Hoe goed kennen jullie elkaar eigenlijk echt?

with Geen reacties

Dit is de Love Map Questionnaire. Love Maps zijn heel belangrijk voor een gelukkige relatie, volgens John Gottman. Als je een goede Love Map van je partner hebt, betekent dat dat je diegene heel goed kent. Zowel zijn verleden, als de huidige stress situaties in zijn leven, bijvoorbeeld. Deze questionnaire is een leuke test om te kijken hoe goed je je partner kent. Als je niet zo goed scoort: no worries. Het zijn vragen waar je zelf niet zo gauw aan denkt om ze te stellen, en je kan op elk moment jullie Love Maps inkleuren.

Have fun!

Deze questionnaire is gebaseerd op het werk van John Gottman, en komt uit ‘7 Principles for Making Marriage Work’.

Lees elk van de statements en omcirkel W=Waar of N=Niet Waar

1. Ik kan de beste vrienden van mijn partner noemen   W   N

2. Ik kan je vertellen welke dingen mijn partner stress bezorgen op het moment    W   N

3. Ik weet de namen van een aantal van de mensen die mijn partner de laatste tijd irriteren    W   N

4. Ik kan je een aantal van mijn partners levensdromen vertellen   W   N

5. Ik weet heel goed wat mijn partner denkt, gelooft en voelt over religieuze overtuigingen en ideëen   W   N

6. Ik kan je de basis filosofie over het leven vertellen zoals mijn partner dat ziet   W   N

7. Ik weet met welke familieleden mijn partner het minst goed op kan schieten   W   N

8. Ik weet wat mijn partners favoriete muziek is   W   N

9. Ik kan je de drie favoriete films van mijn partner noemen   W   N

10. Mijn partner kent mijn grootste stress factoren   W   N

11. Ik weet de drie meest speciale momenten uit mijn partners leven   W   N

12. Ik kan je de meest stressvolle situatie uit de jeugd van mijn partner vertellen   W   N

13. Ik kan je de belangrijkste doelen en wensen in het leven van mijn partner vertellen   W   N

14. Ik weet waar mijn partner zich op dit moment het meeste zorgen over maakt   W   N

15. Mijn partner weet wie mijn vrienden zijn    W   N

16. Ik weet wat mijn partner zou willen doen als hij of zij opeens veel geld wint of verdient   W   N

17. Ik kan je in detail vertellen wat mijn eerste indrukken waren van mijn partner   W   N

18. Ik vraag regelmatig naar de wereld van mijn partner   W   N

19. Ik heb het gevoel dat mijn partner me best wel goed kent    W   N

20. Mijn partner weet mijn belangrijkste doelen en wensen in mijn leven    W   N

Score: Geef jezelf één punt voor elk ‘Waar’ antwoord

10 of meer: Dit is een sterk punt in jullie huwelijk. Je hebt een redelijk gedetailleerd beeld van de Love Map van je partner, van zijn of haar dagelijkse zorgen, dromen, wensen en verlangens.

Minder dan 10: Je huwelijk zou kunnen verbeteren op dit punt. Misschien heb je nooit echt de tijd of de tools gehad om elkaar echt goed te leren kennen. Of misschien wist je dit allemaal ooit wel, maar heb je er recentelijk niet meer over gepraat en heb je geen idee hoe het er nu mee staat. Welke van de twee het ook is, je zult merken dat je relatie sterker wordt als je je partner nu weer beter leert kennen.

[Lees ALLES over twijfel: de oorzaken, oplossingen en succesverhalen]

Soms, als ik deze lijst weer lees, denk ik: oh, dat weet ik eigenlijk niet. Het kan zijn dat ik het dan nog nooit gevraagd heb, en het kan zijn dat ik het al heel lang geleden heb gevraagd, en niet weet of het in de tussentijd veranderd is. Het is heel leuk om je partner zo beter te leren kennen, en ook heel belangrijk! Toen ik het bijvoorbeeld met Sara over haar relatie had, merkte ze op dat ze het gevoel had dat haar partner gewoon niet om haar gaf. Hij bracht nooit iets voor haar mee, ze wilde stiekem meer aandacht van hem en ze had het gevoel dat hij haar meer kon ondersteunen bij bepaalde dingen. Toen ik haar vroeg of ze zeker wist of haar man wist wat hij voor haar mee kon nemen, hoe hij haar meer aandacht kon geven en waar hij haar mee kon ondersteunen keek ze even verbaasd. Daarna zei ze: ‘Ik ging er eigenlijk vanuit dat hij dat wel zou weten.’ Toen ik haar vroeg of zij deze dingen van haar partner wist, realiseerde ze zich dat ze dat niet precies wist, ze had alleen een vaag idee. Dit veranderde haar hele beeld van haar ontevredenheid en ze nam zich voor om meer te gaan praten met haar partner, en ook vooral er achter te komen wat hij nodig had. Misschien had hij hetzelfde gevoel als zij! Iedereen neemt wel eens aan dat hij of zij alles wel weet over hun partner, maar dat is zelden zo. Daarom is deze questionnaire zo belangrijk!

[Lees ALLES over twijfel: de oorzaken, oplossingen en succesverhalen]

Gratis E-book: 5 verhalen van mensen die ook twijfelden

Je bent NIET de enige! Hoe erg je ook twijfelt, hoe echt het ook voelt: je bent niet de enige en je kan hier uit komen. Download hier het e-book '5 verhalen van mensen die ook twijfelden' en voel je een stuk minder alleen. Kijk hoe zij uit de twijfel kwamen en hoe ze zich daarna voelden en weet dat dat ook mogelijk is voor jou!

Daarna krijg je elke week een mailtje met waardevolle info, om je niet meer tegen te laten houden in de liefde! Als je je af wil melden kan dat op elk moment, door onderaan de e-mail op 'unsubscribe' te klikken.

Geen spam. Promise. Powered by ConvertKit