4 overtuigingen die zorgen voor een saai seksleven

with Geen reacties

Je overtuigingen en gedachten hebben heel veel invloed op je seksleven. Volgens onderzoek komt driekwart van geilheid niet door fysieke stimulatie, maar mentale. En wanneer je overtuigingen hebt die je blokkeren, kan het heel goed zijn dat er in de slaapkamer niet veel vuurwerk is.

Seks kan vurig, geil, krassen-op-je-rug, uitgeput, niet meer kunnen lopen, elektrisch zijn, ook als je al lang bij elkaar bent. Wanneer je je laat leiden door je seksuele intuïtie is geen enkele keer seks hetzelfde, en kan het zelfs verslavend zijn. Maar er zijn maar heel weinig mensen die dat doen, omdat er zoveel overtuigingen zijn die je (onbewust) tegenhouden.

Dit zijn 4 overtuigingen die dat tegenhouden.

1. Sommige dingen hoor je niet te doen

Zoals anale seks, of zeven keer seks op een dag, of seks speeltjes. En sommige dingen hoor je juist wel te doen, zoals minstens 1 keer per week seks, of uitgebreid voorspel. Beide categorieën zorgen voor een saai seksleven. Wanneer je delen van seks in hokjes gaat plaatsen, namelijk: ‘Deze dingen hoor je wel te doen’, en ‘Deze dingen hoor je niet te doen’, beperk je de hele ervaring. Het zorgt er voor dat je niet meer vertrouwt op je seksuele instinct, op je seksuele beest. Het is heel moeilijk om je volledig over te geven, en er in op te gaan, wanneer je een deel van seks afkeurt. Echt goede seks vraagt om overgave en volledige aanwezigheid. De controle verliezen. En dat is precies wat je niet wil als je bang bent om iets te doen dat niet hoort, om afgewezen te worden.

Je laat niet alleen jezelf vrij als je deze overtuiging loslaat, maar ook je partner. Want je partner is ook bang om afgewezen te worden door jou als je bepaalde dingen afkeurt. In relaties zijn beide partners vaak banger voor elkaars afwijzing dan ze zich realiseren. En zeker wanneer het op seks aankomt, heeft dat grote gevolgen. De veiligste manier om niet afgewezen te worden is namelijk om niet je seksuele instinct te volgen, maar je heel rustig te houden. En dat zorgt voor een heel saai seksleven.

Dit betekent niet dat je maar alles moet accepteren en ver voorbij je grenzen moet gaan. Absoluut niet. Maar er is een verschil tussen iets afkeuren, en aangeven dat je daar (nog) niet klaar voor bent.

Wat kun je doen?

Bedenk voor jezelf welke dingen volgens jou ‘niet horen’ als het op seks aankomt. Deze dingen komen trouwens niet eens van jezelf, maar waarschijnlijk van je ouders of media. Maak een lijstje en ga elk van de dingen die je hebt opgeschreven langs. Bekijk of je er voor open kunt staan om die dingen te accepteren. Niet om ze uit te proberen, maar het helemaal ok te vinden als je partner die dingen zou willen.

2. Seks wordt minder als je ouder wordt.

Hoe vaak hoor je wel niet dat seks minder wordt naarmate je langer bij elkaar bent? Of dat nou is omdat je ouder wordt, het saaier wordt, je het minder vaak doet. Er zijn allerlei redenen voor, maar deze overtuiging leeft bij heel veel mensen. Toch is het niet waar. Seks kán alleen maar beter worden, wanneer je elkaar, je eigen lichaam en je seksualiteit steeds beter leert kennen. Dat betekent wel dat je er voor open moet staan. Maar wanneer je er vanuit gaat dat je de beste seks hebt aan het begin van je relatie heb je het ten eerste fout (wat goed is!), en ten tweede sta je er niet voor open om te ontwikkelen en te groeien met een saai seksleven tot gevolg.

3. Ik moet presteren in bed

Deze is vooral voor mannen heel beperkend. Zolang je bezig bent met hoe je presteert in bed, zal je ‘prestatie’ minder zijn. Dat komt omdat de beste seks niet gebeurt wanneer je bezig bent met presteren, maar juist wanneer je volledig aanwezig bent. Minder denken aan de laatste zo-komt-ze-zeker-klaar technieken, meer vertrouwen op je intuïtie. Technieken betekenen niets als ze niet op het goede moment worden toegepast, en om dat aan te voelen moet je echt aanwezig zijn. Wat er vaak gebeurt als mannen gericht zijn op presteren is dat ze heel erg in hun hoofd gaan zitten, en terug grijpen op trucjes en technieken die eerder hebben gewerkt. Maar op die manier wordt seks voorspelbaar, en dus… saai.

Voor vrouwen is er een andere variant: mijn lichaam moet perfect zijn. Gelukkig gaan steeds meer vrouwen van hun lichaam houden precies zoals het is, maar jammer genoeg is daar ook nog een lange weg in te gaan. Feit is: het maakt echt, oprecht, niet uit hoe je lichaam er uitziet. Goede seks heeft niets te maken met een paar kilo meer of minder, wel of geen cellulitis. Je kunt, met hoe je lichaam nu is, volledig genieten van mindblowing seks en je man naar je laten verlangen. Het zit zoveel meer in de gedachten die je hebt en de energie die je uitstraalt dan hoe je lichaam er uit ziet. Elke reden die er voor zorgt dat je wegtrekt uit je lichaam, naar je hoofd, zal er voor zorgen dat seks saaier wordt, en deze dus ook. For the love of great sex, love your body J

4. Ik ben het niet waard

Seks is één van de meest kwetsbare onderdelen van je leven. David Schnarch, een seksuoloog uit Amerika, zegt dat seks het krachtigste inzicht in iemands persoonlijkheid is. Maar het is niet alleen persoonlijkheid, het geldt ook voor onzekerheden en overtuigingen. Wat ik merk bij de mensen die bij me langs komen is dat de overtuiging ‘ik ben het niet waard’ door bijna iedereen wordt gedeeld, en invloed heeft op bijna alle gebieden van je leven. Om een geweldig seksleven te hebben moet je je geweldig op je gemak in je lichaam voelen, je seksualiteit volledig omarmen en weten dat je het helemaal waard bent om een supergoed seksleven te hebben, precies zoals je nu bent. Maar wat er vaak gebeurt is onzekerheid over je lichaam, je prestatie, angst voor afwijzing voor wat je eigenlijk wil in bed. En dat zorgt er voor dat je je niet volledig kunt overgeven, wat leidt tot een saaier seksleven.

Wat kun je doen?

Wat je kunt doen om deze overtuiging te onderzoeken is de volgende zin afmaken: ‘Voordat ik een geweldig seksleven kan hebben moet ik eerst…’ Denk er niet te veel over na, en kijk gewoon wat er boven komt. Het kan heel verrassend zijn.

Er zijn nog een heleboel overtuigingen die in de weg kunnen staan van een geweldig seksleven. Het kan zijn dat je je in al deze 4 herkent, en het kan zijn dat je geen enkele herkent, maar wel het gevoel hebt dat iets je tegenhoudt. Weet in ieder geval dat een heel goed seksleven een hele reis is. Hoe meer je van jezelf en je lichaam gaat houden, hoe meer je je seksualiteit omarmt en hoe meer je aanwezig bent, hoe beter je seksleven zal zijn.

[Lees ALLES over twijfel: de oorzaken, oplossingen en succesverhalen]

Liefs,

Paulien

Gratis E-book: 5 verhalen van mensen die ook twijfelden

Je bent NIET de enige! Hoe erg je ook twijfelt, hoe echt het ook voelt: je bent niet de enige en je kan hier uit komen. Download hier het e-book '5 verhalen van mensen die ook twijfelden' en voel je een stuk minder alleen. Kijk hoe zij uit de twijfel kwamen en hoe ze zich daarna voelden en weet dat dat ook mogelijk is voor jou!

Daarna krijg je elke week een mailtje met waardevolle info, om je niet meer tegen te laten houden in de liefde! Als je je af wil melden kan dat op elk moment, door onderaan de e-mail op 'unsubscribe' te klikken.

Geen spam. Promise. Powered by ConvertKit