstbrein denkt in zwart/wit: dit is goed, of niet goed. Je wordt gelukkig, of de keuze om samen te gaan wonen zorgt ervoor dat je forever ongelukkig wordt (je angstbrein is ook best dramatisch). Maar liefde ziet altijd 1000 oplossingen, mogelijkheden en openingen. Alles is mogelijk, zeker in de liefde.

Wat je praktisch kan doen als je het samenwonen spannend vindt:

  • Creëer je eigen plekje. Vind ergens in het huis een plekje dat helemaal van jou is, die je helemaal kan inrichten zoals jij het kan met alle spulletjes waar jij blij van wordt. Trek je daar naar terug op het moment dat je het moeilijk hebt en even tijd voor jezelf nodig hebt (want dat is helemaal normaal en zelfs gezond)
  • Let op welke momenten je triggeren. Is het als hij het over altijd heeft? Is het als jij je realiseert dat hij er altijd gaat zijn en je ‘niet weg kan’? Is het als je een gedachte hebt dat je het wel zeker MOET weten en je je gevoel gaat checken en vindt dat je niet genoeg voelt? Let goed op, en kijk wanneer de twijfel wordt getriggerd. Dat kan je vertellen wat je eigenlijk nodig hebt.
  • Als je het idee van ‘altijd’ eng vindt: leer superveel over wat er nodig is om een gelukkige relatie te creëren. Je bent niet afhankelijk van je gevoel. Je hebt er zoveel meer macht over dan je denkt. Er zijn een heleboel dingen die je kunt doen die leiden naar meer geluk, heel veel meer liefde en groeiende verliefdheid.

Het is echt helemaal ok om te twijfelen als jullie gaan samenwonen. Het is op geen enkele manier een voorspelling van of je gelukkig wordt of niet. Kom erachter waar je twijfel vandaan komt, en het kan het begin zijn van een helingsproces, wat er uiteindelijk voor kan zorgen dat je echt de mooiste liefde mee gaat maken van je leven.

You got this, je bent niet de enige, en je bent zo ontzettend veel liefde waard.

Heel veel liefs,
Paulien