5 redenen waarom langzaam verliefd worden je uiteindelijk gelukkiger maakt

with Geen reacties

Liefde op het eerste gezicht is niet de enige goede start van een magisch liefdesverhaal.
Er is niet één begin van een relatie die kan voorspellen hoe gelukkig een stel 20, 30, 40 jaar later is!

Langzaam verliefd worden kan ook heel goed zijn.
Fijn hè?

Iedereen heeft zijn eigen verhaal, en elk verhaal is uniek, ook het begin. Na mijn studie heb ik 100 koppels geïnterviewd die langer dan 40 jaar gelukkig getrouwd waren, en mijn beeld van verliefd zijn en lange relaties is volledig veranderd (daar heb ik dit boek over geschreven: Lang+Gelukkig). Ik heb heel veel stellen geïnterviewd die vertelden dat ze in het begin van hun relatie eigenlijk helemaal niet zo verliefd waren, maar dat steeds meer werden, en dat het maar door bleef groeien.

Zelfs nu, na 40 jaar, bleef het nog groeien. En toch is er in media en films zoveel aandacht voor liefde op het eerste gezicht, de heftige begintijd. Daar is niets mis mee, maar het is niet het hele verhaal.

Langzaam verliefd worden lijkt haast ‘slecht’, alsof het dan niet de ware kan zijn, niet DE grote liefde van je leven. En dat is een enorme onderschatting van langzaam verliefd worden. Daarom: 5 redenen waarom langzaam verliefd worden je uiteindelijk gelukkiger maakt.

1. Heftig verliefd zijn betekent niet dat de relatie goed is

Iedereen kent wel een stel dat niet genoeg van elkaar krijgt, en zo verliefd is dat ze geen fouten zien in elkaar, maar waarvan de omgeving het gevoel heeft dat de relatie niet helemaal goed zit.

Heel heftig verliefd zijn kan er voor zorgen dat je verblind wordt. Dat kennen we allemaal wel, en op het moment zelf is het heel fijn, en mooi en ontzettend bijzonder.

Maar het kan zijn dat je dan belangrijke dingen over het hoofd ziet, die later in je relatie parten gaan spelen. Dingen die uiteindelijk destructief blijken te zijn, of waarom jullie toch totaal niet bij elkaar passen. Heftige verliefdheid kan er dus voor zorgen dat je uiteindelijk met de verkeerde persoon samen bent.

[Vraag je je af of je wel genoeg voelt? Lees ALLES over twijfel: de oorzaken, oplossingen en succesverhalen]

2. Langzame verliefdheid blijft groeien

Dit is iets wat me bleef verbazen.

De stellen die me vertelden dat ze in het begin niet heel erg, of zelfs helemaal niet (!) verliefd waren, maar waarbij er iets aan het groeien was, legden uit dat die verliefdheid maar bleef groeien.

Sommige liefdes komen blijkbaar nou eenmaal langzaam op gang, maar als ze eenmaal op gang zijn, dan blijven ze maar groeien.

Waarom dat precies is weet ik niet, maar het is een goede reden om niet zomaar een relatie te stoppen omdat je (nog) niet (heel erg) verliefd bent. Wanneer je de overtuiging hebt dat je heel erg verliefd MOET zijn aan het begin, is de kans heel groot dat je dit mist.

Dus sit back, relax, en kijk wat er gebeurt, het zou toch zomaar een heel mooi begin van een heel mooi liefdesverhaal kunnen zijn.

3. Je leert elkaar heel goed kennen, en wordt dan verliefd op de persoon, niet op een projectie

Verliefdheid is heel complex, en niet zomaar te vangen. Het is een deel aantrekkingskracht, een deel nieuwsgierigheid, een zielsconnectie.

Maar een deel ervan, zeker bij een heftige verliefdheid, is ook projectie.

Je kent de persoon waarop je verliefd bent eigenlijk nog helemaal niet zo goed, en dus ga je bepaalde dingen invullen. Je projecteert op diegene de dingen die jij heel graag wil ontvangen.

Je hoopt, en gaat er misschien wel vanuit, dat hij of zij bepaalde trekken heeft die je nog niet hebt gezien hebt, maar wel heel graag wil zien.

Veel hiervan gaat onbewust, maar het kan tot een enorme teleurstelling leiden wanneer jullie langer bij elkaar zijn, en je komt er achter dat de persoon met wie je bent, niet de persoon is die je dacht.

Wanneer je langzaam verliefd wordt, ben je meer open en onderzoekend, en leer je de ander echt heel goed kennen. Je stelt vragen, duikt dieper. En wanneer vanuit daar een verliefdheid ontstaat, is die echter, omdat je verliefd wordt op wat je weet van die ander, en niet op een projectie.

Wat ik altijd heel interessant vindt is dat uit sommige onderzoeken komt dat gearrangeerde huwelijken een hogere huwelijkstevredenheid hebben op lange termijn dan ‘vrije huwelijken’ (huwelijken waarbij de partner helemaal zelf is gekozen).

Uitzonderingen daargelaten, worden de partners in een gearrangeerd huwelijk langzaam verliefd op elkaar, en dat blijft groeien, terwijl na ongeveer twee jaar de huwelijkstevredenheid in vrije huwelijken enorm keldert.

Dat heeft iets te maken met die verwachtingen en projecties. Het is niet wat je dacht dat het zou zijn, omdat je niet genoeg hebt gekeken naar wat er echt was. Je kunt het hieronder in deze grafiek zien.

Links zie je de huwelijkstevredenheid (een score op een schaal nadat partners vragenlijsten hadden ingevuld, het is geen percentage), en onderaan het aantal jaar dat ze getrouwd zijn. Het blauwe lijntje zijn vrije liefde huwelijken, en het rode lijntje gearrangeerde huwelijken. Not bad, right?

Geluk in de liefde geheimen

[Lees ALLES over twijfel: de oorzaken, oplossingen en succesverhalen]

4. Je praat meer over de toekomst, en wat je wil

Wanneer je niet volledig in beslag wordt genomen door gevoelens, emoties en alleen maar denken aan wanneer je die ander weer ziet (wat allemaal ook leuk is), is er meer ruimte om te praten.

De stellen die langzaam verliefd werden, vertelden vaak dat ze heel veel over de toekomst hadden gepraat in het begin van hun relatie. Of ze kinderen zouden willen, hoe ze hun leven voor zich zagen.

Op die manier kom je er achter of jullie geen enorme obstakels hebben die in de weg staan van liefde.

Wat er namelijk echt nog vaak gebeurt in relaties waarbij beide partners heel verliefd zijn, is dat ze niet over de toekomst praten en er dan jaren later achter komen dat hun partner geen kinderen wil.

Ik hoorde laatst een vrouw zeggen: ‘Ik was zo verliefd, ik ging er gewoon vanuit dat hij kinderen wilde. Ik kon me niet voorstellen dat ik op een man zou vallen die dat niet wilde.’

En dus had ze het niet gevraagd, het was niet bij haar opgekomen, maar hun relatie heeft het niet gered. Liefde is groots, en kan heel veel, maar als jullie volledig andere toekomstbeelden hebben, gaat dat er voor zorgen dat liefde minder ruimte heeft om te groeien.

Je gaat elkaar dingen kwalijk nemen, en compromissen sluiten die je misschien helemaal niet wil sluiten. Daarom is het zo mooi, en zo goed, om in het begin van je relatie uitgebreid te praten over hoe jij je toekomst ziet. En dat doe je eerder als je langzaam verliefd wordt!

5. Je blijft samen groeien, omdat je weet dat dat kan

Wanneer je langzaam verliefd wordt, weet je dat liefde kan groeien, en dan blijf je ook openstaan voor groei!

Wanneer je heel heftig verliefd bent in het begin, en het wordt daarna minder, gaan veel stellen er vanuit dat het beste nu geweest is en ‘verliefdheid nou eenmaal altijd overgaat in houden van’.

Ze hebben geen idee dat liefde kan groeien en teren op die mooie herinneringen aan magische tijden. Ondertussen zijn de stellen die langzaam verliefd werden, steeds mooiere, rijkere en diepere gevoelens aan het ervaren.

Ze hebben altijd het gevoel dat: ‘the best is yet to come!’. Hoe mooi is het om je leven en je huwelijk zo te leven?

Heel veel liefs,

Paulien

p.s. [Lees ALLES over twijfel: de oorzaken, oplossingen en succesverhalen]