/ / 6 Oorzaken van twijfel die niks zeggen over of hij de ware is
6 Oorzaken van twijfel die niks zeggen over of hij de ware is

6 Oorzaken van twijfel die niks zeggen over of hij de ware is

with No Comments

Wat als ik je zou vertellen dat twijfel goed is? Voel je dan opluchting? Is het iets anders dan wat je tot nu toe hebt gehoord? Er kunnen meerdere redenen zijn dat je twijfelt, en voor geen enkele hoef je bang te zijn. Hier gaan we kijken naar waar de diepste redenen voor twijfel vandaan komen, en wat je daar aan kunt doen.

Want twijfelen is niet leuk. Twijfelen en horen dat twijfel niet goed is, dat je het maar uit moet maken en door moet naar de volgende is best wel eng. Zeker als je helemaal niet zeker weet of je het uit wil maken. En je wil het ook niet uitmaken. Wat je wil, is niet per se een andere relatie, een ander persoon. Wat je wil is iets anders voelen. En dat is een groot verschil. Je zit goed, in de relatie waar je nu in zit. Je hoeft niets te doen, geen beslissing te maken, geen grote stappen te ondernemen. Haal maar even diep adem (doe het echt), en laat mij je meenemen in de wereld van twijfel.

  1. Te goed om te gaan

Als je twijfelt, betekent het dat er iets is dat te goed is om het uit te maken. Als het allemaal slecht zou zijn, zou de keuze niet zo moeilijk zijn. En zolang je ergens voelt dat je het niet uit wil maken, kun je rustig blijven. Er is namelijk een reden dat je in deze relatie zit nu, en het zou heel goed kunnen dat dit de liefde van je leven is zonder dat je het door hebt. Maar het kan ook zijn dat je bang bent om alleen te zijn. Ga voor jezelf na: had je er voor deze relatie moeite mee om alleen te zijn? Als je alleen was, wat voelde je dan? Ben je een langere tijd alleen geweest?

Het kan zijn dat je blijft omdat het idee van alleen zijn te eng is. Maar het kan ook zijn dat je je hiermee in een hele rare hersenkronkel wringt. Als je namelijk denkt dat je het eng vindt om alleen te zijn, en je daarom in deze relatie blijft, zal je de overtuiging aannemen dat je aan het settelen bent. Dat je het hier maar mee moet doen, omdat je anders alleen bent. En dat is niet waar, en niet eerlijk naar je partner toe. Je kunt namelijk niet settelen voor een persoon, je kunt alleen settelen voor het beeld wat je van die persoon hebt.  Als jij denkt dat dit een veilige keuze is, dan is dit een veilige keuze, omdat je er nooit meer in zal zien en uit zult halen. Als jullie ooit een klik hadden, een vonk, al was die maar heel klein, dan kan die uitgroeien tot een hele grote liefde. Maar als jij blijft denken dat je aan het settelen bent, zal je dat vuur nooit aanwakkeren.  Zo blijf je allebei ongelukkig in een relatie die je heel goed fantastisch kunt maken. Niet rationeel, geen verstandshuwelijk, maar door je focus te verleggen. Waar je aandacht aan geeft groeit, dus als je je focust op de kanten die de relatie veilig en saai maken, dan zal de relatie daar niet leuker van worden.

Eén van de redenen waarom je twijfelt kan dus zijn dat je bang bent om alleen te zijn, en het daarom niet uit wil maken. Dat betekent nog steeds niet dat je het uit moet maken. Settel alleen niet voor het beeld wat je hebt van de relatie.

  1. ‘Ik ben het niet waard’

Wanneer we praten over twijfel, gaat het eigenlijk altijd over de twijfel die je hebt wanneer iemand jou leuk vindt, maar jij weet niet of je diegene leuk vindt. Dat wordt gezien als iets slechts. Terwijl wanneer wij iemand leuk vinden, en we zijn bang/weten niet of die ander ons leuk vindt, dat wordt gezien als verliefdheid en als iets positiefs. Er zijn dus twee soorten twijfel: ‘vind ik hem wel leuk’, versus ‘vind hij mij wel leuk’. Waarom het raar is dat we de ene kant van die twijfel bestempelen als slecht, en de andere als onderdeel van verliefdheid zien en dus als goed, is omdat ze allebei vanuit dezelfde kern komen: de overtuiging dat we liefde niet waard zijn. Dat is de munt waar de twee soorten twijfel de twee kanten van zijn. Het is niet de enige plek waar twijfel vandaan kan komen, maar het is er wel één die veel voorkomt. Denk nog maar even aan het feit dat we ons anders voor willen doen als we iemand heel leuk vinden en bang zijn dat hij ons niet leuk vind. Waarom zou je je anders voor doen? Waarom zou je je best doen om te doen alsof je iemand anders bent, je anders te gedragen dan wat natuurlijk komt? Omdat we denken dat als we onszelf zijn, hij ons sowieso niet leuk vindt. Als we onszelf zijn, zullen we nooit die liefde krijgen. Dat is waarom je gaat twijfelen als je een jongen leuk vindt. Hoe moet ik me gedragen zodat hij me wel leuk vindt? Wat moet ik zeggen of doen zodat ik die liefde wel verdien?

Aan de andere kant ga je dus twijfelen als een jongen jou leuk vind. Je zou denken dat dit de bevestiging geeft dat jij leuk genoeg bent, die liefde waard bent. Je hebt je namelijk niet anders voorgedaan naar deze jongen, omdat je hem nog niet leuk vond. Je was helemaal jezelf, en toch vind hij je leuk. Raar genoeg kan dat de reden zijn dat je gaat twijfelen. Wanneer je de overtuiging hebt dat je liefde niet waard bent, voelt het niet natuurlijk dat iemand jou die liefde wil geven. Je bent het er niet mee eens, en je denkt dat er wel iets mis mee moet zijn. Dus ga je de bron van die liefde proberen minder geloofwaardig te maken. Waarom we zulke rare dingen doen leg ik in het volgende hoofdstuk uit. Voor nu is het genoeg om te beseffen dat dit kan gebeuren. We trekken aan, en halen in anderen naar boven, wat we aankunnen qua liefde. En als je vind dat je liefde niet volledig waard bent, zal je liefde nooit volledig toelaten. Nogmaals, dit is niet de enige reden voor twijfel, maar het is er wel één die niet vaak genoeg genoemd wordt.

De oplossing hiervoor is niet om het uit te maken en door te gaan naar een ander, want bij een ander krijg je precies hetzelfde probleem. De oplossing is om van jezelf te gaan houden. In te zien dat jij liefde absoluut waard bent, en die oude overtuiging los te laten.

  1. Niet verliefd

Een grote reden voor twijfel is het niet verliefd zijn. Als je niet verliefd bent, kan het niet de juiste keuze zijn, toch? En als je verliefd was, en je bent het nu niet meer, is het ook niet goed. We hangen best veel op aan verliefdheid. Hoe verliefder, hoe beter. Als ik het hierover heb met anderen, geef ik vaak dit voorbeeld. Iedereen heeft wel een vriendin of vriend die ontzettend, gruwelijk, intens verliefd is op iemand die niet goed voor ze is. De relatie neemt veel te veel energie, of je vriendin of vriend wordt niet goed behandeld in jouw ogen. Je bent waarschijnlijk niet de enige die het zo ziet. Haar ouders, haar andere vrienden, broers, zussen, allemaal maken ze zich een beetje zorgen om haar. Maar je vriendin zelf twijfelt niet. Ze gaat volledig op in haar verliefdheid, en kan niet zien dat haar dit op langere termijn waarschijnlijk pijn gaat doen.

Wanneer je verliefd bent en niet twijfelt, is dat geen garantie dat je relatie goed is. Verliefdheid heeft namelijk heel veel te maken met patronen uit het verleden, en soms minder met echte liefde.

  1. Patronen uit het verleden

Hoewel aantrekkingskracht een heel mystiek iets lijkt, iets waar je niks aan kunt doen, heb je er wel degelijk invloed op. Dat is niet makkelijk, maar kan wel. Dus als je ‘nou eenmaal altijd op bad boys valt’, betekent het niet dat je daar voor de rest van je leven tot gedoemd bent. Aantrekkingskracht is vaak gebaseerd op patronen uit het verleden. Het is iets waar Freud als eerste mee kwam, en waar al heel vaak grappen over zijn gemaakt. Toch zit er een grote kern van waarheid in. Als vrouw is het eerste voorbeeld wat je hebt van een man die je liefde geeft je vader. En zeker als je jong bent, heeft dat heel veel invloed. Zelfs de beste vaders kunnen er voor zorgen dat er liefdespatronen ontstaan die je als volwassen vrouw wil oplossen. Wanneer je bijvoorbeeld niet genoeg aandacht kreeg van je vader omdat hij druk was is dat vanuit een volwassenen perspectief goed te begrijpen. Maar als klein meisje kan het zijn dat je daardoor de overtuiging hebt gekregen dat je aandacht niet waard bent. Wat er dan gebeurt als je ouder wordt, is dat je die pijn uit je verleden probeert op te lossen. Je zoekt iemand die datzelfde gedrag vertoont, soms nog extremer dan je vader, en wil de bevestiging krijgen dat je die aandacht echt wel waard bent.

Ik kan me voorstellen dat dit raar klinkt. Toch zie je vaak dat meisjes met vaders die afwezig waren, of ze niet goed hebben behandeld, hele slechte relaties krijgen als ze ouder zijn. Ze zijn zo gewend om datgene te krijgen wat ze van hun vader wel of niet krijgen. Dit gaat allemaal op een heel onbewust niveau, waar je nooit over nadenkt. Maar dit is ook de reden dat je ‘een type’ hebt. We voelen ons vaak aangetrokken tot dezelfde soort mannen, keer op keer. Ga er maar eens op letten. Degenen waar je je toe aangetrokken voelt, zullen een grote overeenkomst hebben in bepaalde karaktereigenschappen of gedrag. Dat zijn de dingen die jij wil helen uit je verleden. Ik had bijvoorbeeld een hele lieve vader, die heel veel voor me over had, maar ook heel hard werkte en me daardoor soms weinig aandacht kon geven. Daardoor werd ik heel erg aangetrokken tot jongens die me weinig aandacht gaven. Ik moest en zou de bevestiging krijgen dat ik die aandacht wel waard was. Als ik die aandacht kreeg, voelde het heel goed. Maar dat is geen liefde. Dat had niets te maken met die jongen. Het ging alleen maar om mij. Hoewel ik me dus heel erg aangetrokken voelde tot deze jongens, en heel erg verliefd was, zou ik hier nooit echte liefde mee voelen.

Het kan zijn dat dat op patronen gebaseerd is. Maar dit werkt nooit. Wat er gaat gebeuren, is dat je jouw oude pijn op wil lossen. In het voorbeeld van aandacht vragen, je zal blijven willen dat hij je elke dag belt, volledige aandacht voor je heeft als hij met je praat, en je meteen aandacht geeft als je daarom vraagt.  Zodra hij dat niet meer doet, om wat voor reden dan ook, zal je hem dat kwalijk gaan nemen. Het voelt voor jou dan namelijk alsof hij stopt met je liefde geven. Hij kan nog steeds net zoveel van je houden, maar jouw oude pijn wordt getriggerd, en jij interpreteert het alsof hij niet meer van je houdt. Vervolgens ga je wrok opbouwen, en ben je teleurgesteld dat hij toch niet je prins op het witte paard is.

De waarheid is, dat niemand je oude pijn en patronen op kan lossen behalve jij. En dat je misschien wel nooit echte liefde zal ervaren totdat je dat doet. Totdat je die patronen los laat, er doorheen werkt, zal die pijn altijd je gevoel van liefde en aantrekkingskracht vertroebelen.

En dit is waarom twijfel goed is. Wanneer je wel weet dat je van iemand houdt, maar je twijfelt over waarom je gevoelens niet intenser zijn, betekent het misschien dat je huidige relatie niet gebaseerd is op patronen uit het verleden. Wanneer je oude pijn zelf los gaat laten, zal je merken dat je ‘type’ gaat veranderen en dat je hevig verliefd kan worden op een heel ander type man. Hoe meer je loslaat, hoe oprechter die liefde is, en hoe groter de kans is dat je een leven lang daarop voort kunt bouwen.

  1. Mannelijke energie en vrouwelijke energie

Een vijfde oorzaak voor twijfel kan te maken hebben met zijn mannelijke energie, en jouw vrouwelijke energie. Hoewel het niet veel voorkomende begrippen zijn hebben de meeste mensen aan wie ik het uitleg er wel meteen een beeld bij. Je kunt biologisch gezien in principe maar één van de twee geslachten zijn: een man of een vrouw. Maar iedereen, van welk geslacht je ook bent, heeft een mannelijke en een vrouwelijke energie in zich. En hoe de balans tussen die twee bij jou is, heeft heel veel invloed op hoe erg jij je aangetrokken voelt tot anderen, en hoe erg zij zich aangetrokken voelen tot jou.

Over het algemeen voelt een mannelijke energie sterk, dominant, onafhankelijk, avontuurlijk. Een vrouwelijke energie voelt zacht, verzorgend, warm en gevend. Dit zijn hele globale omschrijvingen, en zijn niet bedoeld om een compleet beeld te geven. Ik wil je alleen een paar voorbeelden geven, zodat je er een duidelijker idee van krijgt. Nou kan het zijn dat een aantal woorden bij de mannelijke energie je een bepaald gevoel geven. Misschien is dat een fijn gevoel, misschien voel je weerstand. Dominantie, bijvoorbeeld, is vaak een lastige. Een dominante energie kan snel verkeerd worden opgevat en gezien als manipulatief en onderdrukkend. Dit is niet wat het betekent. Wanneer een man zijn dominantie uit op een manipulatieve en onderdrukkende manier betekent het dat hij zijn mannelijke energie forceert. Hij probeert zich sterker te voelen en controle te houden door in zijn energie door te slaan naar de extreme kant. Wanneer een man op een gezonde manier sterk staat in zijn mannelijke energie is hij liefdevol en respectvol, en weet hij dat hij manipulatie en fysieke kracht nooit nodig zal hebben. Een man hoeft niet fysiek sterk te zijn, of macho om sterk in zijn mannelijke energie te staan. Bij elke man betekent dat iets anders, maar wanneer een man sterk in zijn mannelijke energie staat, zal een vrouw reageren. Zeker als die vrouw sterk in haar vrouwelijke energie staat.

De twee energieën hebben een enorme aantrekkingskracht tot elkaar. Maar ook de vrouwelijke energie kan doorslaan in manipulatie en claimerigheid (wat een man kan opvatten als zeuren). Beide energieën kunnen ook onderdrukt worden. En dat is waar je als vrouw kunt gaan twijfelen. Wanneer een man zijn mannelijke energie onderdrukt, zal je je minder gauw aangetrokken tot hem voelen. Dat betekent op geen enkele manier dat hij die mannelijke energie niet heeft, want elke man heeft het. Maar om eerlijk te zijn, is het de afgelopen 40 jaar niet heel makkelijk geweest om een man te zijn, en je gezonde balans te vinden in je mannelijke energie. Toen het feminisme op kwam en vrouwen krachtiger werden, werd mannen duidelijk gemaakt dat ze respectvol moesten zijn. Veel mannen, ook nu nog, hebben dat opgevat als een teken dat ze hun mannelijke energie moesten gaan onderdrukken. En dat is lastig voor jou, als je in een relatie zit met een man die zijn mannelijke energie onderdrukt en jij twijfelt.

Want met het onderdrukken van zijn mannelijke energie, onderdrukt een man ook een aantal eigenschappen die hem aantrekkelijker maken.

Hoe aantrekkelijk je iemand vindt staat dus niet vast. Er zijn zelfs hele underground communities gebouwd door mannen rond het leren hoe je seksuele aantrekkingskracht bouwt met vrouwen. Deze staan heel mooi beschreven in het boek ‘The Game’ van Neil Strauss. Ik zal niet volledig ingaan op hoe het werkt (hoewel het wel heel interessant is), het belangrijkste is om te weten dat het missen van aantrekkingskracht nu, niet betekent dat die nooit komt.

Als je het gevoel hebt dat dit de reden is van je twijfel, kun je hier iets aan doen door zelf meer je vrouwelijke energie te verkennen. Hoe groter de polariteit is tussen jullie energieën, hoe meer aantrekkingskracht er zal zijn. Een hele belangrijke waarschuwing hierbij is dat je dit probleem niet bij hem neerlegt. Ik snap dat het verleidelijk is, en je tegen hem wil zeggen dat hij gewoon wat meer in zijn mannelijke energie moet gaan zitten, maar hij heeft een leven lang er voor gezorgd dat hij die onderdrukte omdat dat veiliger voelde. Je kunt er zeker met hem over praten, maar zorg dat het vanuit een liefdevolle plek komt. Als jij gefrustreerd bent, het hem kwalijk neemt en wrok voelt, zal het gesprek een averechts effect hebben. Hij zal onzeker worden, en dit hele onderwerp wordt dan een moeilijk ding. Hou het gesprek dus open. Je kunt beginnen door te vragen: ‘wanneer vind jij mij het meest vrouwelijk?’, en ‘hoe vind je het als ik me zo gedraag?’ Vervolgens kun jij hem vragen wanneer hij zich het meest mannelijk voelt, en of er iets is dat jij kan doen om hem mannelijker te laten voelen. Veroordeel niets van wat hij zegt. Het is heel waarschijnlijk dat hij hier nog nooit over nagedacht heeft, en niet zo goed weet hoe hij er op moet reageren.

  1. Angst voor intimiteit

De laatste reden die ik je mee wil geven is eentje die diep gaat: twijfel kan een manier zijn om intimiteit uit de weg te gaan. Intimiteit is best wel eng, en er zijn ontzettend veel mensen die dat zo voelen. Om je helemaal te geven aan iemand, volledig kwetsbaar te zijn en je helemaal open te stellen vergt veel van je. Want die persoon kan je afwijzen, pijn doen, weggaan of overlijden. En als we echt intiem met iemand zijn geweest, doet dat ontzettend veel pijn. Ik heb het hier dus niet over de intimiteit van seks. Seks combineren met intimiteit is absoluut voor gevorderden, en bereik je waarschijnlijk pas later in je leven.

Soms is het makkelijk om onszelf helemaal te geven en open te stellen bij een one-night stand waarvan je zeker weet dat je hem nooit meer ziet. Vaak geven we ons op een bepaalde manier makkelijker over aan jongens die afstandelijk zijn, omdat die minder dichtbij komen en we weten dat het niet veel dieper gaat dan een oppervlakkig level. Goede jongens, die dichtbij komen en waarbij je een leven lang intimiteit kunt verdiepen, zijn eng. Als angst voor intimiteit een thema voor je is, is twijfel een perfecte manier om dat op te lossen. Zolang je namelijk in je hoofd bezig bent met het oplossen van de twijfel, hoef je nooit te dealen met je angst voor intimiteit. Dit is een van de redenen dat veel mensen een relatie uitmaken als het te serieus wordt. Intimiteit vergt een heleboel volwassenheid, groei, zelf-reflectie en kwetsbaarheid. Dingen waar we heel vaak gewoon nog niet toe bereid zijn. Dus proberen we de ander te degraderen tot iemand die onze echte intimiteit niet verdient. Als we twijfelen, als we diegene niet leuk genoeg vinden, hoeven we niet intiem te zijn. We kunnen onze gevoelens aan de oppervlakte houden, waar het veilig is.

Wanneer dit de reden is voor je twijfel, zou het zomaar eens kunnen zijn dat je iemand hebt gevonden waar je heel erg gelukkig mee zou kunnen worden. In de film lijkt er ook altijd een angst te zijn om in het diepe te springen in de dramatische aanloop naar de relatie, maar in de film is die wat tastbaarder. In het echt kan het heel goed dat je niet eens doorhebt dat je bang bent om echt intiem te zijn met iemand, en daardoor gaat twijfelen.

Herkenbaar

Deze 6 oorzaken van twijfel zijn niet alle oorzaken die er zijn. Als je zelf een idee hebt dat je twijfel ergens anders vandaan komt, zou dat heel goed kunnen. Ik wil je laten zien dat er andere redenen zijn dat je twijfelt, dan de standaard reden dat hij niet de ware is. We hebben de neiging om een relatie of huwelijk perfect te willen beginnen. Alles moet kloppen. Maar een relatie is meer als een carrière. Je begint op een bepaald punt, en er zullen altijd dingen zijn waar je samen aan kunt werken. Je kunt niet verwachten dat je allebei perfect bent, dat jullie allebei alle vaardigheden al hebben geleerd om een supergelukkig huwelijk te hebben. Als er een basis is van liefde en respect, is een gelukkig huwelijk samen alle levels uitspelen. Elke keer unlock je weer een nieuwe challenge, en soms is die challenge om intimiteit aan te durven gaan, je eigen pijn te onderzoeken en los te laten en samen weer een stukje verder te komen. Het geeft niet als je twijfelt. Twijfel wijst je in de richting van de dingen die je los kunt laten, waar je nog sterker kunt worden.

Heel veel liefs,

Paulien

P.S. Als je dit artikel interessant vond, zijn deze misschien ook iets voor jou:

5 redenen waarom langzaam verliefd worden je uiteindelijk gelukkiger maakt

Waarom je verwachtingen er voor zorgen dat je echte liefde misloopt

Wil je meer? 10 dingen die supergelukkige stellen anders doen

10_dingen_die_hele_gelukkige_stellen_anders_doen

GRATIS PDF CHECKLIST Vul je voornaam en e-mail adres in om de PDF direct in je inbox te krijgen. Daarna krijg je één keer per week een mailtje met de nieuwste blogartikelen. Mocht je daar geen behoefte aan hebben, is het heel makkelijk om je af te melden!

Geen spam. Promise. Powered by ConvertKit
Paulien Timmer
Follow Paulien Timmer:

Paulien Timmer ontwikkelt online relatie challenges en programma's voor stellen die alles uit hun relatie willen halen, de 'high achievers' in de liefde. Ze is ook de auteur van het boek 'Lang+Gelukkig', gebaseerd op haar interviews met 100 stellen die langer dan 40 jaar gelukkig getrouwd zijn, en is bezig met haar tweede boek: '50 Relatieboosters: Een happy relatie in minder dan 5 minuten per dag', die uitkomt in September/Oktober 2017. Ze wil dat de 1% gelukkigste stellen 20% wordt, en zoekt daarom altijd meer manieren om nog meer uit je relatie te halen.