De 10 geheimen van een lang en gelukkig huwelijk

with Geen reacties

Ik heb onderstaande blog origineel voor JAN magazine geschreven. Die kan je hier terugvinden: De 10 geheimen van een lang en gelukkig huwelijk.3

Dit is een soort fijne samenvatting van veel van de dingen die je hier verder in de blogs kunt vinden 🙂

Nu, without further ado: de geheimen van een gelukkig huwelijk!

1. Neem jezelf niet te serieus

Humor is een geheim wapen van een goede relatie. Hoe meer je om jezelf kunt lachen, ook wanneer jullie even ruzie hebben, hoe meer kans je hebt dat de liefde blijft.

2. Zet de ander op één

Dat betekent niet dat je al je tijd aan diegene moet besteden, maar als hij of zij je ècht nodig heeft, laat je alles vallen en ben je er volledig. Je hoeft dit maar een paar keer te doen om de ander het gevoel te geven dat hij of zij op nummer één staat. 

3. Echte liefde is die ander helemaal accepteren

En dat betekent dat je niet meer oordeelt, en die ander niet meer wil veranderen, omdat je weet dat alle dingen die je minder leuk vindt die persoon zo eigen maken. Ap, 49 jaar getrouwd met Anita, zei: ‘Ik durf zelfs te zeggen: “Je zult nooit weten wat echte liefde is, als je iemand niet volledig hebt geaccepteerd.”‘

4. Als je je ergert aan iemand, begrijp je diegene nog niet genoeg.

Eén van de koppels omschrijft hoe hij zich jarenlang ergerde aan het gedrag van zijn vrouw op feestjes. Toen hij er uiteindelijk (liefdevol) naar vroeg en er achterkwam waarom ze zo deed, verdween zijn irritatie. 

5. Blijf, want na problemen komt diepere liefde

De gelukkig getrouwde stellen uit het boek hebben geen probleemloos, makkelijk huwelijk gehad. Er waren momenten dat ook zij zich voor konden stellen dat mensen gingen scheiden. Maar blijven bracht ze iets wat ze anders hadden gemist: een diepere liefde voor elkaar. 

6. Verwachtingen staan in de weg van echte liefde

Eén van de koppels uit het boek zei: ‘Als het niet is wat je had verwacht, waarom kijk je dan niet wat het kan worden?’ Wanneer je blijft kijken naar hoe het zou moeten zijn, mis je hoe het zou kunnen zijn. Een liefdesverhaal, een huwelijk, gaat nooit volgens een bepaald script en als je geen verwachtingen hebt, is wat er tussen jullie gebeurt echt. Verwachtingen hebben leidt tot teleurgesteld zijn, en wanneer je teleurgesteld bent sluit je je af voor liefde. Het kan nog zoveel beter worden dan je je kunt voorstellen! 

7. Blijf praten over echte dingen

Ga er niet van uit dat je de ander kent. Een onderzoek uit Zwitserland wees uit dat koppels die langer dan veertig jaar getrouwd zijn, elkaar gemiddeld minder goed kennen dan pas getrouwde stellen. Mensen veranderen, dus blijf elkaar leren kennen!

8.  ‘Dank je’ zeggen is een magic trick

Waardering en bewondering hebben voor je partner, én dit uitspreken, heeft een grote impact op je huwelijk. Je focust je op de positieve kanten en neemt hem of haar dus niet voor lief, je partner zal zich meer geliefd voelen, en wanneer je bedankt en gerespecteerd wordt voor wat je doet, wil je er meer van doen. 

9. Sex wordt alleen maar beter, als je je best blijft doen elkaar beter te leren kennen

Hoe langer je bij elkaar bent, hoe beter je elkaar kent en hoe beter je weet wat de ander fijn vindt, als je daar je best voor doet! Een lang huwelijk kan je ook de veiligheid geven om je steeds meer over te geven, en steeds meer in sex op te gaan. 

10. Er is een andere bron van passie

Passie van nieuwigheid verdwijnt, daar kun je niets aan doen. Maar er is ook een andere bron van passie: intieme vriendschap. Intimiteit is eng, maar wanneer je steeds dichter bij elkaar komt, is er een verlangen om zo dicht mogelijk bij elkaar te zijn, zo vaak mogelijk. Die passie blijft een leven lang en kan alleen maar verdiepen. 

Liefs,

Paulien

p.s. [Lees ALLES over twijfel: de oorzaken, oplossingen en succesverhalen]

Gratis E-book: 5 verhalen van mensen die ook twijfelden

Je bent NIET de enige! Hoe erg je ook twijfelt, hoe echt het ook voelt: je bent niet de enige en je kan hier uit komen. Download hier het e-book '5 verhalen van mensen die ook twijfelden' en voel je een stuk minder alleen. Kijk hoe zij uit de twijfel kwamen en hoe ze zich daarna voelden en weet dat dat ook mogelijk is voor jou!

Daarna krijg je elke week een mailtje met waardevolle info, om je niet meer tegen te laten houden in de liefde! Als je je af wil melden kan dat op elk moment, door onderaan de e-mail op 'unsubscribe' te klikken.

Geen spam. Promise. Powered by ConvertKit