4 manieren waarop problemen kunnen oplossen als je je relatie versterkt

with Geen reacties

Soms is praten over relatieproblemen niet de beste manier om problemen op te lossen. Yes, echt waar. Ik weet dat het volledig in gaat tegen wat je meestal hoort: een goede relatie is praten, praten, praten. En dat is waar, maar soms wordt dat vertaald naar praten over problemen. En dan is het niet waar. Wat fijn is, want er zijn weinig mensen die er echt van genieten om over problemen te praten.

Maar wat moet je dan doen?

Je kunt relatieproblemen oplossen door je relatie te versterken, en dan kunnen problemen op vier manieren oplossen:

1. Je kijkt anders naar je problemen, en naar je relatie, en zo kan er ineens een simpele oplossing komen.

In een mindset van wrok en frustratie liggen weinig oplossingen verborgen. Je wil dat hij of zij verandert, en hoe minder er gebeurt, hoe vervelender jij je voelt. Maar wanneer je liefde versterkt, en vanuit liefde naar het probleem en je relatie kijkt is er vrijwel altijd een opening. Ik heb zo vaak gezien en gehoord dat een shift in mindset binnen een paar minuten een opening geeft.

Wat kun je nu doen?

Stel je voor dat je heel gelukkig bent in je relatie. Je houdt van hem en het gaat heel goed tussen jullie. Er is alleen dit ene issue. Hoe zou je daarmee omgaan? Wat zou liefde doen? Als dit niet werkt, neem even de tijd om fijne gedachten over je partner te denken. Leuke herinneringen, al die dingen die hij voor je doet die wel heel lief en geweldig zijn, en laat alleen dat er zijn. Sta jezelf toe om problemen even helemaal los te laten. En kijk dan vanuit die liefdevolle mindset wat je kunt doen. Probeer het niet te bedenken, maar het gewoon te laten komen.

2. Je komt er achter dat het probleem toch niet zo’n issue is. Als er meer liefde is in je relatie, en de focus daar op ligt, lijken problemen kleiner.

Waar je aandacht aan geeft groeit. Het is sowieso al heel makkelijk om je partner voor lief te nemen, en niet meer alle dingen te zien die hij of zij wel voor je doet. Wanneer daar een probleem bij komt, kan het zijn dat het lijkt alsof er niets anders meer is dan dat probleem. Als je actief liefde versterkt, en dat blijft doen, geef je daar aandacht aan. En dan ga je merken dat dat groeit en verdiept. Volgens John Gottman hebben gelukkige stellen een ratio van 20 positieve interacties tegenover 1 negatieve interactie in het dagelijkse leven. Het is dus niet zo dat er geen negatieve interacties meer zijn, het aantal positieve is gewoon veel groter.

3. Veel problemen komen voort uit een gebrek aan iets. Een gebrek aan verbondenheid bijvoorbeeld. Als je verbondenheid versterkt, verdwijnt het probleem. 

Dit wordt heel vaak over het hoofd gezien, omdat het niet meteen duidelijk is. Je kunt maanden, jaren ruzie hebben over een probleem dat heel groot lijkt. Je blijft je dan focussen op het probleem (bijvoorbeeld dat hij te laat thuis komt), en komt niet verder (omdat hij niet eerder thuis kan komen). En wanneer hij dan eerder thuis komt, en ’s avonds nog even verder moet werken, ben je nog steeds teleurgesteld. Dan kan het zijn dat het niet gaat om dit specifieke probleem, maar een gebrek aan verbondenheid. Heel vaak zal een gebrek aan liefde, verbondenheid of passie zich uiten in terugkerende problemen en irritaties die heel groot lijken. Dan is de enige oplossing om liefde, verbondenheid en passie te versterken.

[Lees ALLES over twijfel: de oorzaken, oplossingen en succesverhalen]

4. Als je met meer liefde met elkaar omgaat helen wonden ongemerkt vanzelf en word je minder getriggerd.

We hebben allemaal ‘wonden’ die meer pijn doen dan andere. Misschien had je vroeger het gevoel dat er niet naar je geluisterd werd, en doet het je nu heel veel pijn dat je datzelfde gevoel krijgt bij je partner. Wanneer je liefdevoller met elkaar omgaat is er veel meer ruimte om met elkaar te praten over waar het vandaan komt, in plaats van in een aanval/verdedigings probleem te schieten. Een veilig gevoel is absoluut nodig om dieperliggende wonden te helen, en dat kan alleen als je liefde versterkt.

Want we hebben soms het idee dat een gelukkig huwelijk een huwelijk is zonder problemen, en dat als er dus problemen zijn, je er alles aan moet doen om die op te lossen. Of je moet het maar gewoon accepteren en doen alsof het er niet is. Er is een derde manier, en dat is door de 4 pijlers van een goede relatie te versterken: liefde, plezier, verbondenheid en passie.

Hoe werkt dat dan?

Als je je focust op problemen, en ze blijven terugkomen en jullie lijken er niet uit te komen, kan het heel goed zijn om de tegenovergestelde aanpak te proberen. Zeker als er veel frustratie en wrok is, is het zo moeilijk om problemen op te lossen. En stel je nu eens voor dat jullie weer (bijna) zo happy zijn als toen jullie nog niet zo lang bij elkaar waren. Jullie wilden zoveel mogelijk bij elkaar zijn, je zag vooral het goede in die ander en jullie wilden graag met elkaar praten, over van alles. Jullie hadden toen waarschijnlijk veel minder issues dan nu. En het was niet zo dat je ze wegstopte en negeerde. Ze waren er niet, óf ze leken totaal niet belangrijk tussen al die liefde en verbondenheid die jullie voelden.

Niemand vind het leuk om moeilijke gesprekken te hebben. En moeilijke gesprekken gaan ook heel moeilijk als jullie boos op elkaar zijn en gekwetst zijn. Dan is het tijd voor een goed gesprek. Toch is dat de slechtste mindset om een probleem op te lossen. De kans dat jullie er uit komen als jullie defensief en gekwetst zijn is heel erg klein. De gelukkigste koppels (degenen die heel goed zijn in getrouwd zijn) gedragen zich heel anders tijdens conflicten dan minder gelukkige koppels: ze maken grapjes (over zichzelf, niet over de ander), ze stellen zich kwetsbaar op, en ze spelen door het conflict heen. Dat lukt ze omdat ze zich veilig voelen bij de ander, weten dat de ander van ze houdt, ze ziet en waardeert, en dat dit gewoon iets is waar ze even over moeten praten. Je creëert zo’n gevoel niet (alleen) tijdens een conflict, maar vooral er voor en er na.

Je redt je huwelijk niet op de momenten dat het slecht gaat, maar op de momenten dat het goed gaat, door het zo sterk te maken dat het niet meer te breken valt. En als je dat doet, als je investeert in liefde, plezier, verbondenheid en passie, voorkom je problemen, lijken problemen veel kleiner en lossen ze vanzelf op. Check ook deze 5 manieren om uit elkaar groeien te voorkomen.

Veel liefs,

Paulien

p.s. [Lees ALLES over twijfel: de oorzaken, oplossingen en succesverhalen]

Gratis E-book: 5 verhalen van mensen die ook twijfelden

Je bent NIET de enige! Hoe erg je ook twijfelt, hoe echt het ook voelt: je bent niet de enige en je kan hier uit komen. Download hier het e-book '5 verhalen van mensen die ook twijfelden' en voel je een stuk minder alleen. Kijk hoe zij uit de twijfel kwamen en hoe ze zich daarna voelden en weet dat dat ook mogelijk is voor jou!

Daarna krijg je elke week een mailtje met waardevolle info, om je niet meer tegen te laten houden in de liefde! Als je je af wil melden kan dat op elk moment, door onderaan de e-mail op 'unsubscribe' te klikken.

Geen spam. Promise. Powered by ConvertKit